آیا ارزهای دیجیتال آماده ورود به نظام بانکی کشور هستند؟
سالهاست از ورود ارز دیجیتال به دنیا میگذرد اما این نوع ارز به دلیل بیپشتوانه بودن و چالشهای زیادی که دارد، نتوانسته به طور کامل وارد نظام بانکی کشورها شود.
اعتمادآنلاین| ساماندهی رمزارزها در کشور، کار مشترک مرکز ملی فضای مجازی، بانک مرکزی، نیروی انتظامی و دیگر نهادهای مسئول است. اما هنوز در این حوزه به جمعبندی نهایی نرسیدهاند. جدید بودن بحث رمز ارزها و پیچیدگی که در آن وجود دارد، تصمیمگیری و سیاستگذاری در این حوزه را مشکل کرده است.
البته این مشکل صرفا به کشور ما برنمیگردد و همه دنیا به نوعی با آن درگیر هستند. حتی سازمان تجارت جهانی و صندوق بین المللی پول نیز در این رابطه مرتب هشدارهای امنیتی برای بانکهای دنیا ارسال میکنند و میگویند که باید در این زمینه احتیاط کرد.
رمز ارزها چند کاربرد اصلی دارند. برخی از آنها مانند «بیتکوین» جهانروا هستند و بدون پشتوانه بودنشان گاهی خطرآفرین میشود. یکی از خطرات نیز تغییرات شدیدی است که در ارزش این رمزارزها وجود دارد. بیتکوین تا چند ماه قبل در بهترین حالت خود، کمتر از 10 هزار دلار قیمت داشت اما اکنون این رمز دیجیتال با سرعت هر چه تمامتر به سمت 40 هزار دلار پیش میرود. هیچ فرد یا سازمانی نیز مسئولیت این نوسانات را برعهده نمیگیرد.
کاربرد بعدی، ایجاد رمز پول مجازی ملی است که برخی از کشورها مانند روسیه و چین به دنبال راه اندازی آن هستند. در دورهای کشور ما نیز در تلاش بود تا رمز ارز ملی ایجاد کند اما این اتفاق رخ نداد.
کاربرد بعدی «توکنها» هستند که اشکال مختلفی دارند. همین کاربردهای متفاوت نشان میدهد سیاستگذاری در حوزه رمز ارزها چقدر پیچیده است. اولین تلاشی که در اینباره در ایران انجام شد، شکل دادن نوعی از صادرات انرژی بود و به واسطه آن «ماینینگ» با نظارت دولت و قیمتگذاری منطقی برق که هم به سود ماینر باشد هم انرژی کشور به رایگان به حراج گذاشته نشود، آزاد شد.
مسئله دیگری که چرا رمز ارزها در کشور ما هنوز اول راه هستند این است که به دلایل مختلف، مسئولان نمیخواهند رمز ارزهایی مانند بیتکوین به بخشی از نظام پولی کشور تبدیل شود و بر این مسئله اصرار دارند. ترجیحشان بر این است پولی که از ماینینگ به دست میآید در خارج از کشور کار کند چون ورود آن به نظام مالی کشور شوک وارد میکند.
وظیفه دولت حمایت از منافع ملی است اما در حوزه ارز دیجیتال، دولت هیچ ابزاری ندارد تا به واسطه آن از منافع ملی دفاع کند. به همین دلیل است که امنیت مالی به واسطه یک دارایی (ارز دیجیتال) که ثبات مناسبی ندارد به خطر بیفتد و به منافع جامعه ضربه وارد کند.
«محمد شرقی» دبیر انجمن بلاکچین ایران درباره استفاده از ارزهای دیجیتال به ایرنا گفته بود: کشورمان که از یکسو دچار تحریم است و از سوی دیگر دارای حجم گسترده واردات و صادرات است که میتواند بخشی از کمبود ارز را از این طریق جبران کرده و تا حدی تحریمها را دور بزند.
محمد شرقی خاطر نشان کرده بود: در بسیاری از کشورهای اروپایی، آسیایی، آفریقایی و حتی آمریکایی برخی ارزهای مجازی به رسمیت شناخته شدهاند که میتوان به جای مبادله مستقیم از طریق بانکها با استفاده از این نوع ارزهای دیجیتال، اقدام به پرداخت پول و تأمین کالا کرد.
دبیر انجمن بلاکچین ایران افزوده بود: برای اینکه ایران بتواند از رمز ارزها برای دور زدن تحریم و مبادلات بین المللی استفاده کند باید این ارزها را داشته باشد که برای دسترسی به آنها یا باید این ارزها را از خارج از کشور خریداری کند یا اینکه به تولید آنها در داخل (ماینینگ) اقدام کند.
وبه گفته وی، خرید ارزهای دیجیتال از طریق فروشندههای خارجی، محدودیتهایی دارد و باعث خروج پول و ارز فیزیکی از کشور میشود، اما استخراج این نوع ارزها در داخل نه تنها از خروج پول از کشور جلوگیری می کند بلکه باعث ارزآوری در شرایط سخت تحریم نیز میشود.
این ادعاها درباره استفاده از ارز دیجیتال در مبادلات مالی در حالی مطرح می شود که ابهامات زیادی درباره کارامدی آنها مطرح شده و نسبت به استفاده گسترده از آنها هشدار داده شده است.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید