رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران مطرح کرد:
رفع مشکل باقیمانده سموم و فلزات در محصولات کشاورزی با استفاده از نهادههای کیفی/ سموم پرخطر را از چرخه تولید و مصرف کشاورزی دور کنیم
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی گفت: استفاده از آفتکش و کود بیکیفیت موجب تهدید سلامت محصولات کشاورزی و بازارهای صادرات این محصولات شده است.
اعتمادآنلاین| سید رضا نورانی با تاکید بر نقش شرکتهای دانش بنیان در گسترش نهادههای کشاورزی ارگانیک، اظهار کرد: بعد از جنگ جهانی دوم، اروپا معتقد بود یکی از راهکارهای افزایش میزان تولید محصولات کشاورزی در جهان استفاده از سموم و کودهای شیمیایی است به همین دلیل کشورهای اروپایی بعد از جنگ جهانی دوم به بهانه رشد جمعیت، رویکرد استفاده از نهادههای شیمیایی برای افزایش تولید را بکار بردند.
وی ادامه داد: اما استفاده بیش از حد این مواد به تدریج نگرانیهایی را در افزایش گازهای گلخانهای و باقیمانده سموم در محصولات ایجاد کرد و موجب بروز افزایش بیماریها در جوامع بشری شد، از اینرو استفاده از سم و کود کم خطر و همچنین تولید محصولات ارگانیک با تکیه بر دانش و فناوریهای روز جهان مورد استقبال کشورهای توسعه یافته و بعدتر کشورهای در حال توسعه قرار گرفت.
نورانی با تاکید بر اینکه استفاده از کودهای شیمیایی برای افزایش تولید نیز اصولی دارد، افزود: استفاده غیرمتعارف از کودهای شیمیایی و همچنین استفاده از کودهای بیکیفیت و دارای اثرات منفی زیست محیطی شدید، به معنی افزایش تولید نیست و پیامدهای سنگینی بر جوامع دارد.
وی اضافه کرد: رعایت استانداردهای ملی و بینالمللی در استفاده از سموم و کودهای کم خطر میتواند نقش مهمی در افزایش تولید داشته باشد، ضمن آن که همزمان با افزایش تولید، شاهد باقیمانده سموم و فلزات در محصولات کشاورزی نباشیم.
نورانی با بیان اینکه استفاده بهینه از نهادههای کم خطر میتواند تولید کشور را در واحد سطح را بالا ببرد، اظهار کرد: قطعا لازم است سموم پرخطر و دیگر نهادههای بیکیفیت را از چرخه تولید و مصرف کشاورزی دور کنیم.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه رقابت صادراتی در بازارهای جهانی بسیار سخت شده است، یادآور شد: اگر نگاه ویژه به سلامت محصولات کشاورزی و حوزه صادرات داشته باشیم، باید مراقب باقیمانده سموم و فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و چگونگی استفاده از نهادههای کشاورزی باشیم، در حالی که با استفاده از نهادههای باکیفیت میتوان مشکل باقیمانده سموم و فلزات را در محصولات کشاورزی مرتفع کرد.
نورانی در مورد هزینههای نهادهای کشاورزی مورد نیاز و اینکه در کشور ما ابزارهای تشویقی برای استفاده از این نهادهها به کار گرفته شده، اظهار کرد: طبیعتا به لحاظ قیمتی هزینه نهادههای غیرشیمیایی بالاتر است و قیمت تمام شده محصولات کشاورزی ارگانیک را نیز افزایش خواهد داد، اما مزیت سازگاری آن با محیط زیست و همچنین تضمین سلامت جامعه بشری را در برداشته و مصرف محصولات ارگانیک را در دنیا بالا برده است، از اینرو استفاده از محصولات ارگانیک در کشورهای خاور دور و اروپا و آمریکای شمالی سالانه بین 15 تا 20 درصد افزایش دارد.
وی تصریح کرد: از سویی هزینه خرید محصولات ارگانیک بالاست اما به دلیل اینکه هزینه پیشگیری کمتر از درمان است، محصولات ارگانیک دارای ارزش افزوده بالاست و متقاضیان بیشتری را یافته است.
نورانی در خصوص وضعیت مصرف و تولید محصولات ارگانیگ در کشور نیز گفت: خوشبختانه با تلاش انجمن ارگانیک، ایران در جدول جهانی تولیدکنندگان محصولات ارگانیک قرار گرفته هر چند در ردهبندی خوبی نیستیم، اما حضور ما در این رنکینگ فرصت خوبی برای تلاش بیشتر در این عرصه و تقویت جایگاه کشور در تولید محصولات ارگانیک وجود دارد.
رئیس انجمن ارگانیک ایران با ذکر اینکه انجمن ارگانیک در 16 استان شعبه دارد و کارگاه آموزشی در راستای تشویق کشاورزان برای تولید محصولات ارگانیک برگزار میشود، ادامه داد: 12 نمایشگاه در تهران و چند همایش بینالمللی نیز توسط این انجمن برگزار شده است.
نورانی در پایان به مزیت حضور دانش بنیانها در روند تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: نمایشگاههای تخصصی مانند هفتمین نمایشگاه بین المللی نهادههای کشاورزی تهران که قرار است از امروز تا 20 دی ماه در تهران برگزار شود، در پیوند دانش بنیانها با کشاورزان و کمک به زنجیره تولید محصولات کشاورزی اهمیت فراوانی دارد.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید