رییس سازمان توسعه تجارت:
تاکنون حدود 16 میلیارد یورو از بدهی صادرکنندگان کشور بازنگشته است
حمید زادبوم، رییس سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به ایفای 35 میلیارد یورو از ارزهای صادراتی در نیمه نخست سال جاری، گفت: تاکنون حدود 16 میلیارد یورو از بدهی صادرکنندگان در سالهای 97 و 98 به چرخه اقتصادی کشور بازنگشته است.
اعتمادآنلاین| موضوع بازگشت ارز حاصل از صادرات، در ماه های نخست امسال به یکی از چالش های تجارت در کشور تبدیل شد و نهادهای دولتی مربوطه از جمله سازمان توسعه تجارت ایران و بانک مرکزی مدت زمانی را برای پرداخت ارزهای صادراتی مشخص کردند تا تجار نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود اقدام کنند و در صورت بازنگرداندن ارز صادراتی، کارت بازرگانی صادرکنندگان متخلف تعلیق میشد.
در پایان تیرماه سال جاری، بخشی از کارت های بازرگانی متعلق به صادرکنندگانی که تعاملی با بانک مرکزی برای بازگشت ارز صادراتی نداشتند تعلیق شد و این روند در 15 شهریورماه برای تجاری که تا این زمان کمتر از 30 درصد ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور بازگردانده بودند تکرار شد.
برای سایر صادرکنندگان دارای واحدهای تولیدی نیز تا 10 آبان ماه فرصتی تعیین شده است تا نسبت به ایفای تعهدات ارزی خود اقدام کنند و طبق اعلام های قبلی هیچ کارت بازرگانی مربوط به این دسته از صادرکنندگان تاکنون تعلیق نشده است تا چرخه تولیدی آنها در شرایط شیوع ویروس کرونا از فعالیت باز نماند.
بر همین اساس «حمید زادبوم» با اشاره به آخرین آمار و اطلاعات بانک مرکزی در خصوص تسویه تعهدات ارزی صادرکنندگان تا هفتم مهرماه سال جاری، اظهار داشت: حدود 16 میلیارد یورو از تعهدات صادراتی تجار در سال های 97 و 98، تاکنون پرداخت نشده که در حال پیگیری برای بازگشت آن هستیم، البته این میزان بدهی باقی مانده، از تعهدات بخشهای دولتی تفکیک شده است.
وی با اشاره به بازگشت 35 میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور با احتساب 20 درصد تخفیف بانک مرکزی در سال های یاد شده به صادرکنندگان، خاطرنشان کرد: تجار به سه دسته 100 درصدی ها، صفر درصدی ها و کسانی که از 1 تا 99 درصد اقدام به پرداخت ارز صادراتی خود کرده اند، تقسیم می شوند.
وی افزود: 2 هزار و 332 تاجر، ارز حاصل از صادرات خود را معادل 16 میلیارد و 600 میلیون یورو به طور کامل پرداخت کرده اند که این رقم نسبت به آمار اعلام شده پایان تیرماه در تعداد 13 درصد و در میزان ارز برگشتی 17 درصد افزایش داشته است.
به گفته وی، از تعداد کل صادرکنندگانی که تعهدات ارزی خود را به طور کامل ایفا کرده اند، یک هزار و 658 واحد تولیدی هستند که 13 میلیارد و 900 میلیون یورو تعهد ارزی خود را ایفا کرده اند و 664 واحد غیرتولیدی محسوب می شوند که یک میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات خود را به کشور پرداخت کرده اند.
وی تصریح کرد: 15 هزار و 9 صادرکننده شامل 2 هزار و 385 واحد تولیدی و 12 هزار و 624 واحد غیرتولیدی برای ایفای تعهدات ارزی خود هیچ اقدامی نکرده اند که از این تعداد 10 هزار و 872 نفر فاقد کارت بازرگانی بوده و از روش های دیگری از جمله کارت پیله وری و مرزنشینی برای صادرات بهره برده اند.
زادبوم تاکید کرد: حدود پنج هزار تاجر که 1 تا 99 درصد تعهدات ارزی خود را ایفا کرده اند در سه دسته تقسیمبندی شدند که بر اساس آن، 771 صادرکننده 1 تا 30 درصد، یک هزار و 267 تاجر 31 تا 70 درصد و یک هزار و 887 بازرگان 71 تا 99 درصد اقدام به پرداخت ارز حاصل از صادرات خود کرده اند.
سامانه جامع تجارت مانع سوءاستفاده از کارت های بازرگانی میشود
چندی پیش اخباری مبنی بر واردات تعدادی خودروی پورشه با کارت بازرگانی به نام پیرزنی در روستایی دور افتاده منتشر شد که این فرد نه تنها از شرایط لازم برای دریافت کارت برخوردار نبود بلکه از موضوع داشتن کارت بازرگانی و واردات خودروی لوکس به کشور نیز اطلاع نداشته است.
در همین راستا رییس سازمان توسعه تجارت با اشاره به ممنوعیت واردات خودروی لوکس در سال های اخیر، تاکید کرد: انتشار چنین اخباری از حقیقت دور هستند و اگر تخلفی نیز در این خصوص رخ داده باشد مربوط به پیش از سال 95 می شود؛ تاکنون احتمال اندکی برای سوءاستفاده از کارت بازرگانی جهت تجارت، بدون اطلاع دارنده کارت وجود داشته اما امکان صدور کارت برای فردی که شایسته دریافت آن نیست وجود ندارد.
به گفته وی، سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی ایران با دقت برای افراد مستحق و شایسته، مطابق قانون و آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات کارت بازرگانی صادر می کنند.
صدور کارت بازرگانی طی یک هفته انجام میشود
رییس سازمان توسعه تجارت با اشاره به سیستمی شدن صدور کارت بازرگانی از مردادماه امسال، تصریح کرد: با انجام فرآیند الکترونیکی در صدور کارت، تمام کنترل ها به صورت آنلاین انجام می شود و استعلام گواهی سوء پیشینه، مالیات و مدارک لازم به طور خودکار صورت می گیرد تا امکان تقلب به حداقل برسد زیرا سامانه جامع تجارت الکترونیک مستقیم به سامانه های دولتی متصل شده است.
وی با بیان اینکه بعد از انجام استعلام مدارک به صورت سیستمی، درخواست ثبت شده در اتاق بازرگانی بررسی می شود، تاکید کرد: در این فرآیند سرعت انجام امور افزایش پیدا می کند و کارت بازرگانی که در حدود 45 روز برای صدور آن زمان نیاز بود بدون مراجعه حضوری متقاضی در طی یک هفته صادر می شود.
زادبوم با اشاره به وجود مشکلات صدور در ماه های اولیه فعالیت سامانه جامع تجارت، تصریح کرد: این روند سرعت و دقت بالایی دارد اما دارای دو مشکل است نخست آنکه کسانی که بررسی دقیق مدارک مخالف هستند، نظر مثبتی نسبت به این سیستم ندارند.
وی افزود: از سوی دیگر برخی متقاضیان مسلط به روند ثبت نام آنلاین نیستند که برای این دسته از افراد، نیاز به آموزش دیده می شود، در همین راستا با قرار دادن مطالب و ویدیوهای کوتاهی در سامانه برای رفع آن اقدام کرده ایم.
پس از آغاز به کار سامانه جامع تجارت در مردادماه سال جاری از سوی بازرگانان اعتراضاتی مبنی بر اینکه مشکلاتی برای صدور و تمدید کارت بازرگانی وجود دارد صورت گرفت و به همین دلیل در شهریور ماه به دستور جعفر سرقینی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت فرصتی دو ماهه برای ادامه فعالیت اتاق بازرگانی در خصوص کارت های بازرگانی صادر شد تا ایرادات سیستمی شدن صدور و تمدید کارت رفع شود.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید