جواد غلامرضا کاشی، استاد دانشگاه:
چرا در این 40 سال از خود سوال نکردیم که مگر پیامبر خدا توانست جامعه تماما اخلاقی بسازد؟!
یکی از اساتید دانشگاه معتقد است نمیتوان اخلاق را به جامعه تزریق کرد و باید اجازه بدهیم خود زندگی بنیانهای اخلاقیاش را به طور طبیعی بسازد.
به گفته جواد غلامرضا کاشی استاد دانشگاه زندگی تماما اخلاقی خطرناک است.
به گزارش جماران، مهمترین بخشهای سخنان محمدجواد کاشانی در نشست «اخلاق در ایران امروز؛ با تأکید بر سبک زندگی جوانان» را در ادامه میخوانید:
- جامعه ایران از دهههای 20 و 30 و 40 از یک جامعه روستایی و ایلیاتی به سمت یک جامعه شهری حرکت کرد. جامعه کوچک روستایی و ایلیاتی یک وحدت طبیعی دارد و یک سری هنجارهای اخلاقی در آن الگوی کوچک بسته جامعه جاری است.
- قضیه این است که این صدا در تداوم مدرنیته خیلی نتوانست از خودش دفاع کند. یعنی در تداوم مدرنیته تقریبا اکثر فیلسوفان مغرب زمین در این مورد با هم اجماع نظر داشتند که مدرنیته در دفاع اخلاقی از ارزشهای خودش مثل آزادی یا آزادی فردی موفق نیست. یک خلأیی در مدرنیته در دفاع اخلاقی از خودش وجود دارد.
- نسل جدید در حال وارد کردن هنجارهای اخلاقی به یک بستر درست است.
- جامعه ایران رو به زوال اخلاقی نمیرود؛ زوال اخلاقی قبلا توسط مدعیان اخلاق اتفاق افتاده است.
- آرزوی زندگی تماما اخلاقی خودش بیش از همه دشمن اجتماع اخلاقی است. کسانی که ندانسته دشمن اخلاق بودند و بدون اینکه بدانند، در آرزوهایشان با اخلاق دشمنی میکردند.
- ایدئولوژیها با تمامیتخواهی و آرزوی یک جامعه تماما اخلاقی، همان سرچشمههای محدود زایش حیات اخلاقی در زندگی روزمره را هم دارند نابود میکنند. باید عقب بنشینیم و اجازه بدهیم خود زندگی بنیانهای اخلاقیاش را به طور طبیعی بسازد.
- مگر پیامبر خدا توانست جامعه تماما اخلاقی بسازد؟! نمیدانم چرا این سؤال را در طی این 40 سال از خودمان نکردهایم.
- جامعه خود را باز مییابد و آنچه از دست داده را دوباره به دست میآورد و سقف حیات اخلاقیاش را به میمنت انقلاب میسازد و حالا میتوانیم بگوییم آنچه را که در نتیجه مدرن شدن و ورود به جامعه شهری از دست داده بودیم، به برکت انقلاب به دست میآوریم.
دیدگاه تان را بنویسید