کد خبر: 561342
|
۱۴۰۱/۰۴/۱۲ ۱۰:۳۹:۴۹
| |

ویس‌کرمی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات:

صحت ماجرای انتشار دفترچه سوالات کنکور حین آزمون باید بررسی شود

یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات با تاکید بر لزوم پیگیری گزارشات تخلفات در برگزاری آزمون سراسری ۱۴۰۱ خاطر نشان کرد: آنچه مسلم است این است که سلامت کلیت آزمون چیزی است که وجود دارد.

صحت ماجرای انتشار دفترچه سوالات کنکور حین آزمون باید بررسی شود
کد خبر: 561342
|
۱۴۰۱/۰۴/۱۲ ۱۰:۳۹:۴۹

مهرداد ویس‌کرمی،  عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره طرح شائبه تخلف و تقلب در آزمون سراسری ۱۴۰۱ اظهار کرد: در استان لرستان گزارشاتی مردمی درباره وقوع برخی تخلفات در آزمون ۱۴۰۱ دریافت کرده‌ایم و در برخی از حوزه‌های امتحانی عده‌ای از داوطلبان تلاش کردند تا یک سری وسایل و دستگاه برای تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط از داخل حوزه امتحانی به خارج همراه با خود وارد حوزه امتحانی کنند اما خوشبختانه با اقدام سازمان سنجش امسال مراقبان آزمون به دستگاه‌هایی مجهز شدند که توانایی کشف انواع دستگاه‌های ارتباطی را داشت.

به گزارش ایسنا، وی افزود: داوطلبان از ابتدای ورود در معرض این دستگاه قرار می‌گرفتند و چنانچه وسیله‌ای مشکوک به همراه داشتند، شناسایی می‌شدند و چنانچه که مراقبان حین برگزاری آزمون متوجه می‌شدند که داوطلبی وسیله‌ای غیر مجاز به همراه دارد، آن فرد از ادامه آزمون محروم و موضوع در آن محل صورتجلسه می‌شد. در استان لرستان ده‌ها نفر به این صورت شناسایی و وسایل آنها کشف و ضبط شد و موضوع پس از تکمیل صورتجلسه به استان منتقل شده است.

سازمان سنجش از متخلفان و متقلبان عقب مانده است

این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات با اشاره به عقب‌ماندگی سازمان سنجش نسبت متقلبان گفت: با توجه به پیشرفت پرسرعت در تکنولوژی، روش‌های تقلب به روز شده است اما متاسفانه سازمان سنجش در این زمینه در سال‌های گذشته مقداری کُند عمل کرده و از متخلفین متقلبان مقداری عقب مانده است. خوشبختانه با حضور آقای پورعباس در سازمان سنجش موضوع جلوگیری از فعالیت متقلبان در آزمون های سراسری در دستور کار این سازمان قرار گرفته است.

قطع اینترنت حوزه‌های امتحانی وعده سازمان سنجش به کمیسیون آموزش بود

ویس‌کرمی خاطر نشان کرد: در جلسات کمیسیون آموزش و تحقیقات قرار شده تا اقدامات سازمان سنجش برای جلوگیری از وقوع تخلف و تقلب در آزمون‌های سراسری اصلاح شود؛ از جمله اصلاحات مورد توافق این بود که دستگاه‌های شناسایی وسایل ارتباطی مورد استفاده قرار بگیرد. استفاده از سه دفترچه آزمون و پاسخ‌نامه و قطع اینترنت حوزه‌های امتحانی از دیگر وعده‌های اجرایی شده سازمان سنجش در کنکور امسال بود.

قطعاً صحت و سقم ماجرای انتشار دفترچه سوالات حین آزمون باید مورد بررسی قرار بگیرد

وی در ادامه درباره طرح ادعای انتشار دفترچه سوالات آزمون سراسری ۱۴۰۱ در حین برگزاری آزمون در برخی سایت‌ها، با بیان اینکه «اگر منتشر کردن سوالات با این سرعت صحت داشته باشد، مقداری غیر طبیعی و غیر متعارف است»، تاکید کرد: قطعاً صحت و سقم این ماجرا باید مورد بررسی قرار بگیرد و رئیس سازمان سنجش باید در این باره توضیح دهد؛ چنانچه که این موضوع به سلامت آزمون آسیبی وارد کرده باشد، باید بررسی و تصمیم صحیحی درباره آن اتخاذ شود؛ همچنین در صورت وقوع چنین اتفاقی، باید بررسی شود که علت وقوع آن چه بوده و آیا به صورت سازماندهی شده رخ داده یا نه؟ در صورت سازمان یافته بودن این اقدام، موضوع می تواند توطئه‌ای علیه سازمان سنجش باشد تا شاید ریاست این سازمان را زیر سوال ببرد.

این نماینده مجلس همچنین درباره طرح موضوع توزیع دفترچه‌های سوال اشتباه در آزمون ۱۴۰۱ در فضای مجازی گفت: ممکن است در تعداد محدودی از حوزه‌های امتحانی چنین اتفاقی افتاده باشد؛ چراکه در آزمونی چند میلیون نفر شرکت کننده دارد، چند چند مورد تخلف ممکن است به دلیل سوء مدیریت‌های جزئی رخ دهد؛ اگر این تخلفات معنادار نباشد و کم باشد، تخلفاتی هستند که مسئولان استانی و مسئولان حوزه‌های آزمون باید درباره آن پاسخگو باشد اما اگر تخلفات معنادار باشد، سازمان سنجش باید درباره آن پاسخگو باشد.

ویس‌کرمی افزود: صرف نظر از این مسائل، روال کار به این صورت است که رئیس سازمان سنجش در جلسه کمیسیون آموزش حضور می‌یابد و مسائل را مفصل‌تر و دقیق‌تر گزارش می‌دهد.

 ۲۶۰۰ پرونده مشکوک به تقلب مرتبط به آزمون سال ۱۴۰۰ و پیش از آن وجود داشته است

این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در ادامه درباره انتشار گزارشی از تقلب در کنکور ۱۴۰۰ در مطبوعات کشور با تاکید بر اینکه این موضوع پرونده‌ای مخفی نبود، خاطر نشان کرد: در مجموع تعداد ۲ هزار و ۶۰۰ پرونده مشکوک به تقلب مرتبط به آزمون سال ۱۴۰۰ و پیش از آن وجود داشته که ۴ دسته تقسیم می‌شوند؛ دسته اول پرونده‌هایی هستند که بر اساس گزارشات مردمی تشکیل شدند، دسته دوم شامل پرونده‌هایی می‌شود که به دلیل کشف وسیله‌ای غیرمجاز از داوطلبان سر جلسه آزمون تشکیل شده‌اند، دسته سوم پرونده‌هایی هستند که با دلیل عدم هم‌خوانی سوابق تحصیلی افراد با رتبه کنکور تشکیل شدند و دسته چهارم نیز مواردی هستند که پاسخنامه‌های داوطلبان به صورت خیلی جدی و معناداری شبیه به یکدیگر بوده و با سوابق داوطلبان همخوانی نداشتند.

ویس‌کرمی اظهار کرد: در مراحل رسیدگی به پرونده متهمان تقلب، سازمان سنجش از سیستم‌های نهادهای امنیتی نیز کمک گرفته است؛ در مواردی که مدرکی وجود داشته احکامی صادر شده و افرادی که سند و مدرکی علیه‌شان وجود نداشت نیز تبرئه شدند.

از ۲۶۰۰ پرونده مشکوک به تقلب تنها ۵۲ نفر حکم گرفتند

وی با تاکید بر اینکه عمده افراد متهم به تقلب در آزمون‌های سراسری تبرئه شده‌اند، گفت: بر اساس آخرین اطلاعاتی که من از این موضوع دارم در نهایت از ۲ هزار و ۶۰۰ پرونده، برای ۷۰ نفر حکم صادر شد که از این تعداد نیز ۱۸ نفر پس از اعتراض، تبرئه شده‌اند. در این زمینه اصل بر برائت است؛ حال ممکن است فردی مرتکب تقلب شده باشد اما تا شواهد و دلایل قرائن کافی در این زمینه وجود نداشته باشد، نمی‌توان فردی را متخلف شناخت.

نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس تاکید کرد: شخصاً معتقد بودم و همان زمان نیز هم در جلسه کمیسیون اصل ۹۰ و هم به روسای سابق و فعلی سازمان سنجش گفتم که باید با متخلفان با قاطعیت برخورد شود تا دیگران احساس امنیت نکنند؛ اگر سال قبل برخوردهای پشیمان کننده‌ای صورت می‌گرفت، امسال کسی جرات نمی‌کرد که با خود دستگاه بیاورد و در برابر مسئولان اجرایی حوزه‌های آزمون مقاومت و اقدام به تهدید کند.

برخی دبیران اعضای باندهایی هستند که در زمینه تقلب در کنکور شکل گرفته‌اند

ویس‌کرمی خاطر نشان کرد: به هرحال واقعیت این است که دست‌هایی وجود دارند و با یکدیگر زد و بندهایی دارند و خارج از جلسات آزمون قرارهایی با یکدیگر می‌گذارند؛ یکی از مواردی که امروز مشخص شده این است که برخی افراد در کنکور شرکت می‌کنند و فقط سوالات مربوط به یک درس را پاسخ می‌دهند؛ به این صورت که این افراد که دبیر نیز هستند در مدارس تدریس می‌کنند، طی ۲۰ سال هرساله در آزمون کنکور سراسری شرکت کرده‌اند و فقط به پرسش‌های یک درس بصورت ۱۰۰ درصد صحیح پاسخ داده‌اند و از جلسه آزمون خارج شده‌اند؛ معنای این موضوع چیست؟ به نظر می‌رسد این افراد اعضای باندهایی هستند که در زمینه تقلب در کنکور شکل گرفته‌اند.

وی افزود: شواهدی درباره این افراد وجود دارد که حضور آنها در شبکه‌های تقلب در کنکور را پررنگ می‌کند؛ مثلاً فردی که درآمد ۶ میلیونی دارد و خودرویی سوار می‌شود که چند میلیارد تومان قیمت آن است، هر سال در کنکور شرکت کرده و با این توجیه که می‌خواهد آمادگی خود به عنوان معلم را حفظ کند، تنها یک درس را بصورت ۱۰۰ درصد صحیح پاسخ داده ‌است؛ کشف و شناسایی این افراد از جمله اقداماتی که در این مدت انجام شده است.

قطع اینترنت در حوزه‌های آزمون سراسری برای خنثی کردن ارتباطات متقلبان بود

 احتمالاً سال آینده آزمون سراسری به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به قطع ارتباطات اینترنت در مناطق اطراف حوزه‌های آزمون سراسری و همچنین اتخاذ تدابیر دیگر در این خصوص ادامه داد: تدابیری که امسال اتخاذ شد برای خنثی کردن ارتباطات همین افراد بود؛ به لطف خدا  طی یک سال گذشته و پس از حساس شدن مجلس نسبت به موضوع، هم نهادهای امنیتی به موضوع ورود کردند و هم خود سازمان سنجش اقدامات خاصی در سال جاری انجام داد. همچنین احتمالاً برای سال آینده آزمون سراسری به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود تا دیگر امکان تقلب وجود نداشته باشد.

داوطلبان کنکور با تبلت سازمان سنجش به سوالات جواب می‌دهند

ویس‌کرمی درباره جزئیات برگزاری آزمون سراسری ورود به دانشگاه‌ها بصورت الکترونیکی گفت: قرار است در روزهای آتی در برخی آزمون‌های محدودتر نیز آزمون الکترونیکی اجرایی شود به این صورت که در محل حوزه‌های امتحانی به هر کدام از داوطلبان یک دستگاه تبلت متعلق به سازمان سنجش داده شود و سوالات آزمون به ترتیب نمایش درآید؛   فرصت پاسخ به سوال نیز محدود است. این کار که در دوران شیوع کرونا به صورت محدودتر و متفاوت‌تر در دانشگاه‌ها تجربه شد، می‌تواند امکان تقلب را به صفر برساند. وقتی احتمال تقلب به صفر برسد دیگر داوطلبان جهت خرید سوالات کنکور به بیرون مراجعه نمی‌کنند و پول‌های کلانی پرداخت نمی‌کنند.

فرآیند رساندن سوال به خارج از حوزه‌های آزمون دیگر قابل تحقق نیست

وی اظهار کرد: فرآیند رساندن سوال به خارج از حوزه‌های آزمون نیازمند زمانی است که دیگر با قطع اینترنت و استفاده از دستگاه‌های کشف وسایل ارتباطی دیگر قابل تحقق نیست و متقلبان دیگر نمی‌توانند انسجام لازم را برای انجام کار خود پیدا کنند. همچنین با افزایش تعداد دفترچه‌های سوال از یک دفترچه به ۳ دفترچه این اتفاق افتاده که دیگر در دراز مدت سوال در دست داوطلبان قرار ندارد تا بخواهند با بیرون از محل آزمون ارتباط برقرار کنند؛ برای تقلب در این زمینه یک نفر باید سوالات مربوط به یک درس را پاسخ دهد به بیرون مخابره کند و سپس کلیدی تهیه شوند و به داخل محل برگزاری آزمون ارسال شود؛ کارشناسان معتقدند که چنانچه بتوان مراقبت کرد تا در نیم ساعت نخست برگزاری آزمون تخلفی صورت نگیرد، دیگر ارتباط داخل حوزه امتحانی با خارج قطع می‌شود.

سازمان سنجش نیاز به پالایش نیروی انسانی دارد

این نماینده مجلس در ادامه با بیان اینکه «حتماً در سازمان سنجش نیاز به پالایش نیروی انسانی داریم»، تاکید کرد: شواهد نشان می‌دهد که در این سازمان نیز هر از چند گاه یک بار نیاز به جابجایی نیروها وجود دارد؛ اقدامی شبیه آن‌چه که در بانک‌ها، نیروهای نظامی و برخی مشاغل حساس صورت می‌گیرد؛ مطالبه کمیسیون آموزش از سازمان سنجش نیز همین است؛ این کار صرفاً به دلیل ماهیت کار انجام می‌شود؛ ماندن افراد در این مشاغل آرام آرام زمینه رانت و فساد و تشکیل شبکه را بیشتر فراهم می‌کند.

مقابله با تقلب در آزمون‌های سراسری تبدیل به موضوع سیاسی و دعواهای حیدری- نعمتی نشود

ویس‌کرمی با تاکید بر اینکه در زمین ریشه کن شدن تقلب در برگزاری آزمون‌های سراسری افکار عمومی و افراد سیاسی ذی‌نفوذ باید همکاری کنند، گفت: نگران فضایی هستم که در رسانه‌ها درباره مقابله با متقلبان آن آزمون‌های سراسری ایجاد شده است؛ من نگران آن هستم که مقابله با تقلب در آزمون‌های سراسری تبدیل به موضوع سیاسی و دعواهای حیدری- نعمتی و چپ و راست و اصلاح طلب و اصول‌گرا شود و مردم از این موضوع آسیب ببینند. درخواست من نیز اسن است که افراد ذی‌نفوذ دست از سر سازمان سنجش بر دارند و اجازه دهند این سازمان رعایت قانون را در برابر متهمان به تخلف رعایت کنند.

در کلیت آزمون سراسری حتماً سلامت وجود دارد

وی با بیان اینکه «آنچه مسلم است این است که سلامت کلیت آزمون چیزی است که وجود دارد»، تصریح کرد: چنانچه آمار و پرونده‌های اتهامات تقلب متعلق به سال‌های گذشته را بررسی کنیم، مشاهده می‌کنیم که اگر به طور میانگین سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در کنکور سراسری شرکت کرده باشند، طی ۳ سال گذشته از ۴ میلیون ۵۰۰ هزار نفر داوطلب تنها ۲۶۰۰ پرونده تشکیل شده که درباره عمده این پرونده‌ها نیز دلیل و مدرک قانع‌کننده‌ای برای اثبات تخلف وجود ندارد؛ این رقم بیانگر آن است که در کلیت آزمون سراسری حتماً سلامت وجود دارد.

باید جلوی عناصری که به دنبال بدون استعداد و  یک شبه به جایی رسیدن هستند، گرفته شود

این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پایان با تاکید بر اینکه آزمون کنکور سراسری آسیب‌هایی دارد و از نظر به روز شدن نیاز به سرعت بیشتری دارد اما سلامت کلی آزمون قطعاً وجود دارد، گفت: باید جلوی آن عناصر محدودی که به دنبال بدون استعداد و  یک شبه به جایی رسیدن هستند، گرفته شود؛ همه باید در این زمینه کمک کنند و ما نیز در کمیسیون آموزش و تحقیقات نیز مطالبه‌گر این موضوع هستیم.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها