مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولید کنندگان فرآوردههای لبنی:
لبنیات در انحصار چهار شرکت میهن، کاله، دامداران و شَکِلّی است
انحصارطلبانی که روز گذشته مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولید کنندگان فرآوردههای لبنی در یک نشست خبری تعداد آنها را چهار برند دانست و گفت: این چهار برند تمام امور را در درست گرفتهاند؛ در گرفتن ارز 4200، در صادرات، واردات نفر اول هستند. حتی مصوبات هم به قلم آنها نوشته و تصویب میشود. با این حال برای اینکه نام چهار نفری که علی احسانظفری به آن اشاره داشت بهطور مشخص شفاف شود گفتوگویی اختصاصی با او انجام داد که مشخص شد منظور وی چهار شرکت میهن، کاله، دامداران و شَکِلّی است.
اعتمادآنلاین| لبنیات جایگاه خاصی در سبد غذایی ایرانیها دارد. با افزایش قیمت لبنیات و همچنین انحصار طلبی بعضی برند های معروف لبنی این محصول با قیمت بالایی در حال حاضر در بازار ارائه میشود. این روزها تحریمها و آشفتگی بازار و تحریم ها یکی از دلایل افزایش قیمت محصولات لبنیات عنوان شده است.
تشدید تحریمها و جهش نرخ دلار بهرغم اینکه سطح معیشت و رفاه شهروندان ایرانی را طی دو سال گذشته به پایینترین حد خود رسانده، اما به ابزاری مناسب در دست سودجویان و انحصارگرایان تبدیل شده تا به بهانه آنها جیب پرپولی برای خود بدوزند.
طی چهار ماه اخیر کرونا هم به بهانهای دیگر تبدیل شده تا به یکباره شاهد بروز گرانیهای بیدلیل و منطق در بازارهای مختلف باشیم. فعالان حوزه لبنیات نیز از میانه خرداد تحرکات خود را برای بالابردن قیمتها آغاز کردهاند. مسئولان سازمان تعزیرات و وزارت صمت نیز بدون اینکه نظارت دقیقی بر بازار داشته باشند، تنها به چند مصاحبه و غیرقانونیخواندن گرانیها بسنده کردهاند.
در حالی افزایش قیمت محصولات لبنی به بهانههایی نظیر کرونا، افزایش نرخ ارز و تشدید تحریمها آغاز شده که بعضی از اقلام نظیر شیرخشک با مازاد شدید تولید مواجه هستند و با صادرات آن میتوان ارزآوری مناسبی برای کشور داشت. با این حال به نظر میرسد صادرات محصولات لبنی و تعدیل قیمت آنها به زیان بعضی از رانتجویان و انحصارطلبان تمام میشود. انحصارطلبانی که روز گذشته مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای تولید کنندگان فرآوردههای لبنی در یک نشست خبری تعداد آنها را چهار برند دانست و گفت: این چهار برند تمام امور را در درست گرفتهاند؛ در گرفتن ارز 4200، در صادرات، واردات نفر اول هستند. حتی مصوبات هم به قلم آنها نوشته و تصویب میشود. با این حال «آرمان ملی» برای اینکه نام چهار نفری که علی احسانظفری به آن اشاره داشت بهطور مشخص شفاف شود گفتوگویی اختصاصی با او انجام داد که مشخص شد منظور وی چهار شرکت میهن، کاله، دامداران و شَکِلّی است.
بعد از گرانی عجیب خودرو در اوایل سال جاری بود که سعید لیلاز، تحلیلگر مسائل اقتصادی، در توجیه افزایش مستمر قیمت خودرو اینچنین اظهار نظر کرد که «چطور قیمت لبنیات افزایش پیدا کند، اما قیمت خودرو ثابت بماند؟»! سخنی که نشان میدهد گویا نرخ لبنیات به یک شاخص اقتصادی برای قیمتگذاری سایر بازارها تبدیل شده است.
این در حالی است که بررسی بازار لبنیات نشان میدهد تحریم، دلار و کرونا نهتنها باعث کاهش تولید نشدهاند، بلکه امروز مازاد تولید هم وجود دارد که متاسفانه به دلایل مرزهای صادراتی را روی آنها بستهاند. در همین زمینه مدیرعامل اتحادیه فرآوردههای لبنی روز گذشته در یک نشست خبری با اشاره به دپوی شیرخشک در انبارها گفت: انحصارگران با نفوذ و کارشکنی خود اجازه صادرات این کالا را نمیدهند. به گفته علی احسانظفری تعداد این انحصارگرایان به انگشتان یک دست هم نمیرسد که بعضی از مصوبات به قلم آنها نوشته شده است.
او دلیل کارشکنی انحصارگرایان را چشم امید آنها به دلار 4200 تومانی خواند. به گفته احسانظفری این انحصارگرایان از طریق دامپینگ و فروش ارزان لبنیات ایرانی در عراق انحصار منطقه را به دست گرفتهاند و چرخدنده صنایع لبنی را خرد کردهاند. احمد اکبریان، رئیس هیات مدیره اتحادیه دامداران البرز، نیز این موضوع را تایید کرد که انحصارگرایان درصدد با قطع صادرات شیرخشک به ارز 4200 تومانی برای واردات کره دست پیدا کنند.
1200 کارخانه قربانی 4 برند
«آرمان ملی» برای پاسخ به این پرسش که این چهار انحصارگر لبنی چه کسانی هستند و چطور به این انحصار دست یافتهاند، به سراغ مدیرعامل اتحادیه فرآوردههای لبنی رفته است. علی احسانظفری در گفتوگوی اختصاصی با «آرمان ملی» میگوید: میهن، کاله، دامداران و شَکِلّی چهار برند مورد اشاره هستند که انحصار واردات کره را به دست گرفتهاند و دولت هم با آنها همکاری میکند. اخیرا مجوز واردات 45 هزار تن کره را هم به آنها داده است که رانت ریالی آن به بیش از 2000 میلیارد تومان میرسد. او ادامه میدهد: در این صنعت هر تصمیمی که گرفته میشود به نفع این چهار برند است.
اکنون با اینکه با مازاد تولید شیرخشک مواجه شدهایم، اما از آنجایی که این چهار شرکت تمایلی به صادرات ندارند، وزارت صمت هم فعلا مانع صادرات شیرخشک شده است. اگر نگاهی به قیمتها هم داشته باشیم، همواره افزایش قیمتها از این چهار شرکت شروع میشود. احسانظفری میافزاید: 1200 کارخانه لبنی قربانی این انحصار شدهاند. در ایران دیگر نه صنعت لبنیات وجود دارد و نه انجمن لبنی؛ هر گاه صحبت از اقتصاد لبنیات میشود؛ یعنی فقط نمایندگی این چهار شرکت.
اسما 1200 کارخانه لبنیات در کشور وجود دارد، اما دیگر بیشتر از 440 کارخانه فعال نیستند و مابقی تعطیل شدهاند.
منبع: آرمان ملی
دیدگاه تان را بنویسید