کد خبر: 444349
|
۱۳۹۹/۰۸/۲۰ ۱۵:۳۱:۵۶
| |

یک کارشناس اقتصادی:

عملکرد دولت، عامل افزایش قیمت ارز است/ با صادرات نفت هم ارز گران داشتیم

استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان اظهار داشت: باید توجه داشته باشیم که همیشه دولت‌های اول یعنی در دوره نخست خود قیمت دلار را ثابت نگه می‌دارند، به این دلیل که نیاز به رای داشتند. وقتی تاریخ را مروز کنیم می‌بینیم که همیشه جهش نرخ دلار در دوره دوم دولت‌ها رخ داده است.

عملکرد دولت، عامل افزایش قیمت ارز است/ با صادرات نفت هم ارز گران داشتیم
کد خبر: 444349
|
۱۳۹۹/۰۸/۲۰ ۱۵:۳۱:۵۶

اعتمادآنلاین| مرتضی سامتی درباره سرنوشت بازار ارز پس از انتخاب بایدن به عنوان رییس جمهور آمریکا و احتمال ادامه ریزش نرخ دلار یا توقف ریزش اظهار داشت: عامل ریزش نرخ دلار در این روزها جو روانی حاکم در بازار است.

وی تاکید کرد: انتخاب رییس جمهوری از حزب دموکرات به طور قطع تاثیر گذار است، شاید نرخ دلار از 30 هزار تومان به 20 هزار تومان برسد اما این روند ادامه نمی‌‌یابد چراکه قیمت دلار براساس شرایط اقتصاد کشور حرکت می‌کند و اقتصاد امروز کشورمان می‌گوید نرخ دلار نزدیک به 30 هزار تومان است و نوسان در حول این قیمت به دلیل جو روانی خواهد بود.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه به هر حال نمی‌توان انتظار داشت که نرخ دلار به 15 هزار تومان برسد و تثبیت شود و نمی‌توان موضوع چسبندگی قیمت را نادیده گرفت، ادامه داد: افزایش قیمت‌ها متاثر از شرایط اقتصادی رخ می‌دهد تا اینکه جو روانی عامل آن باشد.

سامتی گفت: نرخ برابری قدرت ریال به دلار، بستگی به مقایسه قدرت خرید مردم در داخل و بیرون از آن دارد. اگر در داخل کشور اشتغال و رونق اقتصادی نداشته باشیم به طور قطع قدرت خرید مردم کاهش می‌یابد و ریال در برابر دلار ضعیف می‌شود.

وی با بیان اینکه افزایش حجم نقدینگی که معمولا دولت خالق آن است، موجب افزایش نرخ تورم و رشد قیمت دلار می‌شود، اظهار داشت: بنابراین رشد نرخ دلار ریشه در بودجه دولت و کسری در این بودجه دارد که از محل چاپ پول یا رشد پایه پولی ایجاد می‌شود. چاپ پول تورم‌زا است و خود به خود نرخ دلار را بالا می‌برد.

این کارشناس اقتصادی گفت: بنابراین عامل اصلی افزایش نرخ دلار در عملکرد دولت و اقتصاد کشور است. حال در این میان ممکن است که با انتخابات آمریکا در مقطعی هم نرخ دلار نوسانی هم داشته باشد.

سامتی تاکید کرد: در این روزها عامل اصلی ریزش دلار این است که مردم دلارهای خود را در بازار عرضه کرده‌اند و می‌فروشند.

وی در پاسخ به این سوال که اگر عملکرد بایدن در نهایت منجر به این شود که درآمدهای حاصل از صادرات نفت به اقتصاد ایران برگردد، آیا ریزش نرخ دلار ادامه‌دار نخواهد بود، گفت: اگر صادرات نفت از سر گرفته شود می‌توانیم انتظار داشته باشیم که قیمت دلار کمتر شود اما باید به این نکته توجه داشته باشیم که در سال‌هایی که صادرات نفت داشتیم قیمت دلار باز هم افزایش یافته و به رکورد 32 هزار تومان هم رسیده است. در سال‌هایی که صادرات نفت متوقف نبود، نرخ دلار از 7 هزار تومان به 22 هزار تومان رسید.

این کارشناس اقتصادی افزود: ایران در 40 سال گذشته نفت صادر می‌کرد و صادرات نفت موضوع جدیدی نیست که بخواهد نرخ تورم و دلار را کنترل کند. این افزایش قیمت‌ها به دلیل ناکارآمدی دولت‌ها و خرج‌های بی‌فایده است.

سامتی درباره علت ثبات نرخ دلار در سال‌های 92 تا 96 اظهار داشت: باید توجه داشته باشیم که همیشه دولت‌های اول یعنی در دوره نخست خود قیمت دلار را ثابت نگه می‌دارند، به این دلیل که نیاز به رای داشتند. وقتی تاریخ را مروز کنیم می‌بینیم که همیشه جهش نرخ دلار در دوره دوم دولت‌ها رخ داده است.

منبع:

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها