جلیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام:
سرانه مصرف غذایی جامعه علیرغم تخصیص دهها میلیارد دلار به ارز ترجیحی کاهش پیدا کرد
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: از سال97، دهها میلیارد دلار به ارز ترجیحی تخصیص داده شد اما نه تنها سبد غذایی مردم به شکل مطلوب تامین نشد بلکه به آن آسیب جدی رسید و سرانه مصرفغذایی آحاد جامعه کاهش پیدا کرد.
برنامه سبدغذایی مطلوبایرانیان سال گذشته و در ایام انتخابات مطرح و در آغاز بهکار دولتسیزدهم، در جلسات جداگانهای به وزیرکشاورزی و معاوناول رئیسجمهور ارائه شد. در ابتدای سالجاری مجددا این طرح برای رئیسجمهور ارسال شد که پس از دستور ایشان به وزارتجهادکشاورزی جلسهای باحضور مسئولان این وزارت برای بررسی این طرح برگزار شد.
سبدغذاییمطلوبایرانیان؛ برنامهای جامع، باجنبههای کشاورزی، اقتصادی، نظامسلامت و اجرایی
به گزارش فارس، در ابتدای این جلسه سعید جلیلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: از سال97، دهها میلیارد دلار به ارز ترجیحی تخصیص داده شد اما نه تنها سبد غذایی مردم به شکل مطلوب تامین نشد بلکه به آن آسیب جدی رسید و سرانه مصرفغذایی آحاد جامعه کاهش پیدا کرد.
وی گفت: طبق نظر کارشناسان، متوسط نیاز غذایی روزانه هریک از آحادجامعه 2578کیلوکالری است که دولت باید برنامهای برای تامین آن داشته باشد. با درنظر گرفتن جنبههای کشاورزی، اقتصاد، نظامسلامت و اجرایی برنامهای تحت عنوان «سبدغذاییمطلوبایرانیان» حداقل در 13 قلم کالا تنظیم شد و درابتدای کار دولتسیزدهم این برنامه به معاوناول رئیسجمهور و وزیرکشاورزی ارائه شد تا درصورت لزوم در لایحه بودجه1401 استفاده شود.
جلیلی افزود: باتوجه به تحولات چندماه گذشته بهویژه در حوزه موادغذایی، مجددا این طرح جهت بهرهبرداری لازم برای رئیسجمهورمحترم ارسال شد. براساس مبانی دینی، عقلی، اخلاقی و طبق قانوناساسی، تامین خوراک و برطرف نمودن محرومیت در زمینه تغذیه از کارویژههای مجموعه نظام و دولت است. وظیفه دولت تامین رژیمغذایی لازم و سالم برای آحادجامعه است.
تامین خوراک لازم، تضمین سلامت مردم و کاهش هزینههایدرمانی الگوی طراحی سبدغذاییمطلوبایرانیان
در این جلسه مراد محمدی، کارشناس کارگروه کشاورزی دولتسایه، بیان کرد: متوسط کالری روزانه از 2578کیلوکالری مورد نیاز به 1500 رسیده و افراد جامعه حدود 20درصد نیاز روزانه خود آهن دریافت میکنند که این روند برخلاف مطلوب نظامسلامت است.
وی با اشاره به تورم در بخش خوراکیها و تحت تاثیر قرارگرفتن سرانهمصرف جامعه، کاهش مصرف لبنیات و پروتئین را نامناسب دانست و اظهار داشت: درالگوی مناسب، نیازغذایی جامعه باید حداقل در 13 قلم کالا تامین شود.
محمدی الگوی این سبدغذایی را تامین خوراک لازم، تضمین سلامت مردم و کاهش هزینههای درمانی عنوان کرد و همچنین بیان داشت: سبدغذایی براساس جهتدهی به وزارتکشاورزی بهعنوان تولیت تولید و تنظیم بازار طراحی شده است و بار مالی جدیدی ندارد و صرفا بهدنبال مدیریت مطلوب و عادلانه تولید و مصرف این کالاها برای کل جمعیت کشور است.
وی این برنامه را دربرگیرنده تفاوتهای فردی، ترجیحات غذایی و دانش افراد مختلف دانست و از مزیتهای طرح به توزیع و دسترسی اقتصادی و فیزیکی در سطح ملی، تقویت تولید داخلی، کاهش واردات بیرویه و ارزآوری بهجای ارزبری اشاره کرد.
ثبات در سبدغذایی جامعه یکی از اهداف سبدغذایی
در ادامه این جلسه آقایا، مسئول کارگروه کشاورزی دولتسایه، اختصاص میزان معین کالا در سبدغذایی را موجب آرامش بازار دانست. وی اظهار داشت: در این طرح، هم مصرفکننده از سهمیه خود اطمینان دارد و روند تقاضای خود را در طول سال هموار میسازد و هم تولیدکننده بهدلیل حمایت تولید تا میزان معین مصرف، با اطمینان بیشتری تولید میکند.
وی حمایت از تولیدکننده با پرداخت مستقیم یا سیاست اعلام قیمت تضمینی با خرید با بدون خرید و پرداخت مابهالتفاوت را از روشهای اجتناب از عقب افتادگی تولید خواند.
آقایا در ادامه افزود: مسئله دیگر افزایش تفاوت در زنجیره به شکلی است که هرچه بهسمت پایین دست حرکت کنیم میزان افزایشقیمت ضریب میگیرد.
سبدغذایی مطلوبایرانیان سبد حمایتی با استانداردهای نظامسلامت
همچنین در این جلسه مجید کریمی، مدیرکل مالی وزارت اقتصادی، گفت: سبدغذاییمطلوبایرانیان مبتنی بر استانداردهای نظامسلامت و تامین و توزیع عادلانه و صحیح خوراک ضروری آحادجامعه است که با اختصاص این سبد هزینههای بهداشتی و درمانی کشور کاهش مییابد.
وی اظهار داشت: در غرب، دولت برای کاهش هزینههای بزهکاریهای اجتماعی از اوراققرضه استفاده میکند که شامل تامینمالیهای دیگری است که باید صورت بگیرد تا اهدافی که برای جامعه درنظر گرفته شده است، انجام شود.
توزیع هوشمند سبدغذایی با چند روش: تحویل درب منزل، خرید از خردهفروشیها و خرید از مراکز توزیع
در ادامه اینجلسه حامد خسروانی، کارشناس کارگروه دولتالکترونیک دولتسایه، در ارتباط با فرآیند الکترونیکی سبدغذاییمطلوبایرانیان گفت: اجرای این طرح هیچ هزینه سختافزاری برای کشور نخواهد داشت و از کارتهای بانکی موجود در اختیار سرپرستخانوار استفاده خواهد شد که میتوان با هماهنگی بانک مرکزی و سامانه شاپرک کارتهای بانکی سرپرستخانوار را برای اقلام تعریف شده در سبدغذایی، بهصورت اعتباری شارژ کرد که این شارژ میتواند در فروشگاهی که از قبل بهعنوان خدماتدهندگان سبدغذایی تعریف شده باشد، امکان استفاده داشته باشد.
در ادامه این جلسه محمد قربانی، معاون وزیر جهادکشاورزی، نکاتی را در خصوص نحوه تامین منابع مالی طرح را عنوان کرد، وی با بیان اینکه در کشورهای مختلف دنیا هم سبد کالا میدهند اما سبد کالای آنها طبق رفتار مصرفکننده در یک دوره زمانی مشخص تنظیم میشود، گفت: که اگر میخواهیم به لحاظ استانداردهای نظامسلامت اقدام کنیم، آموزش و اطلاعرسانی لازم است.
وی جنبه سیاستهای قیمتی درباره این موضوع را نیز مهم دانست و در ادامه باتوجه به نیاز جنبه حمایتی در طرح افزود: زمانی طرح سبد غذایی مطلوبیت پیدا میکند که امکان انتخاب برای شهروندان وجود داشته باشد چرا که در دهکهای مختلف و حتی در یک دهک ممکن است سلیقههای متفاوت تغذیهای وجود داشته باشد.
در انتهای جلسه مسئولین وزارت جهادکشاورزی با استقبال از طرح، اضافه کردن مطالبی همچون نحوه انعطاف پذیری برنامه، میزان بهبود و سلامت جامعه از طریق اجرای سبد و اضافه کردن پیوست آموزشی رسانهای به منظور تقویت ابعاد طرح را ضروری دانستند.
دیدگاه تان را بنویسید