کد خبر: 232960
|
۱۳۹۷/۰۶/۲۶ ۱۰:۵۳:۰۰
| |

11 پروژه انتقال آب به دریاچه ارومیه تعطیل شد‌

به‌خلاف ادعای دولت در جدیت برای احیای دریاچه ارومیه، امسال 11 پروژه تصفیه و انتقال آب به دریاچه ارومیه تعطیل شده و تخصیص ندادن هیچ اعتباری در سال 96 و روند نامطلوب آن در سال 97 عملاً چگونگی اجرای همه پروژه‌های نجات دریاچه ارومیه را مختل کرده است.

11 پروژه انتقال آب به دریاچه ارومیه تعطیل شد‌
کد خبر: 232960
|
۱۳۹۷/۰۶/۲۶ ۱۰:۵۳:۰۰

اعتمادآنلاین| این روزها تنها چیزی که درباره روند احیای دریاچه ارومیه دیده می‌شود خبرهای غیرواقعی در رسانه‌های وابسته به دولت است که گویی هیچ بحرانی در این منطقه وجود ندارد در حالی که اوضاع دریاچه ارومیه به هیچ وجه مساعد نیست و تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد از این زیستگاه بزرگ فقط یک توهمی از دریاچه باقی مانده است.

در حالی که از حجم تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه فقط یک‌سیزدهم و از حجم تراز ایده‌آل آن فقط یکی‌سی‌ام آن باقی مانده رسانه‌های وابسته به دولت از لزوم سخت‌گیری به کشاورزان، مسدودسازی چاه‌های کشاورزی و اجبار و الزام آنان در مشارکت در روند احیای دریاچه ارومیه به‌واسطه ایده‌های خلق‌الساعه دولت‌مردان محلی در احیای دوساله آن سخن می‌رانند.

ساده‌پنداری دولتی بحران دریاچه ارومیه

اساساً دولتمردان ملی و محلی دوست ندارند در این شرایط حتی درباره دریاچه ارومیه اظهار نظر کنند چون به‌خوبی می‌دانند که به‌دلیل فقدان تخصیص به‌موقع، کافی و تعهدشده از سوی دولت برنامه‌های ستاد احیای دریاچه ارومیه به‌حالت رکود در آمده و انتظارات حتی خودشان نیز برآورده نشده است.

در سلسله گزارش‌های تحلیلی انتقادی تسنیم از مسائل مرتبط به دریاچه ارومیه، نگاه ساده‌انگارانه دولت به عمق بحرانی که زندگی میلیون‌ها نفر از ساکنان استان‌های همجوار دریاچه را تهدید می‌کند مورد واکاوی قرار گرفته اما به‌جای آنکه اثر این گزارش‌ها تلنگری برای مسئولان در پیگیری، جذب و تخصیص اعتبارات ستاد احیای دریاچه ارومیه باشد به واکنش اعضای درجه چندم دولت و وابستگان رسانه‌ای آنها منجر شده تا خط خبری رسانه‌های پیگیر موضوع دریاچه ارومیه را سیاه‌نمایی معرفی کرده و با این ترفند کور اصل موضوع دریاچه ارومیه را از حد یک مطالبه عمومی به یک سوژه سلیقه‌ای قابل رقابت بین رسانه‌ها تقلیل دهند.

به‌طرق مختلف ضرورت پیوند هرگونه سرمایه‌گذاری، توزیع پول، تسهیلات و انجام هر پروژه صنعتی و عمرانی بزرگ با موضوع دریاچه ارومیه به‌کرّات بیان شده چرا که بدون در نظر گرفتن وضعیت این زیستگاه ملی در حال نابودی نمی‌توان به توفیق دیگر مسائل در پیرامون آن چندان چشم امید داشت.

توجه‌دادن دولتمردان به نحوه مدیریت تسهیلات مرتبط به اشتغال پایدار روستایی که در آن حاشیه‌نشینان دریاچه ارومیه از هیچ جایگاه ویژه‌ای برخوردار نبوده و اساساً فکری برای اشتغال جایگزین آنان برای پرهیز دادن از کشت محصولات پرآب‌بر نشده چنان مشهود است که خود روستاییان از دسترسی نداشتنشان به این تسهیلات گلایه دارند در حالی که دولت مدعی است در پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی، آذربایجان غربی رتبه اول کشور را دارد.

حتی به‌رغم ادعاهای مکرر دولت برای تغییر الگوی کشت در دشت‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه، مدرن‌سازی آبیاری و کاهش 40درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی تنها یک‌چهارم از اعتبارات این بخش تحقق یافته و اساساً موضوع توسعه آبیاری نوین از توفیق حداقلی مورد انتظار نیز برخوردار نیست.

در آخرین اظهارنظر مقامات دولتی که این روزها کیمیا شده مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه از وضعیت بسیار اسفناک چگونگی تخصیص و پرداخت اعتبارات دریاچه ارومیه پرده برداشته و با انتقاد از تأمین نشدن اعتبارات مورد نیاز این ستاد گفته است: این ستاد به‌دلیل کمبود اعتبار از برنامه‌های خود عقب افتاده است.

مسعود تجریشی تنها توفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه را تثبیت آن ارزیابی کرده که حتی این ادعا نیز مورد قبول بخشی از خود دولت نیست چراکه در سال آغاز برنامه‌های ستاد احیا حدود 3 میلیارد مترمکعب آب در بستر دریاچه ارومیه بود اما اکنون این رقم به حدود یک‌سوم کاهش یافته اما با این حال وی گفته است: برای تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه که قرار بود در مدت سه سال انجام شود کلیه اقدامات با بودجه دو سال صورت گرفت و خوشبختانه کار تثبیت به‌خوبی انجام شد.

سال 96 هیچ اعتباری به ستاد احیای دریاچه ارومیه پرداخت نشد

اما به‌اذعان خود وی ستاد احیای دریاچه ارومیه برای عملیات احیای دریاچه ارومیه تاکنون فقط 400 میلیارد تومان دریافت کرده که البته مبلغ 800 میلیارد تومان تخصیص سال 95 برای احیای دریاچه ارومیه بود که در پایان سال 96، صرفاً و فقط نصف آن پرداخت شد.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌گوید: در سال 96 هیچ بودجه‌ای برای ستاد احیای دریاچه ارومیه در نظر گرفته نشد. تاکنون از محل ماده 10 و 12 اعتبارات مصوب به‌صورت کامل به ستاد احیای دریاچه ارومیه داده نشده و بنابراین از برنامه خود عقب هستیم.

از 13 پروژه تصفیه و انتقال آب فقط دو پروژه در حال اجراست

تجریشی با اشاره به اجرا نشدن برخی پروژه‌های آب‌رسانی به دریاچه ارومیه گفت: برای مثال پروژه تصفیه پساب و فاضلاب‌ها به‌خوبی اجرا نشده است و از مجموع 13 پروژه تصفیه آب و انتقال آب به دریاچه ارومیه تنها دو پروژه تبریز و ارومیه در حال اجراست و به‌احتمال قوی تا پایان سال جاری تکمیل می‌شود و از این مسیر، آب به دریاچه ارومیه می‌رسد.

وی می‌افزاید: در شرایط کنونی تخصیص اعتبارات بیشترین ضررها برای پروژه‌هایی بود که می‌توانستیم با عملیاتی کردن آن، آبی را به دریاچه ارومیه برسانیم اما به‌دلیل نبود اعتبارات موفق به اجرای آن‌ها نشدیم.

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌گوید: در این مدت تلاش کرده‌ایم که با وضعیت موجود اعتبارات کنار بیاییم و با مدیریت درست، کارهای احیای دریاچه ارومیه را پیش ببریم و پروژه‌هایی را که به پول کمتری نیاز داشتند اجرا کنیم.

با مرور آنچه از نظر گذشت می‌توان دریافت که سستی دولت در روند احیای دریاچه ارومیه به‌بهانه‌های شرایط بد اقتصادی و تحریم در تخصیص ندادن کافی و به‌موقع اعتبارات در حالی که به‌واسطه چندبرابر شدن قیمت دلار خزانه بانک مرکزی از آن پر شده بهانه‌ای نیست که بتوان روی قبول آن از طرف افکار عمومی حساب کرد.

منبع: تسنیم

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها