آیا ایران می تواند از فشار تهدیدهای امریکا خارج شود؟
اعتمادآنلاین| بعد از جنگ تجاری که امریکا با کشورهای اروپای غربی و چین راه انداخت و تعرفه های وارداتی را افزایش داد، به نظر می رسد جنگ لفظی با ایران به خصوص در مساله تحریم نفتی در برنامه های دولت امریکا باشد. دولتی که در طول تاریخ امریکا یکی از پر جنجال ترین دولت ها بوده است وسیاست هایش همواره در رسانه های داخلی و بین المللی و حتی دادگاه های امریکا با انتقاد روبرو شده است.
بعد از خارج شدن امریکا از توافق هسته ای در روز 8 می سال 2018 میلادی که تصمیمی غیر مسولانه در مقابل تعهدات و توافق های جهانی بود، حال نوبت به زمان بندی بازگشت تحریم ها به خصوص تحریم نفتی رسیده است. امریکا در نظر دارد درآمد نفت ایران را به صفر برساند ولی مقامات ایران اعلام کرده اند که اجازه این کار را نمی دهند. امریکا برای اینکه به این مهم دست یابد با تمامی خریداران نفت ایران مذاکره کرده است.
اروپایی ها را از طریق تعرفه های تجاری به خصوص تعرفه های واردات فولاد و الومینیوم تحت فشار قرار داده است. طبق گزارش های موجود دولت امریکا به اروپا گفته است که در صورت همکاری با امریکا در مورد مساله ایران تعرفه ها حذف خواهد شد. از طرف دیگر مذاکراتی با چین و هند برای فروش نفت به انها انجام داده است و سرمایه گذاری در این کشورها را بیشتر کرده است. این تلاش ها با هدف همراه شدن خریداران نفت ایران با سیاست عدم خرید نفت از ایران انجام شده است ولی سیاست های ترامپ از طرف مقامات ایرانی هم بی پاسخ نمانده است.
در درجه اول دولت ایران اعلام کرد که بخش خصوصی صادرات نفت ایران را بر عهده خواهد گرفت. قرار است شرکت های خصوصی که در سطح بین المللی شناخته شده نیستند وارد عرصه صادرات نفت شوند. از طرف دیگر حسن روحانی رییس جمهوری کشورمان درسفر اخیر خود به سوییس و اتریش رسما اعلام کرد در صورتیکه امریکا اجازه صادرات نفت ایران را ندهد، کشورهای دیگر منطقه هم نفت صادر نخواهند کرد.
دویچه ووله نوشت: اگر قرار باشد تحریم نفتی به اقتصاد ایران اسیب وارد کند به خصوص در شرایط فعلی که ایران به توافق هسته ای پایبند بوده است و امریکا کارشکنی کرده است، اقتصاد دنیا اسیب می بیند.
اگر ایران از طریق ممانعت در صادرات نفت کشورهای منطقه از طریق تنگه هرمز وارد عمل شود، عرضه نفت در دنیا با اختلال روبرو خواهد شد و قیمت نفت در بازار جهانی رشد می کند. از طرف دیگر اگر این سیاست به افزایش تنش بین ایران و امریکا یا دیگر کشورهای منطقه بیانجامد بازهم سرعت افزایش قیمت نفت بیشتر می شود و بازهم فشار بیشتری به اقتصاد دنیا به خصوص اقتصادهای مصرف کننده و بزرگی مانند امریکا وارد می شود.
در صورتیکه این بحران و تنش به درگیری نظامی بیانجامد، هزینه هایی که اقتصادهای درگیر جنگ متحمل می شوند بیشتر خواهد شد. سیاستی که به نظر نمی رسد دولت امریکا خواستار ان باشد. زیرا ترامپ از زمانی که در رقابت های انتخاباتی سخنرانی می کرد بارها اعلام کرد که دلیلی برای مداخله در وضعیت کشورهای دیگر و هزینه در این کشورها نمی بینید.
او بارها تداوم حضور نیروهای امریکا در عراق و افغانستان را نادرست ارزیابی کرد و به همین دلیل آغاز درگیری دیگر در اولویت هایش نیست.
با توجه به این مساله می توان این طور ارزیابی کرد که این تنش لفظی بین ایران و امریکا و تهدید ایران به ممانعت از صادرات نفت از طریق تنگه هرمز خود زمینه ساز نابسامانی بیشتر در بازار می شود و در نتیجه قیمت نفت را بیشتر می کند و باعث رکود و بحران در اقتصاد جهان می شود.
تایمز هم در گزارشی دیگر با اشاره به این مساله که وضعیت کنونی دنیا بحرانی است نوشت: ایران تجربه تحریم سال 2012 را دارد. با وجود اینکه این تحریم به اقتصاد ایران اسیب وارد کرد ولی باعث نشد که اقتصاد از ادامه حرکت باز بایستد.
در آن زمان هم ایران نفت صادر می کرد و درامد حاصل از صادراتش را به طرق مختلف دریافت می کرد. به نظر می رسد این بار هم وضعیت بر همین منوال باشدو ایران از ابزارها و روش های مختلف از جمله فروش نفت از طریق بخش خصوصی، استفاده از نفت برای تولید نیرو و صادرات برق، فروش نفت به کشورهایی که با واحد دلار کار نمی کنند و در نهایت تبادل نفت با کشورهایی که تحت تاثیر سیاست های نادرست ترامپ در سالهای اخیر آسیب دیده اند، اقدام صادرات نفت بکند و هزینه های جاری کشور را تامین کند. در این وضعیت هر چه قیمت نفت بالاتر باشد بدون شک ایران با صادرات حجم کمتری از نفت خواهد توانست نیازهایش را تامین کند و به نفع این کشور است.
دیدگاه تان را بنویسید