رئیس سازمان ملی بهرهوری مطرح کرد؛
بهرهوری و تامین منابع دو بازوی مهم توسعه رشد اقتصادی
فاطمه پهلوانی رئیس سازمان ملی بهرهوری تاکید کرد: رشد اقتصادی وابسته به دو مقوله بهرهوری و تامین منابع است که متاسفانه ما نتوانستیم آنطور که باید از این دو مقوله استفاده کنیم.
اعتمادآنلاین| فاطمه پهلوانی گفت: در طول برنامه ششم رشد اقتصادی 85 درصدی را هدف قرار دادیم و حدود 770 هزار میلیارد تومان برای آن سرمایهگذاری در نظر گرفته شد اما متاسفانه این هدف چندان مورد توجه مسئولان قرار نگرفته است و در حالی که 35 درصد سرمایه این هدف از بخش بهرهوری تامین میشود باید توجه ویژهای به آن کرد.
وی افزود: قسمت آسان توسعه اقتصادی را با هزینه بسیار زیاد پشت سر گذاشتهایم و ما تا جای ممکن برای رسیدن به اهداف خود از پول نفت و منابع طبیعی استفاده کردهایم تا زیرساختها را ارتقاء دهیم.
پهلوانی ادامه داد: بخش عمدهای از سرمایه را باید از بخش خارجی تامین کنیم که متاسفانه با شرایط سیاسی کشور این موضوع چندان قابل تحقق نیست و تنها مقوله بهرهوری برای تامین منابع برسر راه ما است.
به گفته رئیس سازمان ملی بهرهوری بسیاری از تولیدات داخلی ما از نظر کیفیت وضعیت مناسبی دارند اما در بخش فروش مشکلاتی را داریم.
وی اظهار کرد: پرداخت یارانه و کاهش هزینههای گمرکی میتواند تاثیر مثبتی در رونق بهرهوری و تولید داشته باشد اما باید به گونهای باشد که از ایجاد رانت جلوگیری شود.
به گفته پهلوانی در 17 سال گذشته حدود 85 درصد رشد اقتصادی ما از محل انباشت سرمایه بوده است و ما از نظر بهره وری در آمار APO در ردههای پایین قرار داریم.
پهلوانی ادامه داد: این نشان میدهد که اقتصاد نفتی ما نوعی اقتصاد بر پایه منابع ایجاد کرده است و باید در این زمینه فکرها و تمهیدات جدی شود. در بازده زمانی سالهای 1970 تا 2015 از نظر رشد اقتصادی تغییرات زیادی نداشتهایم و اگر بخواهیم ایران را با کشورهای پیشرفته در این زمینه مقایسه کنیم چیزی شبیه بلژیک هستیم با این تفاوت که این کشور منابع طبیعی زیادی مثل نفت ندارد و تنها سرمایه خود را از بخش تولیدات تامین کرده است.
وی افزود: در برنامه سوم توسعه هدف خاصی برای رشد اقتصادی نداشتیم ولی حدود 30 درصد از ناحیه بهرهوری رشد کردیم و این در حالی است که در برنامه پنجم حدود منفی 38 صدم رشد اقتصادی داشتیم که این نشاندهنده عملکرد نامناسب در بخش اقتصادی است.
به گفته پهلوانی تولید ناخالص ملی از ارتقای کیفیت نهادها و افزایش کمیت نهادها تاثیر زیادی میپذیرد و اگر در این بخش سرمایهگذاری کنیم امید بیشتری برای توسعه رشد اقتصادی داریم.
رئیس سازمان ملی بهرهوری در ادامه گفت: نامناسب بودن کیفیت نهادهایی که دربرنامه پنجم توسعه داشتیم یکی از دلایل عدم رشد اقتصادی بوده است. متاسفانه ما از نظر نیروی انسانی و فارغالتحصیلان پتانسیل خوبی داریم اما نتوانستیم آنطور که باید از آنها استفاده کنیم.
وی ادامه داد: نظام آموزشی ما نیز به طور مناسب نیروی کارآمد برای ورود به بازار کار تربیت نمیکند و با اینکه نیروی انسانی تحصیلکرده زیادی داریم اما کیفیت مناسبی در این بخش نداریم.
پهلوانی با اشاره به اینکه ظرفیتهای خوب و منحصر به فردی نیز برای رشد اقتصادی داریم گفت: باید به نقاط قوت کشور خود نیز توجه کنیم و میتوانیم بازار گسترده داخلی را یکی از این نقاط قوت اعلام کنیم.
وی افزود: یکی از مشکلات ما ایجاد رانت و فسادهایی است که نمیگذارد تولیدات داخل آنطور که باید وارد بازار شود و متاسفانه منفعت بعضیها در این است که بازار از محصولات خارجی به ویژه چینی پر شود و آنطور که امروز شاهد هستیم حتی مهر و تسبیح کشور نیز از چین وارد میشود.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ادامه داد: ما در سالهای گذشته در بخش کارآفرینی رشد خوبی داشتیم و این موضوع میتواند یکی نقاط قوت دیگر کشور ما باشد.
وی با انتقاد از سرمایهگذاری کلانی که در بخش توسعه ICT شده است گفت: متاسفانه امروز شاهد آن هستیم که با وجود توسعه این بخش در تمامی حوزهها نرخ بهرهوری کشورمان چندان افزایش نیافته است.
وی افزود: برای رشد اقتصادی باید خود بنگاهها تلاش کنند و راهی جز این نداریم و باید به این بخش توجه ویژهای شود تا خدمات و کالاهای تولیدی رقابتپذیر به بازار ورود کند.
به گفته پهلوانی افزایش تولید ملی از رشد اقتصادی بنگاهها و توسعه اقتصاد کلان تاثیر میگیرد و باید به این دو مقوله توجه کرد.
پهلوانی در پایان اظهار کرد: در برنامه ششم برنامهریزیهای خوبی برای رشد اقتصادی داشتهایم و امیدواریم با همکاریهای همه دستگاههای اجرایی بتوانیم به اهداف این برنامه دست یابیم.
منبع: ایلنا
دیدگاه تان را بنویسید