دنیای اقتصاد:
دلیل نبود بنگاههای خصوصی بزرگ نازل بودن متغیر اعتماد در اقتصاد است
دنیای اقتصاد نوشت: یکی از عوامل نبود بنگاههای خصوصی بزرگمقیاس نیز نازل بودن متغیر اعتماد در اقتصاد است.
روزنامه دنیایاقتصاد در سرمقاله امروز خود با عنوان «نقش اعتماد بر رشد اقتصادی» بر لزوم اعتمادسازی و اثر آن بر رشد اقتصادی نوشت.
به گزارش دنیایاقتصاد، مهمترین مشخصه سرمایه اجتماعی «اعتماد» است. سرمایه اجتماعی ظرفیتی است که از رواج اعتماد در بین اعضای یک جامعه پدیدار میشود. اعتماد همچون نخ تسبیحی اجزای یک جامعه را در کنار یکدیگر قرار میدهد. عنصر اعتماد موجب خلق حس اشتراک، جمعیپذیری و احساس تعلق خاطر به یکدیگر میشود. بالا بودن میزان اعتماد در یک جامعه باعث رشد فضایلی مانند وفاداری، ایثار و گذشت، همیاری و کمک، صداقت و درستکاری میشود. بهعنوان نمونه درصورتیکه خودروی فردی دچار مشکل فنی شود و نیاز به کمک داشته باشد، در شرایطی که سطح اعتماد در جامعه پایین باشد، سایر افراد جامعه بهدلیل نبودن اعتماد و ترس از مورد سوءاستفاده قرار گرفتن از کمک کردن امتناع میورزند. موقعیتی را تصور کنید که در آن فردی بهدلیل مشکل مالی پیشآمده مجبور به قرض گرفتن از سایر افراد جامعه میشود. حال اگر این اتفاق در یک محیط با سطح اعتماد پایین رخ دهد، افراد از قرض دادن نسبت به یکدیگر که نوعی فداکاری است، خودداری میکنند.
در ایران اغلب بنگاههای اقتصادی بزرگمقیاس دولتی یا شبهدولتی هستند و بخش خصوصی نتوانسته است همگام با بخش دولتی رشد و نمو داشته باشد. یکی از عوامل نبود بنگاههای خصوصی بزرگمقیاس نیز نازل بودن متغیر اعتماد در اقتصاد است. در عین حال که یکی از عوامل پایین بودن بهرهوری در اقتصاد ایران، پایین بودن اعتماد، بین کارگر و کارفرماست.
نویسنده در پایان تاکید کرده: اعتماد کالایی بس گرانبها است که در صورت مستهلک شدن و از بین رفتن، مدت زمان بسیار طولانی لازم است تا ترمیم و بازسازی شود. به گفته فوکویاما، سطح اعتماد موجود در جامعه عامل تعیینکننده برای رشد و پیشرفت اقتصاد محسوب میشود.
دیدگاه تان را بنویسید