کد خبر: 683448
|
۱۴۰۳/۰۸/۱۶ ۱۵:۰۳:۳۱
| |

رویکرد حکمرانی دریا در توسعه مناطق آزاد ایران

برای بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت بی‌پایان ساحل و فراساحل Onshore and Offshore به عنوان یک پیشران و محور موثر اقتصادی و اجتماعی در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار SDGs ابتدا با الهام و اقتباس از مطالعات متنوع انجام شده به بررسی رویکرد‌ها پرداخته سپس به اختصار به تبیین آن بر مبنای امکانات مناطق آزاد ایران می‌پردازیم.

رویکرد حکمرانی دریا در توسعه مناطق آزاد ایران
کد خبر: 683448
|
۱۴۰۳/۰۸/۱۶ ۱۵:۰۳:۳۱

سیدحامد مولانا طی یادداشتی برای روزنامه اعتماد نوشت: برای بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت بی‌پایان ساحل و فراساحل Onshore and Offshore به عنوان یک پیشران و محور موثر اقتصادی و اجتماعی در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار SDGs ابتدا با الهام و اقتباس از مطالعات متنوع انجام شده به بررسی رویکرد‌ها پرداخته سپس به اختصار به تبیین آن بر مبنای امکانات مناطق آزاد ایران می‌پردازیم . با عنایت به مبنای سیاست‌های کلی توسعه دریامحور می‌دانیم؛ «دریاها و خصوصا دریاهای آزاد از مواهب الهی و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینه‌سازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تامین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدن‌سازی هستند» که در این راهبرد، 5 محور اصلی قابلیت پیاده‌سازی در مناطق آزاد را دارا هستند:

1- رویکرد اقتصادی

دریا یک منبع تولید ثروت برای کشورهایی است که دسترسی به آب‌های آزاد دارند و ویژگی متمایزکننده‌ای در برابر کشورهای محصور در خشکی محسوب می‌شود. ثمره بهره‌مندی از ظرفیت‌های دریایی و ساحلی افزایش تولید ناخالص داخلی و نرخ اشتغال است. سهم اقتصاد دریا و اقتصاد ساحلی کشور از تولید ناخالص داخلی می‌تواند در منطقه به جایگاه اول و در جهان عنوان شایسته‌ای را کسب کند. فعال شدن اقتصاد دریا، سبب فزونی برکت در اقتصاد کشور در عرصه‌های مختلفی مانند حمل و نقل دریایی، کشتی‌سازی، شیلات و آبزی‌پروری و انرژی‌های فراساحل و نوظهور خواهد شد.

2- رویکرد علم و فناوری

بهره‌مندی از علوم و فنون نوین در عرصه دریا امروزه به عنوان یکی از مرزهای دانش محسوب می‌شود. تاکید به فعال کردن زیست بوم فناوری و نوآوری و حرکت به سمت داخلی‌سازی تجهیزات و شناورهای مورد نیاز در حوزه‌های دریایی و کشف فناوری‌های نوین و تجاری‌سازی آن، از لوازم ارتقای سطح علم و فناوری در بخش دریاست. در این بخش نباید از تربیت منابع انسانی متخصص و توانمند متعهد در دانشگاه‌ها و مراکز مهارتی غفلت کرد. 

3- رویکرد امنیتی

موفقیت‌های پرشمار نیروهای مسلح کشور در ایجاد بازدارندگی مطلوب امنیت دریایی و حضور در آب‌های آزاد و ماموریت‌های موفق نیروهای مسلح دریایی کشور اعم از ارتش و سپاه و دریابانی، تضمین ایجاد امنیت در آب‌های سرزمینی و تامین امنیت پایدار برای فعالیت تجاری کشور بوده است.

4- رویکرد محیط زیستی

توجه ویژه به بهره‌برداری پایدار از ظرفیت‌های دریایی کشور با لحاظ توان اکولوژیکی سبب توازن در برنامه‌های پیشرفت کشور و تمرکز بر منابع بین نسلی خواهد بود. پایش محیط پیرامونی دریایی کشور و جلوگیری از تخریب محیط زیست دریایی توسط دیگران، از موارد درج شده در سیاست‌های کلی ابلاغی است.

5- رویکرد فرهنگی - اجتماعی

توجه به عنصر فرهنگ و انتقال فرهنگ دریایی به عنوان یک عامل حیاتی و پیشبرنده در زمینه بهره‌مندی از ظرفیت‌های دریایی مطرح می‌شود. بی‌شک بدون مشارکت مردم خصوصا استان‌های ساحلی در برنامه پیشرفت، موفقیت حاصل نخواهد شد. در این میان نقش رسانه و تولیدات رسانه‌ای در شناساندن ظرفیت‌ها و بسترسازی فرهنگی جلوه بیشتری پیدا خواهد کرد. فلذا مناطق آزاد ایران می‌توانند با استفاده از ظرفیت مهم حمایت سامانه حکمرانی در بسیج منابع کشور و همچنین محترم شمردن سرمایه و مالکیت بخش خصوصی با پیاده‌سازی سازگار ویژه از این فرصت سرزمینی و امکان گرانسنگ بهره حداکثری را کسب کنند . مناطق آزاد ایران می‌توانند، با تمرکز فعالیت‌ها بر اقتصاد دریا با نگاه آمایش سرزمین جایگاه محوری خود را در پیاده‌سازی این سیاست تثبیت کرده و به جذب منابع مالی پایدار اقدام کند. 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها