چگونه کالا یا محصول خود را در اینترنت بفروشیم؟
آیا میخواهید به تاجری آنلاین تبدیل شوید؟ پس حتما باید با نحوه فروش کالا یا محصولتان در اینترنت آشنا شوید. گاهی اوقات رسیدن به اولین مشتری به رقابتی طولانی و دشوار تبدیل میشود! برای بردن در این رقابت به نکات زیر دقت کنید.
آیا میخواهید به تاجری آنلاین تبدیل شوید؟ پس حتما باید با نحوه فروش کالا یا محصولتان در اینترنت آشنا شوید. گاهی اوقات رسیدن به اولین مشتری به رقابتی طولانی و دشوار تبدیل میشود! برای بردن در این رقابت به نکات زیر دقت کنید.
اهمیت عرضه کالا یا محصولات در اینترنت
بر اساس منابع موجود، کل درآمد حاصل از تجارت الکترونیک در ایران (در سال 1400) به 18 میلیارد دلار رسیده و به رشدش ادامه میدهد. دلیل رشد تجارت الکترونیک در ایران، ضریب نفوذ 70 درصدی اینترنت است که باعث افزایش استفاده از روشهای خرید و پرداخت آنلاین شده است.
جمعیت 83.45 میلیونی ایران، 127 میلیون گوشی هوشمند دارد. از این تعداد 58.42 میلیون نفر به اینترنت دسترسی دارند و 33.40 میلیون نفرشان کاربران فعال شبکههای اجتماعی هستند. بنابراین بازار خوبی برای شروع فعالیت در حوزه فروش اینترنتی فراهم است.
روشهای فروش کالا یا محصول در اینترنت
در ادامه روشهای مختلف فروش محصول در ایران و مزایا و معایب هر کدام را معرفی خواهیم کرد.
1. روی شبکههای اجتماعی متمرکز شوید
شبکههای اجتماعی زیادی برای فروش محصولات شما وجود دارند، اما انتخاب بهترین شبکه برای برند شما به موارد زیر وابسته است
- مخاطبان هدف شما برقراری تعامل آنلاین در کدام شبکه اجتماعی را دوست دارند؟
- مشتریان شما به چه نوع محتوایی علاقه دارند؟
- مشتریان هدفتان بیشتر درگیر چه نوع تبلیغات آنلاینی هستند؟
از جمله شبکههای اجتماعی درآمد زا در سراسر جهان میتوان به فیسبوک، اینستاگرام، لینکدین، پینترست، توئیتر و غیره اشاره کرد. اما در ایران با توجه به محدودیتهای دسترسی به پلتفرمهایی مثل فیسبوک و توئیتر، مالکان کسب و کارها به سمت اینستاگرام گرایش بسیار زیادی دارند. تا قبل از فیلتر شدن تلگرام، این شبکه پیام رسان در کنار اینستاگرام دو شبکه اجتماعی پرطرفدار در میان کسب و کارهای مختلف بودند. محصولات عرضه شده در این شبکهها شامل پوشاک، لوازم آرایشی، الکترونیکی، خوراکی، ورزشی و غیره است. از جمله مزایا و معایب این شبکه ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مزایا
- سهولت در زمینه عرضه و فروش محصولات
- امکان شبکه سازی و جذب مشتری
- رایگان بودن
معایب
- فقدان اعتبار کافی برای جلب اعتماد کامل مشتریان
- عدم امکان ثبت سفارش و پرداخت آنلاین
- مالکیت و کنترل کاملی بر آن ندارید
فروش در اینستاگرام
اگر بتوانید محصولات خودتان را به روشی زیبا و دلپذیر تبلیغ کنید، پس اینستاگرام یک شبکه اجتماعی عالی برای نمایش برند شماست! اگر مشتریان هدف شما بین 18 تا 30 ساله هستند، باز هم اینستاگرام را فراموش نکنید. روش های تبلیغ و فروش محصولات در این پلتفرم شامل استوریها، پستها، لایو و Instagram Ads هستند. اول از همه، به پروفایل عادی یا تجاری اینستاگرام نیاز دارید.
صفحات محصولات در اینستاگرام بسیار شبیه به یک فروشگاه معمولی هستند. به عنوان مثال، تمام ویژگیهای زیر را در نظر بگیرید:
- نام محصول، عکسها یا ویدئوهای محصول
- توضیحات محصول و قیمت
- لینک مستقیم به صفحه محصول مربوطه در وب سایت خودتان یا سایر سایتهای فروشگاهی (البته اینستاگرام لینک های شما در توضیحات پست ها را به صورت متن عادی و غیر کلیک خور نمایش میدهد. بنابراین مجبور هستید لینک ها را در بایوی اینستاگرام و یا استوری ها بگذارید تا کلیک خور باشند)
- لینک به سمت سایر محصولات مشابه یا مرتبط و مورد علاقه مشتری
البته اینستاگرام هم الگوریتمهای خاص خودش را دارد و میتواند طبق قوانین خودش، دسترسی کاربران و مخاطبان به محتوای خاصی را محدود یا مسدود کند.
2.از پلتفرمهای سایت ساز (فروشگاه ساز) کمک بگیرید
پلتفرمهای سایت ساز امکان ساخت رایگان یا پولی فروشگاه مدنظرتان را فراهم میکنند. سایت سازهای ایرانی زیادی هم با امکانات فروشگاهی وجود دارند. از جمله ویژگیهای مفید یا مزایای این سایت سازها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی به قالبهای فارسی و امکان تغییر طراحی سایت
- اتصال به درگاه پرداخت اینترنتی و دسترسی به روشهای مختلف پرداخت
- اطلاع رسانی پیامکی و اتصال به شبکههای اجتماعی
- پشتیبانی تلفنی و آنلاین در کنار امکان به روز رسانی مستمر محصولات
- خدمات سئو و دیجیتال مارکتینگ
معایب سایت سازها یا فروشگاه سازها هم به شرح زیر هستند:
- اعتبارش کمتر از سایت اختصاصی است.
- همواره امکان توسعه فروشگاه و شخصی سازی آن برقرار نیست.
- گاهی اوقات مشکلات تسویه حساب ماهیانه وجود دارد یا سقفی برای حداقل کارمزد و فروش در نظر گرفته میشود.
3.کالا یا محصول را در فروشگاههای اینترنتی عرضه کنید
همکاری با فروشگاههای بزرگ یا بازارچههای آنلاین یکی دیگر از روشهای کم هزینه برای عرضه کالا یا محصول در اینترنت است. حالا سایتهایی مثل آمازون در جهان و دیجی کالا، باسلام و تیمچه در ایران، امکان فروش محصولات شما را فراهم کردهاند. با تهیه محتوای متنی و تصویری مناسب از کالا یا محصول خودتان، شانس دیده شدن و فروش را افزایش میدهید. از جمله مزایای عرضه محصولات در فروشگاههای اینترنتی بزرگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی آسان به مخاطبان هدف
- کاهش هزینه مربوط به تهیه و به روز رسانی فروشگاه آنلاین
- افزایش سرعت فروش محصولات
- داشتن اعتبار کافی و جلب اعتماد مخاطب
- از جمله معایب این روش هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فقدان دسترسی به فروشگاه مستقل یعنی شاید محصولات شما در کنار محصولات رقبا عرضه شوند.
- نداشتن درآمد مستقیم و کسر کارمزد در زمان تسویه حساب ماهیانه
4.محصولتان را در سایتهای نیازمندی معرفی کنید
یکی دیگر از روشهای فروش و تبلیغ کالا یا محصول در اینترنت، عرضه آنها در سایتهای نیازمندی مانند دیوار و شیپور است. در این حالت مشخصات محصول خودتان را به همراه نشانی و شماره تماس در قالب یک آگهی ثبت میکنید و منتظر تماس مشتریان میمانید. اپلیکیشنهای این سایتها هم روی سیستمهای اندروید قابل نصب هستند و کاربران ios هم میتوانند از نسخه وب این سایتها استفاده کنند. باید توجه داشت که این سایتها کارشان را با فروش محصولات دست دوم آغاز کرده اند، ولی بعد از مدتی، آگهی های مربوط به کالاهای نو و دست اول هم در این سایت ها افزایش و رونق گرفت.
