حسین قربان زاده، رئیس کل سازمان خصوصی سازی:
سهام عدالت به اهداف خود نرسید
رییس سازمان خصوصی سازی اظهار داشت: معتقدم پیشانی این اهداف، افزایش کارایی و بهره وری بنگاهها با این تبصره است که حتما گسترش مالکیت در سطح عموم اولویت قرار گیرد. سهام عدالت نیز قرار بود همین بخش را به سرانجام رساند که متاسفانه به این اهداف به صورت کامل نرسید.
صبح امروز نشست خبری حسین قربان زاده، معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل سازمان خصوصی سازی به منظور ارائه گزارش یک ساله سازمان خصوصی سازی، همزمان با هفته دولت با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش ایلنا، وی ضمن گرامیداشت هفته دولت، اذعان داشت: قریب به یک سال است که در سازمان خصوصی سازی حضور دارم. این سازمان درگیر چالشها و معضلات بسیاری از دوران گذشته بدلیل واگذاریهای انجام شده بود که این واگذاریها بعضا موفق و بعضا ناموفق بودهاند. برای دانستن عوامل توفیق و شکست، ما ترجیح دادیم که بیطرفانه تمام شرکتهایی که به صورت خرد، مدیریتی و کنترلی، از سوی دولت واگذار شدهاند را به صورت نمایشگاهی و کارگاهی عرضه کنیم تا وضعیت عرضه و واگذاری آن را بدانیم.
وی افزود: مرحله نخست اقدامات شفافیتی بود که در خصوص واگذاریهای دو دهه گذشته در سامانهای تحت عنوان «پاسخ» انجام شد و به استحضار مهمانان رویداد رسیده و این سامانه افتتاح شد. از آن زمان به بعد، تمام افراد میتوانند مشاهده کنند هر بنگاهی که دولت واگذاری آن را انجام داده، به چه کسی، به چه قیمتی، در طول چه مدتی و با چه قسطهای نقدی انجام داده و مشخص است که مزایده در چه زمانی بوده و بطور کلی مشخصات فرآیند در این سامانه وجود دارد. در رستهها و شرکتها، توضیحات کامل آمدهاند که پیش و پس از واگذاری سهم دولت به چه صورت بوده است. این اطلاعات تا پیش از این در دسترس عموم قرار نداشت و حالا همه اینها روی سایت است.
قربان زاده در خصوص رستههای موضوعی موجود واگذاری در سامانه پاسخ گفت: قاعدتا پیرامون اینها ارزیابی و تحلیل صورت گرفته است؛ به عنوان مثال در ابتدای این تحلیل اشاره میشود که در این صنعت وضعیت به چه صورت است، به چه میزان دولت شرکت داشته است و چه میزان از این شرکتها کنترلی مدیریتی و یا خرد بوده است و در ادامه بخش خصوصی و نهادهای عمومی غیردولتی چه میزان از آن را خریدهاند و در نهایت تحلیلی از تحقق اهداف اصل 44 آمده که 8 هدف اصلی صدر این سیاستهاست. عناوین این رستهها شامل پتروشیمی، بانک و بیمه، معدن، راه و شهرسازی، صنعت، خدمات، کشاورزی و کشت صنعتها، پالایشها و استخراج نفت و بخش نیرو هستند.
وی در ارتباط با لزوم حمایت هوشمندانه دولت، گفت: دولت با حمایت هوشمند قبل، حین و بعد از واگذاری، باید حمایت مستمر را دهد تا نتیجه آن توفیق واگذاری، بهرهوری و کارایی شرکت و بنگاهها پس از عملیات واگذاری باشد. همان طور که میدانید، پروندههای چالشی بسیاری از گذشته وجود دارد که در طول این یک سال ما باید در خصوص مواردی فسخ، پیگیری یا بازپس گیری تصمیم گیری میکردیم. بخشی از این پروندهها پیش از من به سرانجام رسیده و بخشی دیگر در دوره من به نهایت رسید . اینها ریشه در باور ما به اصل استحکام و انسجام قراردادهای دولت و بخش خصوصی دارد و ترجیح دادیم که این پیگیری و مطالبه ما از طرق دیگری به جز فسخ و ابطال صورت گیرد؛ در حالی که متاسفانه در دورهای چنین رویهای وجود نداشت. برای ما مهم است که سرگذشت بنگاههایی که واگذار شدهاند را رصد و علتیابی کنیم و به سرنوشت بنگاههایی که قرار است از این پس واگذار شوند، بیندیشیم که چگونه میتوان آنها را به بهره وری و کارایی تمام عیار رساند.
رئیس سازمان خصوصی با نام بردن از اهداف اساسی و راهبرد اصل 44، اذعان کرد: معتقدم پیشانی این اهداف، افزایش کارایی و بهره وری بنگاهها با این تبصره است که حتما گسترش مالکیت در سطح عموم اولویت قرار گیرد. سهام عدالت نیز قرار بود همین بخش را به سرانجام رساند که متاسفانه به این اهداف به صورت کامل نرسید. تا زمانی که بخش حقیقی و واقعی اقتصاد رشد نکند، بخشهای دیگر که کمک کننده برای رشد اقتصاد هستند، درجا میزنند زیرا باید قواعد تنظیم گری در این کشور به سمت خیزش خلق ارزش باشد و این موضوع باید مبنا قرار گیرد که در این مسئله بخش خصوصی سازی سهم اندکی داشته است اما باید بتواند به وظایف خود عمل کند. البته ما هم نقایصی داشتیم، به آن واقفیم و باید آنها را برطرف کنیم.
دیدگاه تان را بنویسید