درمان کیست مویی مقعدی از جراحی تا لیزر
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال، نوعی از بیماری های ناحیه مقعد است که در اثر برگشت مو به داخل پوست ایجاد شده و باعث تجمع عفونت در زیر پوست می گردد.
از شایع ترین بیماری های ناحیه مقعد می توان به کیست مویی اشاره کرد. این بیماری از نوع عفونی بوده و با این که کشنده نیست، میتواند بسیار آزاردهنده و دردناک باشد، پس نیاز به درمان فوری و سریع دارد. در حال لیزر درمانی بهترین روش درمان کیست مویی است. در ادامه به بررسی بیشتر این بیماری می پردازیم؛
کیست مویی چیست؟
کیست مویی یا سینوس پیلونیدال، نوعی از بیماری های ناحیه مقعد است که در اثر برگشت مو به داخل پوست ایجاد شده و باعث تجمع عفونت در زیر پوست می گردد.
سینوس مویی معمولاً شبیه به برآمدگی چرکی در پایین تر از کمر یا مابین دو کفن مشاهده می شود. البته این بیماری ممکن است در هر جایی از بدن مثل زیر بغل یا حتی بین انگشتان مشاهده شود، با این حال شایع ترین نقطه برای ایجاد کیست مویی پایینتر از کمر است. زیرا این قسمت از بدن بیشتر از سایر قسمت ها ساییده می شود.
علت کیست مویی
علت این بیماری به طور دقیق مشخص نیست. برخی از پزشکان این عارضه را با سابقه خانوادگی در ارتباط میداند. اما گروهی دیگر بر این عقیده هستند که داشتن موهای ضخیم و ساییده شدن پوست در اثر بی تحرکی عامل این بیماری است.
از دیگر علل مرتبط با کیست مویی می توان به این موارد اشاره کرد:
- داشتن موهای ضخیم و پرپشت
- عدم رعایت بهداشت و اصلاح موهای زائد
- سابقه خانوادگی و ژنتیکی اطلاعات کیست
- بیتحرکی رانندگی طولانی مدت
- اضافه وزن
- استفاده ار لباس های بیش از حد تنگ
علائم کیست مویی
علائم بیماری ممکن است در افراد مختلف کمی متفاوت باشد. زیرا میزان عفونت در بیماران مختلف متفاوت است. معمولاً بیماران علائم زیر را با شدتهای مختلف تجربه میکنند:
- درد شدید مقعد و اطراف کمر
- خونریزی
- ترشحات عفونی و خونی از کیست
- مشاهده ناحیه متورم و برجسته و دردناک
- التهاب زخم
- آبسه
اگر عفونت کیست مویی شدید باشد، ممکن است بیمار علائم زیر را نیز تجربه نماید:
- تب و لرز
- بوی بد کیست مویی
- التهاب و قرمزی اطراف زخم
- احساس گرما در ناحیه اطراف زخم
عوارض
عوارض کیست مویی در اثر درمان نکردن به آن در طولانی مدت ایجاد میشود. اگر کیست مویی به موقع درمان شود، مشکل و عوارضی برای بیمار به همراه ندارد. اما وقتی عفونت برای مدت طولانی در زیر پوست باقی بماند. آسیبهای مختلفی را به همراه خواهد داشت. این آسیب ها عبارتند از:
- عفونت خون
- سرطان پوست
- عمیق شدن کیست مویی و پیچیده شدن درمان آن.
- درد شدید و خونریزی
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
هر چقدر سریعتر برای درمان کیست مویی مراجعه کنید، درمان در موثرتر و سریعتر انجام می شود. بهتر است به محض شروع علائم برای درمان مراجعه کنید.
برای تشخیص می توانید از پزشکان عمومی کمک بگیرید. بعد از تشخیص پزشک برای درمان و انجام جراحی شما را به متخصص جراح ارجاع می دهد. این متخصص دانش کافی در جراحی بخشهای مختلف بدن را داشته و می تواند بهترین گزینه برای درمان کیست مویی باشد.
تشخیص
برای تشخیص این بیماری باید از خود درمانی بپرهیزید و به پزشک مراجعه کنید. معمولا تشخیص با یک معاینه ساده بدنی شروع میشود.
برای تشخیص و عمق زخم ممکن است، پزشک انجام ام آر آی سی تی اسکن و یا دیگر روشهای پزشکی را تجویز نماید. این بررسی ها به پزشک کمک می کنند تا محل دقیق کیست مویی، عمق و میزان عفونت را تشخیص دهد.
آیا ترکیدن کیست مویی به معنای درمان شدن آن است؟
خیر، برخی از بیماران بعد از ترکیدن کیست مویی و تخلیه عفونت آن تصور میکنند که این بیماری درمان شده است. وقتی عفونت کیست مویی تخلیه می شود. درد بیمار تا حد زیادی کاهش پیدا می کند، اما در واقع خود کیست از بین نرفته است. اگر بیمار به درمان اقدام نکند، در طی مدتی کوتاه عفونت مجدداً باز گشته و حتی شدیدتر از مرتبه قبلی خواهد بود.
درمان کیست مویی
پزشک برای درمان کیست مویی از همان ابتدا انجام جراحی را به شما توصیه می کند. زیرا این بیماری هیچ دارویی ندارد در واقع برای از بین رفتن کیست باید محل کیست به طور کامل شکافته شده و محتویات آن تخلیه گردد تا از عود مجدد بیماری جلوگیری شود.
داروهایی که برای درمان کیست مویی مصرف میشوند، به جهت کنترل عفونت و کاهش آن قبل از جراحی می باشد. مصرف آنتی بیوتیک قبل از جراحی با کاهش عفونت میتواند به نتیجه گیری بهتر از جراحی کمک نماید. بهتر است در مورد مصرف آنتی بیوتیک و دوز آن نیز با پزشک مربوطه مشورت نمایید. از خود درمانی و مصرف دارو بپرهیزید.
روش های جراحی کیست مویی عبارتند از:
لیزر کیست مویی
درمان کیست مویی با لیزر روش نوین درمان این بیماری است که در دهه اخیر مورد توجه بیماران و پزشکان واقع شده است. مهمترین مزیت لیزر کیست مویی انجام جراحی در شرایط ایده آل بدون نیاز به بستری در و یا خونریزی است. همچنین بیماران بعد از انجام جراحی نیز مشکلی نداشته و حتی دچار عوارض بعد از جراحی نیز نخواهند شد.
برای انجام این جراحی کافی است به یکی از کلینیک های لیزر در سطح شهر تهران و یا دیگر شهرها مراجعه کنید. برای عمل پزشک با استفاده از لیزر و بدون به کار بردن تیغ جراحی محل کیست را برش و عفونت و محتویات کیست را به طور کامل تخلیه می نماید. در طی این جراحی بیمار درد و خونریزی نخواهد داشت و نتایج جراحی تا ۹۸ درصد موفقیت آمیز خواهد بود. از مزایای لیزر درمانی می توانیم به این موارد نیز اشاره کنیم:
- درمان سرپایی بدون نیاز به دریافت بیهوشی
- درمان کیست مویی بدون درد و خونریزی
- پیشگیری از عوارض جراحی کیست مثل عفونت عود مجدد بیماری بی اختیاری
- موفقیت در درمان تا ۹۸%
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- مناسب برای درمان انواع کیست مویی
- بدون نیاز به طی کردن دوره نقاهت و استراحت در منزل
جراحی
جراحی سنتی کیست مویی از قدیمی ترین روش های درمان این بیماری است که به علت عوارض متعدد سالها است که پزشکان انجام آن را توصیه نمیکنند. مهمترین علت این موضوع هم خطر عود مجدد بیماری در اثر از بین رفتن کامل عفونت است. این جراحی به دو روش انجام می شود.
در هر دو روش جراحی سنتی بیمار باید به بیمارستان مراجعه کرده و تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد. بعد از این مرحله پزشک با استفاده از تیغ جراحی محل کیست را شکافته و عفونت را تخلیه میکند. میزان تخلیه عفونت بسته به عمق کیست دارد.
نقل قول : مقدار عمق زخم به میزان گستردگی کیست بستگی دارد. در بیشتر موارد زخم جراحی به اندازه یک گردو است. اما در مواردی مشاهده شده اندازه آن به یک پرتقال نیز می رسد. این حفره بر خلاف ظاهر ترسناک آن، خطری برای بیمار به همراه ندارد.
منبع: عمل جراحی کیست مویی به روش باز و بسته
در روش اول بعد از تخلیه عفونت زخم بخیه زده میشود. این کار از عفونت کردن زخم جلوگیری میکند. در روش دوم اما بعد از تخلیه زخم را بخیه نزده و به همان شکل رها میکنند تا از داخل به سمت خارج ترمیم شود. این کار از خود عود بیماری جلوگیری می کند، ولی احتمال عفونت زخم را افزایش میدهد. در مواردی که بیمار با این روش درمان شده باید از زخم مراقبت کرده و پانسمان آن را مرتب تعویض نماید.
پیشگیری
هیچ وقت قطعی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد با میتوان با انجام یکسری فعالیت ها احتمال ایجاد های بیماری را به حداقل کاهش داد.
- ورزش و فعالیت بدنی و تحرک کافی
- رعایت بهداشت زدودن مو های زائد
- لیزر موهای زائد در صورت سابقه کیست مویی انتخاب
دیدگاه تان را بنویسید