تکنرخی کردن ارز اسم رمز گرانی است؛ تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین جدی است
مرتضی افقه گفت: تکنرخی کردن ارز در واقع اسم رمز گران کردن آن است. آقایان تصورشان این است که اگر قیمت ارز نیمایی زیاد شود، تجار و بازرگانان تشویق میشوند که ارز حاصل از صادرات را بیاورند داخل و عرضه ارز زیاد و افزایش قیمت متوقف میشود.
مرتضی افقه» استاد اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز با ایلنا گفتوگو کرده است.
به گزارش ایلنا، بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید؛
- متاسفانه سیاست غلطی که دولت آقای پزشکیان –البته از روی ناچاری و کمبود بودجه- در پیش گرفته، تبعات اقتصادی، اجتماعی و سیاسیِ بسیار دارد. آقای همتی روی افزایش نرخ ارز نیمایی و تکنرخی کردن ارز تمرکز کرده و تکنرخی کردن ارز در واقع اسم رمز گران کردن آن است. آقایان تصورشان این است که اگر قیمت ارز نیمایی زیاد شود، تجار و بازرگانان تشویق میشوند که ارز حاصل از صادرات را بیاورند داخل و عرضه ارز زیاد و افزایش قیمت متوقف میشود این در حالیست که متغیر تاثیرگذار برای تشویق تجار به آوردن ارز، بیرونیست نه داخلی یعنی حتی اگر قیمت ارز نیمایی هم افزایش یابد، تجار تا زمانیکه تنش در منطقه است و با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، ارز خود را به بازار داخل نمیآورند و در نتیجه این وسط فقط مردم ضرر میکنند.
- گران شدن ارز ترجیحی، یک تورم شدید به اقتصاد کشور وارد میکند به خصوص در مورد کالاهایی که تا امروز مشمول واردات با ارز دولتی بودند؛ بنابراین احتمال گرانی کالاهای اساسی، دارو تجهیزات پزشکی، یک احتمال جدیست؛ متاسفانه با این سیاستهای ارزی سال آینده دوباره یک موج تورمی جدید خواهیم داشت.
- دولت به صورت چراغ خاموش در حال افزایش نرخ خدمات اساسی از جمله برق، مخابرات و اینترنت است و قیمت اینها را افزایش میدهد؛ البته حساسیت اجتماعی روی افزایش قیمت بنزین است که بازهم با صحبتهای رئیسجمهور – چه قبل از انتخابات و چه بعد از انتخابات- تصور میرود تلاش دارند در اولین فرصت قیمت بنزین را افزایش دهند هرچند گرانی بنزین را به صراحت در بودجه نیاوردهاند اما به نظر میرسد تصمیم دولت برای افزایش قیمت بنزین، جدیست.
- این افزایش ناچیز دستمزد هم ناشی از کجفکریهای دولتهاست؛ دولتها تصور میکنند اگر دستمزدها را به میزان کافی افزایش ندهند میتوانند تورم را کنترل کنند یا مهار آن را بکشند؛ این در حالیست که با این تصمیمات، قدرت خرید و سطح رفاه مزد و حقوقبگیران به خصوص کارگران روز به روز تنزل مییابد و به سمت وخامت بیشتر پیش میرود.
- تضعیف قدرت خرید کارگران وقتی قیمت دلار به دلایلی خارج از اختیارات مدیریتی بانک مرکزی در حال افزایشِ بدون توقف است، موجب تشدید بحران معیشت میشود و ما نمیدانیم اگر ترامپ دست به تشدید تحریمها علیه ایران زد، آیا فروش همین ۱.۵ میلیون بشکه نفت در روز که پیش بینی کردهاند، محقق میشود یا نه.
- در سال آینده از یک طرف تورم ۳۰ یا ۴۰ درصدی داریم و اگر روند فعلی حاکم باشد، نرخ تورم بیشتر هم میشود و از طرف دیگر، مزد و حقوق را فقط ۲۰ درصد زیاد میکنند و این یعنی زورشان فقط به طبقهی حقوقبگیر رسیده و میخواهند رقمِ کسری بودجه را از سفرههای کارگران، کارمندان و پرستارانِ شاغل و بازنشسته بردارند.
دیدگاه تان را بنویسید