5.طراحی سایت اختصاصی خودتان
یکی از معتبرترین روشهای فروش کالا و خدمات در فضای آنلاین، طراحی سایت اختصاصی خودتان است. البته این کار به دانش و مهارت فنی نیاز دارد. امروزه طراحی سایت به لطف سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس بسیار ساده شده است. ولی باز هم به خرید هاست و دامنه برای راه اندازی فرشگاه آنلاین خودتان نیاز دارید. از طرفی نگهداری و به روز رسانی سایت مستقل هم زمان بر است. اگر وقت کافی ندارید این کار را به شرکتهای طراحی سایت یا فریلنسرها واگذار کنید. از جمله مزایای این روش در مقایسه با روشهای قبلی باید به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل کاملی روی طراحی و چیدمان سایت دارید.
- سایت اختصاصی با داشتن لوگو و معرفی برند، از اعتبار خوبی برخوردار است.
- وجود نمادهای اعتبار الکترونیکی باعث جلب اعتماد مخاطبان و مشتریان میشود.
- با اتصال به درگاههای پرداخت بانکی به درآمد مستقیم و مستقل میرسید.
- خودتان مالک و مسئول توسعه کسب و کارتان هستید.
با وجود مزایای فوق، باید بدانید که به سودآوری رساندن یک سایت اختصاصی، افزایش ترافیک آن و در نهایت هم افزایش فروش محصولتان، فرایندی وقت گیر و نیازمند مهارت در حوزه دیجیتال مارکتینگ است. بعلاوه نیازمند پرداخت هزینه اولیه و ماهیانه برای ثبت و نگهداری سایت و فروشگاهی هستید.
6.فروش محصولات و خدمات در سایتهای دورکاری و فریلنسری
اگر محصول شما از جنس خدمات دورکاری مثل تولید محتوا، ترجمه، طراحی گرافیک، عکاسی و غیره است، می توانید به سایتهای دورکاری و فریلنسینگ مراجعه کنید. نمونه پروژههای قبلی خودتان را به همراه رزومه کاری در این سایتها ثبت کنید. برای مثال سایت کارلنسر به تازگی بخشی را تحت عنوان خرید و فروش خدمت در نظر گرفته است. فریلنسرها در این بخش، بر اساس مهارتهایشان، خدمات خودشان را در قالب یک پکیج برای فروش عرضه میکنند.
روشهای افزایش فروش کالا یا محصول در اینترنت
تا اینجا با روشهای مختلف عرصه کالا یا محصول در اینترنت آشنا شدید. در ادامه به روش هایی برای افزایش احتمال فروش محصولات، اشاره خواهیم کرد:
- نمونهای از محصول خودتان را برای اینفلوئنسرها ارسال کنید یا خدمات خودتان را در اختیارشان قرار دهید تا شما را به مخاطبانشان معرفی کنند.
- تولید محتوا در مورد محصولات خودتان را در قالب بلاگ، ویدئو، اینفوگرافی و مقاله آغاز کنید.
- همکاری در فروش (Affiliate marketing) را امتحان کنید. یعنی از دیگران بخواهید تا در ازای دریافت پورسانت، کسب و کارتان را تبلیغ کنند.
- عمده فروشی به سایر خرده فروشان باعث افزایش جریان نقدینگی و افزایش آگاهی مخاطبان و مشتریان احتمالی خواهد شد.
- با تأمین کنندگان، سایتها و بلاگهای فعال در صنعت خودتان ارتباط برقرار کنید.
- اطلاعات کسب و کارتان را در پیجها و اپلیکیشنهای کسب و کار ثبت کنید.
در نهایت...
اگر هنوز کسب و کاری نوپا و ناشناخته با مشتریان محدود دارید؛ پس همکاری با سایر فروشگاههای بزرگ و آنلاین در کنار تبلیغات در شبکههای اجتماعی برایتان مناسب تر است. اگر هم میخواهید در کوتاه مدت، حجم فروش را افزایش دهید پس ترکیبی از روشهای فوق را مدنظر قرار دهید.
دیدگاه تان را بنویسید