قاچاقچیان زیر پای پادشاه ساسانی را خالی کردند! + تصاویر
یکی از فعالان حوزه میراث فرهگی از کندن گودال زیر پای یکی از سنگنگارههای مهم دوره ساسانی توسط قاچاقچیان خبر داد.
کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی و تاریخ ایران گفت: قاچاقچیان و سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی به بهانههای خیال انگیز و پوچ یافتن گنج، به تازگی زیر پای شاهنشاه ساسانی در سنگ نگاره جهانی نامدار به پیروزی اردشیربابکان در فیروزآباد را کنده و خالی کردند.
به گزارش تسنیم، سیاوش آریا از شیراز گفت: سنگ نگاره پیروزی اردشیربابکان که به نبردسواره نیز نامدار است، یکی از مهمترین و ارزشمندترین یادگارهای دوره ساسانیان به شمار میآید که در پرونده منظر باستان شناسی ساسانی پارس در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسیده است.
وی افزود: با این همه، به سبب کمبود نیروی یگان حفاظت در میراث فرهنگی و نبود آموزش در میان توده مردم، از سوی سودجویان اموال تاریخی و فرهنگی و قاچاقچیان نابخرد و فرومایه مورد دست اندازی قرار گرفته است و به تازگی در عرصه اثر و زیر پای شاهنشاه ساسانی را کنده و خالی کردهاند که آسیبهای برگشت ناپذیری را برجای خواهد گذاشت.
آریا ادامه داد: همچنین قاچاقچیان 2 متر آنسوتر از سنگ نگاره را گودال ژرف و بزرگی پدید آورده و زمین را زیر و رو کردهاند، اما دست اندازی غارتگران میراث فرهنگی در همین جا پایان نمییابد و در مسیر رسیدن به سنگ نگاره پیروزی اردشیر و در دامان کوه نیز بخشی از صخره کوه را شکسته و نشانههای نابخردی و نادانی خود را بر جای گذاشتهاند که دل هر دوستدار تاریخ و فرهنگ ایرانی به درد میآید.
وی همچنین با اظهار تاسف بیان کرد: سنگ نگاره جهانی پیروزی اردشیر بابکان به سبب رسیدگی نکردن از سوی مسئولان میراث فرهنگی در همه این سالها و گذشت زمان و همچنین براثر عوامل طبیعی و محیطی رو به نابودی است و جزییات و ریزه کاریهای بسیار ارزشمند این نگارکند (نقش برجسته) درحال پاک شدن و حذف از چهره تاریخ است و ما همچنان تنها بیننده آن بوده و هستیم!
سنگ نگاره جهانی پیروزی اردشیربابکان را بزرگترین سنگ نگاره ساسانی ایران میدانند. همچنین از این نگارکند بعنوان کهنترین سنگ نگاره ساسانی ایران یاد میشود. با این همه، بیش از یک دهه است که وضعیت آن خوب نیست و کافی است که نگارههای یک دهه پیش را با امروز بسنجیم، آنگاه است که به عمق فاجعه پی خواهیم برد. به هر روی، یادگار جهانی ساسانیان درخطر دست اندازی سوداگران اموال تاریخی بوده و به حال خود رها شده است.
دیدگاه تان را بنویسید