کد خبر: 320944
|
۱۳۹۸/۰۴/۲۳ ۱۰:۰۳:۰۶
| |

۵۸۲ هزار نفر در یک عرضه اولیه شرکت کردند

سونامی خریداران در بورس

 از دیگر سو عرضه سهام پتروشیمی نوری تعدادی از رکوردهای قابل‌اعتنای بورسی را جابه‌جا کرد. تعداد کدهای متقاضی برای خرید سهام تازه عرضه‌شده «نوری» بیش از 580 هزار نفر گزارش شد و حجم نقدینگی جذب‌شده به این سهم به بیش از 973 میلیارد تومان رسید. 

سونامی خریداران در بورس
کد خبر: 320944
|
۱۳۹۸/۰۴/۲۳ ۱۰:۰۳:۰۶

اعتمادآنلاین| ‌ در اولین جلسه از معاملات این هفته بورس تهران، هم‌زمان با عرضه سهام پتروشیمی نوری، شاخص کل توانست مرز سخت 250 هزار واحدی را پشت سر بگذارد.
تیتر20 - این در حالی است که نماگر کلی بازار برای عبور از این مرز حساس 10 جلسه معاملاتی را باتردید و بی‌نتیجه سپری کرده بود.


از دیگر سو عرضه سهام پتروشیمی نوری تعدادی از رکوردهای قابل‌اعتنای بورسی را جابه‌جا کرد. تعداد کدهای متقاضی برای خرید سهام تازه عرضه‌شده «نوری» بیش از 580 هزار نفر گزارش شد و حجم نقدینگی جذب‌شده به این سهم به بیش از 973 میلیارد تومان رسید.


این آمار از یک‌سو نشان از جذابیت بازار سهام در نگاه عموم فعالان اقتصادی دارد و ازسوی دیگر پیام مهمی را به سیاست‌گذاران اقتصادی مخابره می‌کند. جریان فعلی نقدینگی که بازار سهام را به عنوان مقصد نشانه گرفته، می‌تواند فرصت مناسبی را برای کاستن از سهم دولت در مدیریت بنگاه‌های بزرگ در اختیار سیاست‌گذاران اقتصادی قرار دهد و ضمن توسعه عرضی این بازار، مانع شکل‌گیری حباب قیمتی در بورس تهران شود. در عین حال عدم استفاده از این فرصت، می‌تواند به بازگشت جریان نقدینگی به سمت مقاصد سنتی خود منجر شود و تورم قیمت‌ها در بازارهای غیرمولد و ناکارآ را در پی داشته باشد.


اولین جلسه معاملاتی این هفته بورس پرهیجان آغاز شد. گذر شاخص کل سهام از مرز سخت 250 هزار واحدی و عرضه اولیه پتروشیمی نوری در بورس تهران دو رویداد مهم این جلسه بودند. بدین ترتیب بازدهی نماگر اصلی بازار سهام از ابتدای سال به بیش از 40 درصد رسید و در عین حال حجم مشارکت افراد و نقدینگی حاضر در عرضه اولیه روز گذشته و سایر آمار مربوط به معاملات خرد گواه آن است که این بازار همچنان در نگاه فعالان اقتصادی کشور جذاب جلوه می‌کند و اولویت ترجیحی ایشان را در انتخاب مقصد سرمایه‌گذاری شکل می‌دهد.


شاخص کل بورس تهران، معاملات تیر ماه را با شتاب در مسیر صعودی آغاز کرد و طی تنها 5 جلسه معاملاتی از میانه کانال 234 هزار واحدی تا نیمه دوم کانال 248 هزار واحد پیش‌رفت. با این حال قرار گرفتن در نزدیکی مرز حساس 250 هزار واحد تردید‌ها برای ادامه مسیر صعودی را شدت بخشید و بازار سهام بیش از 10 جلسه معاملاتی را در آستانه این مرز روانی سپری کرد. طی مدت مذکور شاهد نوسان سینوسی نماگر کلی بازار در بازه 245 تا 250 هزار واحدی بودیم و این مساله انگیزه‌ها را برای حضور در سهام کوچک‌تر که نوسان‌های شدید‌تری را در مسیر قیمتی تجربه می‌کردند، قوت می‌بخشید.

در عین حال عدم افت شدید شاخص کل در این بازه نشان از آن داشت که قیمت سهام به‌خصوص در نمادهای بزرگ میل چندانی به اصلاح ندارد و این موضوع اطمینان معامله‌گران برای حضور در سمت تقاضای بزرگان را تقویت کرد. درجا زدن‌های شاخص طی این بازه، سبب می‌شد که نقدینگی که در تصمیم‌گیری برای انتخاب مقصد دیگری برای سرمایه‌گذاری با مشکل مواجه بود، همچنان روندهای هیجانی در صنایع کوچک‌تر را رقم بزند و نسبت به حدود ارزندگی سهام کم‌توجهی شود.


طی همین مدت برخی کارشناسان و فعالان بازار سهام از حبابی شدن قیمت‌ها و گذر از مرزهای ارزندگی سخن به میان آوردند و هشدار دادند که تخلیه حباب در این دسته از نمادها می‌تواند گریز طولانی‌مدت سهامداران تازه‌وارد به بورس را در پی داشته باشد. در این شرایط به‌نظر می‌رسد عرضه سهام پتروشیمی نوری در بورس تهران اتفاق فرخنده‌ای است و عایدی برای همه طرف‌های موجود داشته باشد. عرضه سهام «نوری» در بورس تهران با کش و قوس فراوان رخ داد و حتی در مرحله نهایی نیز رویکردهای خوشبینانه و نقادانه به آن کم نبودند.



موضوع عرضه سهام پتروشیمی نوری در بورس تهران از نیمه شهریور ماه سال گذشته و پس از عرضه سهام پتروشیمی «پارس» مطرح بود. طی این مدت‌ بارها این موضوع به تعویق افتاد تا نهایتا روز گذشته 10 درصد از سهام این شرکت، معادل 300 میلیون سهم، در قیمت 3125 تومان عرضه شد. برخی از برآوردها و ارزیابی‌های کارشناسان بازار سهام بر این موضوع اشاره دارد که چنین دامنه قیمتی برای عرضه «نوری» بازه مناسبی نیست. در سوی مقابل برخی دیگر از فعالان بازار نقطه‌نظری در مقابل این رویکرد دارند و معتقدند که «نوری» در چنین قیمت‌هایی نیز می‌تواند بازدهی مناسبی را نصیب سهامداران کند. بعضی دیگر از فعالان نیز با استناد به حجم نقدینگی جذب شده به سمت این نماد، بر امکان کسب بازدهی از رشد قیمت سهام تاکید کردند. نهایتا در عرضه روز گذشته، در حالی که سقف تقاضا برای هر سفارش 1000 سهم معین شده بود به هر کد معاملاتی حدود 530 سهم «نوری»، در سقف بازه قیمتی مورد نظر تعلق گرفت. بدین ترتیب عرضه 10 درصد از سهام پتروشیمی نوری در معاملات دیروز سبب جذب بیش از 973 میلیارد تومان نقدینگی به بازار سهام شد.



عرضه روز گذشته پتروشیمی نوری در بورس تهران بار دیگر همه را شگفت‌زده کرد. در عرضه روز گذشته بار دیگر سقف تعداد خریداران عرضه اولیه جابه‌جا شد و به بیش از 581 هزار کد معاملاتی رسید. طی روزهای گذشته اخبار پراکنده‌ای از افزایش تعداد متقاضیان کد بورسی، احتمالا برای حضور در سمت تقاضای عرضه اولیه «نوری» منتشر شده بود. به هر صورت این آمار به نوعی تاییدکننده این فرض است که بورس در حال کسب جایگاه فراگیرتری در ذهنیت عموم جامعه به‌عنوان مقصد قابل‌اعتنای سرمایه‌گذاری است. رکورد پیشین تعداد متقاضیان عرضه اولیه، در 27 خرداد و همزمان با عرضه سهام «جم‌پیلن» و در عدد 468443 کد به ثبت رسیده بود. در عرضه مذکور سقف سفارش برای هر کد معاملاتی 500 سهم و دامنه قیمت بین 2100 تا 2250 تومان تعیین شده بود.


در جلسه روز گذشته همچنین رکورد میزان نقدینگی جذب شده طی یک عرضه اولیه نیز جابه‌جا شد. معامله 300 میلیون سهام «نوری» در قیمت 3125 تومان به معنای جذب 5/ 973 میلیارد تومان نقدینگی است. سقف پیشین نقدینگی سرازیر شده به سمت یک عرضه اولیه، سال گذشته در تاریخ 20 تیر ماه با عرضه سهام دیگر زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس به ثبت رسیده بود. عرضه اولیه پتروشیمی «پارس» توانسته بود 720 میلیارد تومان نقدینگی را جذب سهام این شرکت کند. از سوی دیگر باید توجه داشت از سقف تقاضای 1000 سهمی برای «نوری» حداکثر 533 سهم به هر کد اختصاص یافت. این بدان معنی است که حجم نقدینگی مورد انتظار در صف تقاضای این سهم را می‌توان در حالت حداکثری، حدود 1817 میلیارد تومان برآورد کرد. محک نقدینگی مورد انتظار را می‌توان در معاملات این سهم طی روز جاری و روزهای آتی سنجید. به هر ترتیب این حجم از استقبال، برای هر بخش از ذی‌ربطان بازار سهام نشانه‌ای قابل‌توجه به همراه دارد.


اول از همه سیاست‌گذار که مدت‌هاست مترصد فرصتی برای عرضه سهام تحت مالکیت بخش دولتی است می‌تواند از این موقعیت استفاده بهینه برده و سهم بخش‌ خصوصی را در اقتصاد کشور گسترده‌تر سازد. همچنین باید توجه داشت که حجم نقدینگی و افراد متقاضی برای حضور در معاملات سهام پرده از فرصتی جذاب برای گنجاندن فرهنگ بورس در متن جامعه برمی‌دارد. در عین حال باید در نظر داشت که بهره‌برداری نکردن از این فرصت، می‌تواند زمینه را برای شکل‌گیری یک تهدید جدی فراهم کند. این میزان نقدینگی در انتظار، به‌صورت سنتی بازارهای دیگر را برای سرمایه‌گذاری انتخاب کرده و در شرایطی که زمینه را برای حضور در بازار سهام مهیا نبیند می‌تواند به حبابی شدن قیمت‌ها در برخی گروه‌های بازار منتهی شود یا بار دیگر به مقاصد سنتی خود کوچ کند؛ که در آن صورت بار دیگر باید در انتظار متورم شدن نرخ‌ها و قیمت‌ها در بازارهای نامولد بود. با این حال باید به چند نکته دیگر در مورد عرضه «نوری» توجه داشت. طی روز گذشته برخی از باورهای رایج در بازار سهام به بوته آزمایش گذاشته شد. یکی از این مباحث آن است که آیا آماده شدن برای یک عرضه اولیه بزرگ، اصلاح قیمت سهام در قالب عمومی سهام را ناگزیر خواهد ساخت؟


یکی از مباحث سنتی در میان فعالان بورسی، انتقاد به عرضه‌های بزرگ در روندهای صعودی بازار است. این نقد اگرچه از اعتبار چندانی برخوردار نیست و تنها ملاک را کسب بازدهی حداکثری در کوتاه‌ترین زمان ممکن قرار می‌دهد با این حال در عرضه اولیه «نوری» نیز به چالش کشیده شد. عرضه اولیه سهام پتروشیمی پارس در تیر ماه سال گذشته با ریزش 2/ 1 درصدی شاخص کل همزمان شد. ضمنا شاخص کل طی هفته‌ای که بورس تهران انتظار عرضه «پارس» را می‌کشید تماما قرمزپوش بود. عده‌ای از فعالان بازار بر این موضوع تاکید می‌کردند که علت ریزش‌های پی‌درپی شاخص، تلاش سهامداران برای فراهم کردن نقدینگی لازم برای حضور در معاملات عرضه اولیه‌ای «پارس» است. با این حال عرضه اولیه «نوری» بر این فرض عمومی خط بطلان کشید. همزمانی عبور شاخص کل از مرز حساس 250 هزار واحدی و جذب نزدیک به هزار میلیارد تومان نقدینگی در سهام عرضه‌ اولیه‌ای نشان می‌دهد روند عمومی بازار بیش از آنکه به عمق بیشتر آن باز گردد تابع عوامل متعدد و به‌خصوص سیاست‌گذاری‌هاست.



از روزهای اولیه راه‌اندازی بورس تهران دغدغه متولیان وقت آشنایی هر چه بیشتر عموم مردم با بورس و سهام بود. بر این اساس از دستگاه‌های تبلیغاتی مختلفی برای جذب عموم به بورس استفاده شده است. گرچه در سال‌های نخست به تدریج استقبال عمومی از بورس بیشتر شد اما در ادامه با خوانش اشتباه از بورس این ابزار مهم تامین مالی کنار زده شد و به این واسطه نقش بانک‌ها در اقتصاد کشور هر روز پررنگ‌تر شد و بانک‌ها هر روز در ظاهر قدرتمندتر اما در واقع بر بار مشکلاتشان افزوده شد. در شرایط کنونی اما بیش از 580 هزار نفر نقدینگی بیش از 973 میلیارد تومانی را به سهام آورده‌اند. این مهم را نمی‌توان از ذکاوت سیاست‌گذار دانست. زیرا مقام ناظر سهام و همچنین سایر وزارتخانه‌هایی که در سیاست‌گذاری برای سهام نقش دارند با وجود حرف و حدیث فراوان در ایفای نقش موثر در سهام معمولا ناکام بوده‌اند.


آنچه در شرایط کنونی رخ داده حاصل رویدادهایی سریالی در فضای اقتصادی کشور بوده است. جهش ارزی و تورم سنگین مردم را به تقلا برای حفظ ارزش سرمایه‌های هر چند اندک خود واداشته است. بر این اساس ابتدا بازارهای سفته‌بازی مانند دلار و سکه با توجه به انتظارات شکل گرفته شده در جامعه مورد هدف نقدینگی سرگردان قرار گرفت.

در ماه‌های اخیر اما به تدبیر بانک مرکزی و عقب‌نشینی از سیاست‌های اشتباه قبلی، تلاطم بازار دلار به شدت کاسته شد؛ دلار در معاملات دیروز به میانه کانال 12 هزار تومان نزدیک شد. افسار سکه نیز در دستان دلار بوده و عمده نوسان قیمتی طلای داخلی را بیش از قیمت طلا در بازار جهانی، نوسان نرخ دلار در بازار داخل رقم می‌زند. ضمنا به نظر می‌رسد رکود دامان بازار مسکن را گرفته و جایی برای سفته‌بازان در این بازار باقی نمانده است.

همچنین در حالی‌که در بازار مسکن با 3 میلیون تومان در شهرهای بزرگ با تقلا بتوان یک متر زمین خریداری کرد این فرصت برای سرمایه‌‌های خرد فراهم شده تا بتوانند از فرصت کسب سود استفاده کنند. همه آنچه در این پاراگراف مطرح شد تحلیل‌های «دنیای اقتصاد» در چند ماه اخیر بوده و این انتظار وجود داشت که سیاست‌گذار حتی با کمترین تحلیل از آینده هرچه سریع‌تر به‌جای اسیر شدن در دام نگاه کوتاه‌مدت درصدد رسیدن به اهداف بلندمدت باشد. یکی از این اهداف بلندمدت افزایش تعداد عرضه‌های اولیه بود.

سرانجام بورس تهران شاهد یک عرضه اولیه در خور (البته از لحاظ اندازه) بود. فارغ از اینکه این عرضه اولیه ارزندگی خرید داشته یا خیر، حضور نقدینگی بالغ بر 1500 میلیارد تومانی پشت در ورودی سهام از پتانسیل قابل توجه بورس تهران برای جذب نقدینگی سرگردان به جای سرکشی این پول به بازارهای سفته‌بازی خبر می‌دهد. همان‌طور که اشاره شد تعلل بیش از اندازه سیاست‌گذار و نداشتن نگاه بلندمدت باعث شده که تلاش برای توسعه عرضی بازار بسیار اندک باشد. با این حال سیگنال روز گذشته عرضه سهام پتروشیمی نوری با تمام جو منفی که روی این سهم شکل گرفته بود باید بیش از هر چیز دیگری تلنگری به سیاست‌گذار باشد. در اینجا منظور تنها سیاست‌گذار بورسی نیست؛ بلکه سیاست‌گذار کلان اقتصاد کشور باید با سواد بیشتری بورس را دنبال کند و به اهمیت این بازار برای رونق تولید کشور پی ببرد.


منبع: دنیای اقتصاد

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها