کد خبر: 456684
|
۱۳۹۹/۱۰/۱۶ ۱۱:۴۱:۱۹
| |

«ایران» برپایه اطلاعات مرکز آمار تغییرات نرخ اجاره بها را بررسی می‌کند

تورم 26 درصدی اجاره مسکن در پاییز

با توجه به سهم بیش از 40 درصدی مستأجران از جمعیت کشور، هر تغییری در شاخص اجاره بهای مسکن تأثیر مستقیمی بر معیشت و زندگی مردم ایران بخصوص اقشار کم‌درآمد دارد.

تورم 26 درصدی اجاره مسکن در پاییز
کد خبر: 456684
|
۱۳۹۹/۱۰/۱۶ ۱۱:۴۱:۱۹

اعتمادآنلاین| با توجه به سهم بیش از 40 درصدی مستأجران از جمعیت کشور، هر تغییری در شاخص اجاره بهای مسکن تأثیر مستقیمی بر معیشت و زندگی مردم ایران بخصوص اقشار کم‌درآمد دارد. این درحالی است که با رشد شدید قیمت مسکن در دو سال اخیر، اجاره بهای مسکن نیز رشد بالایی را تجربه کرد. در شرایطی که شیوع کرونا بخشی از درآمد اجاره‌نشینان را از بین برده است، وضعیت این قشر از جامعه بدتر شد. برهمین اساس ستاد مقابله با کرونا در مصوبه‌ای سعی کرد تا فشار را از دوش مستأجران بردارد. در همین راستا تعیین سقف افزایش حداکثر 25 درصدی برای قراردادهای اجاره جدید و تمدیدی و جلوگیری از تخلیه مسکن اجاری ابلاغ شد.


با این حال تازه‌ترین آمار ارائه شده ازسوی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که درفصل پاییز امسال میزان رشد اجاره‌بها در مناطق شهری کشور بیش از سقف تعیین شده بوده است.


طبق گزارش شاخص بهای مصرف کننده در ماه آذر، ضریب اهمیت اجاره در شاخص کل تورم 30.7 درصد بوده که نسبت به سایر هزینه‌های خانوار رقم قابل توجهی است. دراین ماه شاخص کل اجاره نسبت به ماه قبل 6 دهم درصد رشد داشته است درحالی که این میزان رشد در مقایسه با ماه مشابه سال قبل 27.8 درصد و سالانه آن 25.8 درصد بوده که حاکی از رشد قابل توجه اجاره‌بهای مسکن است.


یکی از بخش‌های مهم در برآورد شاخص قیمت مصرف کننده، بخش مسکن است. این بخش شامل زیربخش‌های «اجاره‌بهای واحدهای مسکونی» و «خدمات نگهداری و تعمیر واحد مسکونی» (تعمیرات جزئی واحد مسکونی: لوله کشی، گچکاری، برق کاری، نصب ایزوگام و...) است.

رشد 6.8 درصدی تورم فصلی


براساس گزارش تازه مرکز آمار ایران، در فصل پاییز 1399، شاخص قیمت اجاره‌بهای واحدهای مسکونی در مناطق شهری، به عدد 209 رسید که نسبت به فصل قبل (195.8)، 6.8 درصد افزایش داشته است. بررسی نرخ تورم فصلی، فصول گذشته نشان می‌دهد که از شتاب رشد این شاخص کاسته شده است، هرچند که همچنان در پاییز این نرخ 6.8 درصد رشد داشته است. برهمین اساس در تابستان امسال تورم فصلی اجاره بها 11.8 درصد بوده که بالاترین نرخ از سال 1395 تاکنون محسوب می‌شود. همواره فصل تابستان داغ‌ترین فصل برای مستأجران محسوب می‌شود چرا که تابستان فصل جابه‌جایی‌ها و انعقاد قراردادهای جدید است و بیشترین رشد اجاره‌بها در این فصل رخ می‌دهد. به گونه‌ای که در بهار امسال نرخ تورم این بخش تنها 3.4 درصد بوده که با یک جهش قابل توجه در تابستان مواجه شده است.

آذربایجان غربی رکورددار رشد


طبق اطلاعات ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران، در این فصل بیشترین نرخ تورم فصلی مربوط به استان آذربایجان غربی با 19 درصد افزایش و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با 3.9 درصد افزایش است.


درصد تغییرات شاخص قیمت اجاره بها در فصل پاییز امسال نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه)، 28.4 درصد است که نسبت به فصل تابستان (28.9 درصد)، 0.5 واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. اطلاعات تورم نقطه‌ای هم نشان می‌دهد که در تابستان امسال رشد تورم اجاره‌بها رکورد زده است به‌طوری که در این فصل این نرخ به 28.9 درصد رسیده ولی درپاییز با اندکی کاهش به 28.4 درصد رسیده است.

کرمانشاه درصدر جدول تورم نقطه‌ای


بیشترین نرخ تورم نقطه به نقطه مربوط به استان کرمانشاه با 38.6 درصد افزایش و کمترین آن مربوط به استان سیستان و بلوچستان با 12.7 درصد افزایش است. به عبارتی خانوارهای استان کرمانشاه به‌طور متوسط 10.2 واحد درصد بیشتر از میانگین کل کشور و خانوارهای استان سیستان و بلوچستان 15.7 واحد درصد کمتر از میانگین کل کشور در بخش اجاره بها هزینه کرده‌اند.

تورم سالانه 26 درصد


نرخ تورم چهار فصل منتهی به فصل پاییز 1399 نسبت به دوره مشابه سال قبل در بخش اجاره‌بها، برابر 26 درصد است. اطلاع مذکور در استان چهارمحال و بختیاری با 32.8 درصد؛ بیشترین عدد و در استان آذربایجان غربی 13.3 درصد کمترین عدد را نشان می‌دهد.


بررسی نرخ تورم سالانه اجاره بهای واحدهای مسکونی مناطق شهری از سال 1395 تاکنون نشان می‌دهد که در بهار سال 95 نرخ تورم سالانه این بخش 9.8 درصد بوده که این نرخ در بهار سال 96 با رقم 4 درصد به کمترین میزان رسیده است. اما در فصول بعد این نرخ بتدریج با رشد همراه شده است به‌طوری که در تابستان سال 97 با رسیدن به نرخ 11.2 درصد، رشد قابل توجهی نشان می‌دهد. با رشد قیمت‌ها در بازار مسکن روند نرخ تورم اجاره نیز سرعت بیشتری گرفته است تا جایی که در بهار سال گذشته این نرخ با رسیدن به 22.6 درصد رکورد جدیدی را ثبت کرده است. در تابستان سال گذشته نیز نرخ تورم اجاره به 24 درصد افزایش یافته است. هرچند پس از تابستان سال گذشته و در سه فصل بعدی تورم این بخش اندکی کاهش یافته است، ولی از تابستان امسال دوباره به روند صعودی خود بازگشته است به گونه‌ای که این نرخ دراین فصل به 24.3 درصد رسیده است. با تداوم روند صعودی شاهد نرخ تورم 26 درصدی اجاره مسکن در فصل پاییز هستیم.

رشد 34 درصدی متوسط اجاره بها در پاییز


بر پایه این گزارش، متوسط افزایش هزینه اجاره‌بها برای کل خانوارهایی که تمدید قرارداد داشته‌اند، در فصل پاییز 1399 برابر با 34 درصد است. این متوسط رشد برای تابستان امسال به 41.2 درصد رسیده بود که یکی از بالاترین نرخ‌ها در سال‌های اخیر بوده است. درپاییز سال 97 متوسط رشد اجاره‌بها برای کسانی که قرارداد خود را تمدید کرده‌اند 25.4 درصد بوده که این رقم در زمستان این سال به 21 درصد کاهش یافته است. با این حال از بهار سال گذشته این نرخ متوسط به 27 درصد افزایش یافته است و در پاییز سال گذشته از مرز 30 درصد عبور کرده است به‌طوری که در بهار امسال به 33.6 درصد و درتابستان به 41.2 درصد رسیده است.‌‌

منبع: ایران

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها