کد خبر: 678631
|
۱۴۰۳/۰۷/۲۱ ۱۲:۳۸:۱۴
| |

سبد سرمایه‌گذاری خارجی در ایران بسیار کوچک شده؛ زیرساخت‌های اقتصادی کشور در حال مستهلک شدن است

پیمان مولوی گفت: اگر سرمایه ناخالص داخلی مثبت باشد آن زمان است که سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند نقش حمایتی داشته باشد اما متاسفانه شاخص سرمایه ناخالص منفی هم شده است و به این معنی است که ما در حوزه سرمایه‌گذاری‌ها به نقطه‌ای رسیده‌ایم که زیرساخت‌های اقتصادی کشور در حال مستهلک شدن است.

سبد سرمایه‌گذاری خارجی در ایران بسیار کوچک شده؛ زیرساخت‌های اقتصادی کشور در حال مستهلک شدن است
کد خبر: 678631
|
۱۴۰۳/۰۷/۲۱ ۱۲:۳۸:۱۴

روزنامه اعتماد با پیمان مولوی، اقتصاددان در خصوص افت شدید سرمایه‌گذاری خارجی کشور گفت‌وگو کرده است.

به گزارش اعتماد، بخش‌های مهم این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید؛

  •  سال‌هاست که سبد سرمایه‌گذاری خارجی بسیار کوچک شده و از این مساله نگران‌کننده‌تر، افت سرمایه ناخالص در اقتصاد کشوراست که منفی هم شده است.
  •  اگر سرمایه ناخالص داخلی مثبت باشد آن زمان است که سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند نقش حمایتی داشته باشد اما متاسفانه شاخص سرمایه ناخالص منفی هم شده است و به این معنی است که ما در حوزه سرمایه‌گذاری‌ها به نقطه‌ای رسیده‌ایم که زیرساخت‌های اقتصادی کشور در حال مستهلک شدن است.
  •  از جو سرمایه‌گذاری خارجی هم این روزها کاملا مشخص است که مه‌آلودتر از قبل شده است چرا که سرمایه‌گذاران در کشوری که پر ریسک‌تر است و رتبه اعتباری بین‌المللی‌اش CCC است رغبتی برای سرمایه‌گذاری از خودشان نشان نمی‌دهند. 
  • بخش عمده جذب سرمایه‌گذاری خارجی به رتبه بین‌المللی کشورها برمی‌گردد، ایران در دوره‌هایی دارای رتبه‌های بالاتری هم بوده است و بین سال‌های ۱۳۸۳ و ۱۳۸۲ رتبه اعتباری بین‌المللی ایران ۴ از ۷ بود و شدت تحریم‌ها هم به این اندازه نبود و سایه جنگ هم بر کشور گسترده نشده بود و بحران‌های اقتصادی هم به واسطه درآمدهای نفتی کمتراز امروز بود که اغلب سرمایه‌گذاری‌ها در این سال‌ها رخ داد.
  •  اما پس از این سال‌ها و شدت گرفتن تحریم‌ها ریسک‌های سیستماتیک تحریم‌ها هم افزوده شده است و ناخودآگاه میزان سرمایه‌گذاری‌های خارجی هم کمتر شد.
  • البته یک بخشی از این قضیه هم به ساختار اقتصادی ایران برمی‌گردد که آیا قادر به جذب سرمایه است یا خیر، زیرا ما نشان داده‌ایم که در نگهداشت سرمایه‌های قبلی با مشکل مواجه هستیم و روند خروج سرمایه از کشور هم موید همین مساله است. 
  • اقتصاد ایران مانند هر حوزه دیگری برای اینکه بقایی پیدا کند نیازمند توسعه زیرساخت‌هاست که این زیرساخت‌ها دارای چند بعد است که یک بعد آن به زیرساخت‌های ارتباطی برمی‌گردد، مانند حمل و نقل و جاده‌ها و خطوط ریلی و خطوط هوایی و بنادر و کشتی‌ها.
  •  هر چند در مورد سرمایه‌گذاری در کشتی‌ها اقداماتی شده است اما در حوزه بنادر هنوز ناموفق هستیم و در حوزه ریلی هم اقدامات زیادی انجام نگرفته است و در خصوص جاده‌ها هم متاسفانه نه‌تنها اقدامات موثری نشده است، بلکه جاده‌ها هم در حال مستهلک شدن هستند و ناوگان هوایی کشور هم جزو ضعیف‌ترین ناوگان‌های هوایی‌های دنیا محسوب می‌شوند و با وجود این تحریم‌ها هم ناوگان هوایی کشور با محدودیت‌های زیادی روبه‌رو است.
  •  مسلما انتخابات امریکا بر روی میزان سرمایه‌گذاری‌های کشور اثرگذار است، اما پیش از انتخابات امریکا باید دید اقتصاد کشور به کدام سمت در حرکت است اینکه قرار است روند اقتصاد آزاد و رقابتی را در پیش بگیرند و به سمت حل تنش‌ها بروند یا آنچه که تاکنون رخ داده است را ادامه خواهند داد که هر دوی اینها با هم متفاوت است.
  • در بخش انرژی که شامل گازو نفت است نیازمند حدود ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری هستیم، در حوزه برق نیز به ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است، در حوزه زیرساخت‌های حمل و نقل کشور هم به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز است و در سایر حوزه‌ها هم به همین مقدار سرمایه‌گذاری نیاز است.
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها