کد خبر: 252036
|
۱۳۹۷/۰۹/۲۶ ۱۲:۳۸:۰۰
| |

چه عاملی باعث افزایش زباله‌گردهای تبریز شده است؟

زباله‌گردها روزبه‌روز بیش‌تر می‌شوند. اما آیا این یک معضل اجتماعی-فرهنگی است یا یک معضل اقتصادی؟ مسئولان چه می‌توانند بکنند؟ عده‌ای معتقدند فقر، بیکاری و گرانی عامل روی‌آوردن افراد به زباله‌گردی است و عده دیگری نیز معتقدند افزایش قیمت ضایعات عاملی مهم‌تر است. کارشناسان هردو را دخیل می‌دانند.

چه عاملی باعث افزایش زباله‌گردهای تبریز شده است؟
کد خبر: 252036
|
۱۳۹۷/۰۹/۲۶ ۱۲:۳۸:۰۰

اعتمادآنلاین| زباله‌گردهای سطح شهر افزایش یافته‌اند؛ با قدم‌زدن در کوچه‌ها و خیابان‌ها می‌توان به این نتیجه رسید.

البته زباله‌گردی پدیده نوظهوری نیست، از سال‌های خیلی دور افرادی برای گذران زندگی از باکس‌های زباله، آن‌دسته از زباله‌هایی مثل پلاستیک و آهن و... را که می‌شد به قیمتی فروخت جمع‌آوری می‌کردند. از تیپ و ظاهر آن افراد می‌شد فهمید که فقیر هستند.

حالا اینطور نیست، این‌روزها آدم‌هایی با تیپ و ظاهری خیلی شیک‌تر، حتی با ماشین‌های سواری چندمیلیون‌تومانی کنار باکس‌های زباله توقف می‌کنند و به زباله‌گردی می‌پردازند. این همان پدیده نوظهور است که در ماه‌های اخیر بیش‌تر به چشم می‌خورد، تقریبا بعد از افزایش نرخ ارز و قیمت کالاها.

زباله گردی

2عامل افزایش زباله‌گردها

دکتر محمد کلامی، تحلیلگر مسائل اقتصادی معتقد است که 2عامل باعث شده شاهد افزایش زباله‌گردهای سطح شهر باشیم.

او می‌گوید: بیکاری زیاد شده است. این را نمی‌توان انکار کرد که قشر وسیعی از مردم فاقد شغلی مناسب هستند و با افزایش قیمت کالاها، ناگزیرند به شغل‌های غیررسمی همچون زباله‌گردی پناه بیاورند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تبریز عامل دوم را بالا رفتن قیمت برخی پسماندها همچون پلاستیک و کارتون و آهن می‌داند. او می‌گوید: تقریبا می‌توان گفت که درآمد ناشی از زباله‌گردی بهبود یافته است، به همین خاطر اقشار مختلف مردم به این کار روی آورده‌اند.

البته موضوع زباله‌گردی را نمی‌توان صرفا در بحث‌های اقتصادی خلاصه کرد. هرزمان واژه زباله و پسماند به میان آمده، نگرانی‌هایی در خصوص سلامت جسمی و روحی افراد جامعه مطرح شده است.

زباله گردی

زباله‌گردی، تهدیدی برای سلامت و بهداشت جامعه

دکتر عاطفه مجتهدی، فعال محیط زیستی می‌گوید که زباله‌گردها هم در این جامعه زندگی می‌کنند و به‌خاطر ارتباط مستقیم‌شان با پسماندهای آلوده، به‌راحتی می‌توانند انواع بیماری‌ها و آلودگی‌ها را در جامعه انتشار دهند.

او توضیح می‌دهد: قیمت ضایعات در سال‌های گذشته پایین بود و همین باعث می‌شد مردم به آن اهمیت ندهند اما اکنون برخی از همان ضایعات به طلای کثیف تبدیل شده‌اند.

البته این فعال محیط زیستی معتقد است که می‌توان به افزایش قیمت برخی از ضایعات و پسماندها به چشم فرصت نگاه کرد: اکنون بسترها برای سرمایه‌گذاری در حوزه بازیافت زباله و کارآفرینی از این طریق فراهم است. باید در مدیریت سیاسی شهر به این موضوع توجه کرد.

طبق گفته مجتهدی، زباله‌گردها یا تفکیک‌کنندگان غیررسمی پسماندها، در نتیجه بی‌تدبیری دستگاه‌های مربوطه همچون سازمان مدیریت پسماند شهرداری که بحث تفکیک از مبدا را جدی نگرفته‌اند به وجود آمده است.

انتشار گزارشی میدانی از وضعیت زباله‌گردهای سطح تبریز در روز گذشته، واکنش‌های گسترده کاربران فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی را به همراه داشت.

زباله گردی

دلیل افزایش زباله‌گردها از زبان کاربران فضای مجازی:

بیش‌تر کاربران، آنچه آن‌ها وضعیت فلاکت‌بار اقتصادی، کمبود اشتغال، فقر و بیکاری، سخت‌شدن شرایط معیشت مردم خوانده‌اند را، دلیل افزایش زباله‌گردهای سطح شهر عنوان کرده‌اند.

یکی از کاربران به‌نام شهرزاد به خدشه‌دار شدن عنوان شهر بدون‌گدا درمورد تبریز اشاره کرده و نوشته است: تبریز زمانی شهر بدون گدا بود و افتخار می‌کردیم.

میثم هم نوشته که گران‌شدن ضایعات، اصلی‌ترین علت افزایش زباله‌گردهاست. نسیم هم در واکنش به این گزارش گفته: اصلا زباله برای ماشین‌های جمع‌آوری زباله شهرداری باقی نمی‌ماند.

کاربری به‌نام اسد هم نوشته است: متاسفانه بعضی‌ها ناچارا در شب‌ها با خانواده یعنی زن و بچه‌هایشان چنین کاری را انجام می‌دهند.

کاربر دیگری گفته: در هرگوشه از شهر این صحنه‌ها متاسفانه به‌چشم می‌خورند. در شهری که هرروز کارخانه‌هایش تعطیل می‌شوند و بیکاری افزایش پیدا می‌کند، جوان‌های بیکار مجبورند به شغل‌های غیررسمی این‌چنینی روی بیاورند.

زباله‌گردها روزبه‌روز بیش‌تر می‌شوند. اما آیا این یک معضل اجتماعی-فرهنگی است یا یک معضل اقتصادی؟ مسئولان چه می‌توانند بکنند؟ جمع‌آوری زباله‌گردها یا سامان‌دادن به وضعیت اقتصادی جامعه؟ اصلا مسئولان می‌خواهند کاری بکنند؟

منبع: مهر

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها