کد خبر: 230021
|
۱۳۹۷/۰۶/۱۱ ۱۳:۵۷:۰۰
| |

روزنامه القدس العربی:

زنان فعال حقوقی در عربستان با خطر اعدام مواجهند

پرونده حقوق بشری و آزادی‌ها در عربستان شاهد تحولات خوشایندی نیست و به یکی از موضوعات اصلی در سطح بین‌المللی و حتی ایجاد تنش میان عربستان با برخی کشورها از جمله کانادا بدل شده است.

زنان فعال حقوقی در عربستان با خطر اعدام مواجهند
کد خبر: 230021
|
۱۳۹۷/۰۶/۱۱ ۱۳:۵۷:۰۰

اعتمادآنلاین| روزنامه القدس العربی چاپ لندن نوشت، با اینکه عربستان با مطرح کردن چشم‌انداز 2030 برای رشد و توسعه و مدرن کردن این کشور و تبلیغ آن در رسانه‌ها می‌خواهد نشان دهد که این کشور یک کشور تندرو نیست و به سمت مدرن بودن پیش می‌رود اما در داخل عربستان اتفاقاتی می‌افتد که خلاف این را نشان می‌دهد. بعد از اعلام این طرح، عربستان شاهد افزایش بازداشت تجار و شخصیت‌های اقتصادی و روشنفکران و نویسندگان و فعالان حقوقی است. حتی این بازداشت‌ها زنان را نیز هدف قرار داده و این زنان به دلیل فعالیت مسالمت‌آمیز خود اکنون با خطر اعدام هم مواجهند.

با وجود سیاست مقامات عربستان درباره نادیده گرفتن حقوق زنان و به حاشیه راندن آن‌ها، زنان در عربستان توانسته‌اند قدرت و تأثیرگذاری و حضور فعال خود را نشان دهند و به رغم نبود آزادی بیان برای گرفتن حقوقشان تلاش کنند. جنبش مسالمت آمیز اصلاح‌طلبانه به رغم افزایش بازداشت‌ها ادامه دارد.

جامعه عربستان از به حاشیه راندن و تبعیض رنج می‌برد. حتی شهروندان مرد نیز حقوقشان از آن‌ها گرفته شده و هیچ گونه آزادی بیانی ندارند و نمی‌توانند در تصمیمات سرنوشت‌ساز شرکت داشته باشند. این تصمیمات به دست پادشاه و خانواده‌اش است. وضع زنان نیز از وضعیت مردان بدتر است. با این حال توجه رسانه‌های غربی به این پرونده و جنبش زنان نظام عربستان را نگران کرده است.

نظام عربستانی نظامی است که هیچ انتقادی از سیاست‌ها و تصمیماتش را نمی‌پذیرد اما به خاطر جنبش زنان و فداکاری‌های بزرگ آن‌ها مثل راهپیمایی ششم نوامبر 1990 که به دلیل آن بازداشت شدند مجبور شد به آن‌ها اجازه رانندگی بدهد. مقامات ریاض می‌خواستند از طریق این اقدام هرگونه دلیلی برای اعتراض زنان و جنبش آن‌ها را از بین ببرند اما ادامه اعتراضات درباره مسائل حقوقی جدید مقامات عربستان را خشمگین کرد و در نتیجه آن‌ها کمپین بازداشت‌های گسترده علیه فعالان زن را به راه انداختند.

دولت عربستان همواره بحران درست می‌کند. تصمیمش درباره ممانعت از رانندگی زنان اساس مشکل اجتماعی و اعتراضات فعالان بوده است. عدم وجود آزادی و انتخابات در مجلس شورا نیز مساله‌ای است که موجب اعتراضات فعالان حقوقی می‌شود. بازداشت‌های کورکورانه مسؤولان عربستانی مساله‌ای است که بحران می‌آفریند.

عربستان از سال 2011 شاهد تحرکات و اعتراضات از سوی جوانان است. جوانان عربستانی از طریق برنامه‌های اجتماعی جهانی فضای گسترده‌ای را برای مطرح کردن مسائل زنان و مسائل ملی درباره حقوق و آزادی‌ها یافتند. زنان توانستند از طریق تکنولوژی جدید نظرات خود را اعلام کنند و با صدایی بلند خواهان حقوق خود شوند. جنبش زنان تأثیر زیادی در داخل و خارج عربستان گذاشت و زنان عربستانی توانستند در بیشتر شبکه‌های ماهواره‌ای عربی و جهانی درباره حقوق و آزادی‌ها و مشارکت در کنفرانس‌های بین المللی صحبت کنند و به جوایزی نیز دست یابند از جمله سمر بدوی فعال حقوقی که اکنون بازداشت شده است. وی از سوی وزیر خارجه آمریکا مورد تشویق قرار گرفت اما مساله جالب توجه این است که آمریکا بعد از بازداشت وی از او دفاع نکرد.

موفقیت جنبش زنان در اداره برنامه‌های خود درباره گرفتن حقوقشان به دور از هرگونه جریان‌ها یا احزاب و تحقق نتایج قوی موجب افزایش سطح خواسته‌های آنان و ابداع کمپین‌ها و برنامه‌های جدید شد. این تحرکات جدید موجب نگرانی مقامات عربستانی شده و در نتیجه آنها اقدام به بازداشت پدران یا شوهران و فرزندان آن‌ها کردند. این اقدام در کاهش تحرکات مردان نقش داشت اما جنبش زنان همچنان ادامه دارد.

مقامات عربستان نتوانستند پافشاری زنان برای گرفتن حقوقشان را تحمل کنند برای همین زنانی را از تمامی شهرها و مناطق بازداشت کردند از جمله: إسراءالغمغام، هتون الفاسی، نعیمه المطرود، عزیزه الیوسف، فاطمه النصیف، لجین الهذلول، ایمان النفجان، نوف عبدالعزیز، نور المسلم، نسیمه الساده، میاءالزهرانی، سمر بدوی و امل الحربی و غیره. این بازداشت‌ها واکنش‌هایی در خارج داشت و در داخل عربستان نیز مردم به خاطر ترس از بازداشت سکوت کردند. واکنش‌ها از سوی نهادهای بین‌المللی و کشورها در جهان ادامه دارد. کانادا از بازداشت نسیمه الساده و سمر بدوی انتقاد کرد به خاطر همین عربستان روابطش را با این کشور قطع کرد.

نگرانی زیادی درباره خشم ریاض از اعدام برخی فعالان حقوقی وجود دارد. دادستانی کل عربستان اخیرا خواهان اعدام اسرا الغمغام شده است. اگر عربستان الغمغام را اعدام کند وی اولین زنی خواهد بود که به دلیل آزادی بیان اعدام خواهد شد. وی اولین زنی است که طی پنج سال اخیر به اتهام فعالیت سیاسی بازداشت شده است. ششم اوت جلسه محاکمه وی بدون وجود هیچ وکیلی برگزار شد و جلسه بعدی 28 اکتبر خواهد بود. نگرانی مردم عربستان و جامعه جهانی از رویکرد ریاض برای حل بحران‌های داخلی با زور تحت شعار "دوره جدید" هر روز درحال افزایش است.

منبع: ایسنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها