کد خبر: 509795
|
۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ۱۱:۴۶:۰۰
| |

رییس سازمان تحقیقات کشاورزی:

منابع ژنتیکی، ضامن پایداری تولید غذا در کشور است

رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: حوزه منابع ژنتیکی در تضمین پایداری تولید غذا موثر بوده اما با بی‌مهری و بی‌توجهی مواجه شده است.

منابع ژنتیکی، ضامن پایداری تولید غذا در کشور است
کد خبر: 509795
|
۱۴۰۰/۰۵/۲۰ ۱۱:۴۶:۰۰

اعتمادآنلاین| «کامبیز بازرگان» در آیین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و اولین جشنواره ملی منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی افزود: توسعه در دنیا قدمت طولانی دارد اما مسأله پایداری حدود 40 سال است در ادبیات توسعه در دنیا بروز پیدا کرده است.

به گزارش ایرنا، وی با بیان این که اقدامات اجرایی بدون توجه به پژوهش ممکن است لزوما در مسیر توسعه پایدار نباشد به همین دلیل در موارد متعدد با شکست مواجه می‌شود، اذعان کرد: ما امروز اگرچه می گوییم به جاهایی آبرسانی کرده ایم اما در پایداری تامین آب به مشکل خورده ایم. آیا این نوع از توسعه، پایدار است؟ امروز در پایداری سلامت مردم به مشکل خورده‌ایم و در پایداری تامین برخی اقلام غذایی نیز به نظر می رسد به مرز هشدار رسیده‌ایم.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: در برخی اقدامات آبرسانی بدون در نظر گرفتن شرایط منطقه عمل شده و امروز یا چاه‌ها خشک شده و یا سدها بدون آب مانده و با بروز خشکسالی، پایداری آب با مشکل مواجه شده است.

وی دلیل این موارد را کم توجهی به پژوهش های کاربردی دانست و به تضعیف زیرساخت های تحقیقاتی کشور اشاره کرد.

بازرگان بیان داشت: پژوهش به عنوان راهنما و راهگشا، موضوعات را بررسی و با مدارک مستند، راه را نشان می‌دهد؛ اگر با استناد به آن مدارک اقدام می‌ شد باید در احداث سد گتوند تجدید نظر می شد.

وی گفت: اگر حرکت های توسعه ای مبتنی بر نتایج تحقیقاتی صورت می گرفت، نباید توسعه نیشکر در استان خوزستان اتفاق می‌افتاد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که پژوهش‌های کاربردی در کشور ما مظلوم واقع شده است، تصریح کرد: در بین پژوهش‌های کاربردی حوزه تنوع زیستی و منابع ژنتیکی، بیش از باقی بخش‌ها مورد بی مهری واقع شده‌اند؛ حوزه منابع ژنتیکی یکی از حوزه‌هایی است که به شدت در تضمین پایداری تولید غذا موثر است.

وی تصریح کرد: در سال 93 قانون ذخایر ژنتیکی تصویب شد و در سال 97، این قانون ابلاغ شد و در سال 98 مرکز مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی در وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته است، این مرکز در سال 99 راه اندازی شد و در سال 1400 آیین نامه این قانون با کمک تیم اجرایی، استادان و محققان دانشگاهی و پژوهشگران مصوب و توسط هیأت وزیران ابلاغ شد و در حال حاضر کارشناسان ما برای بهبود هرچه بیشترآن دستورالعمل های مربوطه را با دقت دردست اقدام دارند.

فاز 3 کار آزمایی بالینی واکسن رازی کوو پارس در انتظار مجوز سازمان غذا و دارو

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: واکسن رازی فاز 1 و 2 کارآزمایی بالینی را طی کرده اما بازهم این مؤسسه در انتظار مجوز نهاد مربوطه است.

وی افزود: اگر به دنبال توسعه پایدار و قدرت برای کشور هستیم باید از بخش تحقیقاتی حمایت شود همانطور که در جهان مسیر توسعه پایدار با توجه ویژه به پژوهش های کاربردی پیش می‌رود.

بازرگان از رویکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تحقیقات کاربردی هم انتقاد کرد و گفت: متاسفانه این وزارتخانه به وزارت آموزش عالی برگشته است.

در پایان این مراسم از پیشکسوتان، محققین و پژوهشگران عرصه منابع ژنتیکی و زیستی توسط معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اهدا لوح یابود تجلیل شد.

برنامه جامع تنوع زیستی جهان برای سال 2050 تدوین شد

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی از ارائه برنامه جامع تنوع زیستی جهان از 2020 تا سال 2050 در آینده نزدیک خبر داد.

«اسکندر زند» در آیین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و اولین جشنواره ملی منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی افزود: کنوانسیون تنوع زیستی با سه هدف حفاظت از تنوع زیستی، تضمین بهره وری پایدار از تنوع زیستی و اجزا آن و تضمین تسهیم عادلانه مزایای پس از بهره برداری در دنیا تشکیل شد.

وی با اشاره به برنامه‌های 10 سال گذشته در دنیا برای تنوع زیستی اظهارداشت: برنامه تنوع زیستی جهان پنج راهبرد و 20 هدف داشت که ایبِس که یکی از مجامع بین المللی متخصص در زمینه تنوع زیستی است، این 20 هدف را ارزیابی کرده که شامل آگاهی کامل مردم جهان از تنوع زیستی تا 2020، لحاظ شدن ارزش‌های تنوع زیستی در گزارشات تا 2020، حذف مشوق‌های مضر، اقدام برای تولید و مصرف پایدار در تمام سطوح، صفر شدن نابودی زیستگاه‌های طبیعی و جنگل‌ها تا سال 2020، پایدار شدن بهره برداری از ذخایر، مدیریت پایدار کشاورزی، آبزی پروری و جنگل داری، کاهش آلودگی‌ها، شناسایی گونه‌های مهاجم و اولویت بندی مسیر عبور آنها، به حداقل رسیدن فشار عامل انسانی بر روی زیست بوم‌ها، رسیدن مناطق حفاظت شده به 17 درصد و ساحلی به 10 درصد تا 2020، جلوگیری از انقراض گونه های در معرض انقراض تا 2020، حفظ تنوع زنتیکی موجودات، احیای زیست بوم‌های ارائه دهنده خدمات اساسی تا 2020، افزایش انعطاف پذیری زیست بوم‌ها و اجرای پروتکل ناگویا، اجرای اقدام استراتژی ملی در تمام کشورها و توجه به دانش مرتبط با تنوع زیستی است اما در سطح جهانی هیچ یک از این اهداف به طور کامل محقق نشده است.

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی با بیان این که امروز مسئله حفاظت و توسعه مطرح است، خاطرنشان کرد: حفاظت برای پایداری توسعه به وجود آمده اما زیاده خواهی بشر باعث شده است که این توسعه پایدار نشود.

زند افزود: تنوع زیستی با سرعت بی سابقه‌ای در حال زوال است و فشار ناشی از کاهش تنوع زیستی در حال افزایش است.

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی تصریح کرد: بر اساس گزارشات سال 2019، 8.5 میلیون گونه در جهان شناسایی شده که یک میلیون گونه‌ از این موجودات کره زمین در معرض تهدید است. از دست رفتن تنوع زیستی از اَبَر چالش‌های فراروی جهان است.

وی با اشاره به برنامه های جهانی تنوع زیستی برای سال 2030 عنوان کرد: رونوشت اولیه این برنامه برای تمام کشورها ارسال شده تا نظرات خودشان را برای کنوانسیون تنوع زیستی ارسال کنند که در ایران هم در شهریورماه نظرات کارشناسان ارائه خواهد شد و در آبان ماه این برنامه‌ها نهایی می‌شود.

زند افزود: در این برنامه آمده، ‌ لازم است اقدامات سیاستی سریعی در سطوح جهانی و ملی به منظور تغییر مدل های اقتصادی، اجتماعی و مالی صورت پذیرد، توقف روند از دست رفتن تنوع زیستی در 10 سال آینده اتفاق بیفتد، اکوسیستم‌های طبیعی را تا 20 سال آینده احیا کنیم و زندگی همگام با طبیعت تا سال 2050 هدف گذاری شده است.

وی ادامه داد: اهداف کلان این برنامه ها تا سال 2050، شامل ایجاد یکپارچگی در اکوسیستم، کاهش 50 درصدی خطر انقراض گونه‌ها، حفظ 17 درصدی تنوع ژنتیکی در تمام گونه‌ها، تسهیم عادلانه استفاده از منابع ژنتیکی، کاهش 50 درصدی گونه‌های مهاجم، کاهش 30 درصدی آفتکش‌ها، حذف زباله‌های پلاستیکی و کشاورزی پایدار است.

مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی ابراز امیدواری کرد: بتوانیم با این اهداف به زندگی هماهنگ با طبیعت برسیم.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها