کد خبر: 589604
|
۱۴۰۱/۱۰/۱۲ ۰۵:۲۰:۰۰
| |

جدیدترین بلایی که ترکیه و اردوغان می‌خواهند بر سر ایران بیاورند

اجرا و تکمیل آناتولی شرقی موسوم به داپ (DAP) کشور ترکیه در آینده نزدیک ممکن است سهم ایران از منابع آبی در حوضه آبریز ارس را بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد.

جدیدترین بلایی که ترکیه و اردوغان می‌خواهند بر سر ایران بیاورند
کد خبر: 589604
|
۱۴۰۱/۱۰/۱۲ ۰۵:۲۰:۰۰

سرانجام عواقب طرح مشهور سدسازی «داپ» ترکیه به ایران رسید و در اولین گام سهم آبی که از این رودخانه به ایران می‌رسد ۳۰ درصد کاهش یافته است. با این حساب باید تابستان سال بعد منتظر شنیدن خبر خشک و بایر شدن دشت مغان باشیم!

به گزارش فرارو، کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران به تازگی گزارشی از اثرات و عواقب پروژه آناتولی شرقی (داپ) بر منابع آبی شمال غرب ایران منتشر کرده است که نشان می‌دهد این سد ۳۰ درصد از سهم آب ایران از رود ارس را کاهش می‌دهد. به این ترتیب احتمالا دیگر خبری از اندک آبی که اکنون در پایین دست رود ارس به دشت مغان می‌رسید نباشد و باید به زودی منتظر شنیدن خشکسالی در دشت مغان باشیم.

در این پژوهش تاکید شده است: با توجه به افزایش بهره‌برداری‌ها و ایجاد سازه‌های مختلف آبی در بالادست حوضه‌های آبریز به‌ویژه در ترکیه و همچنین کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب ورودی، به‌ویژه در حوضه‌های آبریز ارس، لازم است تا اقدامات منسجم‌تر و قوی‌تری از سوی ایران در چارچوب دیپلماسی آب در دستور کار طرف ایرانی قرار گیرد.

در این پژوهش آمده است: طی سال‌های اخیر سد‌های متعددی بر روی دو رودخانه کورا و ارس و سرشاخه‌های آن‌ها در کشور‌های مختلف با هدف تولید برق، آبیاری اراضی کشاورزی، تأمین آب شرب، کنترل سیلاب و حمل‌ونقل با ظرفیتی بالغ بر ۲۵ میلیارد مترمکعب احداث شده است. افزایش ایجاد سازه‌ها و سد‌های آبی به‌ویژه در سال‌های اخیر به‌ویژه ایجاد ۱۴ سد در کشور ترکیه از جمله پروژه آناتولی شرقی موسوم به داپ (DAP) و همچنین آلودگی آب رودخانه ارس به‌ویژه از سوی کشور ارمنستان در نتیجه فعالیت‌های معدنی و همچنین نیروگاه اتمی متسامور در کشور ارمنستان باعث تنزل کمیت و کیفیت آورد رودخانه ارس در سال‌های اخیر شده و در آینده نیز می‌تواند دسترسی به منابع آب رودخانه ارس را محدودتر کند.

اجرا و تکمیل آناتولی شرقی موسوم به داپ (DAP) کشور ترکیه در آینده نزدیک ممکن است سهم ایران از منابع آبی در حوضه آبریز ارس را بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش می‌دهد. قطع یا کاهش آورد رودخانه مرزی ارس توسط ترکیه منجر به مشکلات جدی برای تأمین آب شرب و کشاورزی مناطق پائین‌دست گردد.

این گزارش تاکید کرده است: طی سال‌های گذشته قرارداد‌های متعدد دوجانبه‌ای با کشور‌های همسایه برای بهره‌برداری از منابع آب مشترک به تصویب رسیده است که شماری از آن‌ها پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری منتفی شده‌اند. بر اساس اطلاعات گردآوری‌شده از منابع موجود ۲۴ قرارداد در قالب‌های مختلف معاهده، پروتکل و موافقت‌نامه در زمینه موضوعات مربوط به رودخانه‌های مرزی بین ایران و همسایگان منعقد شد که تعدادی از این قرارداد‌ها با عقد قرارداد بعدی منسوخ و تعدادی از آن‌ها نیز از نظر زمانی منقضی شده و کارکرد خود را از دست داده و در حال حاضر تعداد ۱۴ قرارداد آبی معتبر بین ایران و همسایگان وجود دارد. متأسفانه با کشور ترکیه تنها پروتکل استفاده از آب‌های رودخانه ساری سو و قره سو برای تقسیم آب این رودخانه‌ها وجود دارد و در مورد رودخانه ارس با ترکیه هنوز معاهده و قراردادی منعقد نشده است.


 

  • مهرداد ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    هر چی میکشیم از ترکیه هست ببینید وتماشا کنید

    • علی ارسالی در
      دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

      هر چی میکشید از بی تدبیری مسئولان خودمونه وگرنه هر کشوری حق داره منابع طبیعی خودش رو مدیریت کنه

    • ماکان بند ارسالی در
      دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

      میخوای از تو اجازه بگیرن

  • ایران ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    باموشک بزنیدسدهاراخراب کنید
    با پهبادهای انتهاری که ساختید!

  • ناشناس ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    خدارو شکرمسولینی باشرف متدین دلسوزپیگیرسالم متخصص،دارای وجدان کاری، وجدان عمومی و......داریم جای هیچ نگرانی نیست اینان درخشکاندن ونابود کردن فوق پروفسورا ازبهترین دانشگاه های کره‌شمالی و روسیه اخذمدرک نموده وپروژههای عظيمی دراین خصوص اجرا کردن که،فقط به چندنمونه های بارزاشاره می نمایم دریاچه مزخرف واضافه ارومیه، کارون،هامون گتوند مهارلو بختگان زاینده‌رود سهم خزرهیرمند و...ممنونیم ازشما مسولان بادرایت و کفایت وطراوت سایه‌ تان مستدام خداشماروبرای ماحفظ کنه امین

  • Arash ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    ترکیه خیلی وقته برعلیه ایران شمشیر را از رو بسته اما متاسفانه مسولان ما نمیخوان قبول کنن

  • علی ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    چه خبر از دریاچه اورمیه؟؟که کامل خشک کردید با ایجاد سد سازیهای متعدد جلوی رودهای منتهی به دریاچه و ندانم کاریهای زیاد که با غرض ورزی صورت گرفت..اگر ترکیه بیست درصد کم میکنه سهمیه رود را در خاک خودش ایران که اصلا رحم نکرد به اورمیه..

  • دلسوز ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    مطمئن باشید که تر کیه از موقعئیت ما سوء استفاده کرده وپروژه خودرا انجام‌می دهد

  • ناشناس ارسالی در
    دوشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۱

    اینقدر حکومت خوبی دلریم که هر کی میاد یه تیکه ازین یرزمین رو میکنه و زخم میزنه و میره و نظام فقط در گیره حجابه

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها