کد خبر: 278805
|
۱۳۹۷/۱۲/۲۳ ۱۱:۱۶:۱۷
| |

تمدید معافیت برای مشتریان نفت ایران

الیزابت روزنبرگ، مدیر برنامه انرژی در مرکز امنیت جدید امریکا و مشاور ارشد پیشین امور تحریم‌ها در وزارت خزانه‌داری امریکا اعلام کرد که امریکا حداقل برای 2 کشور چین و هند معافیت از تحریم‌های نفتی را خواهد داد و این کشورها می‌توانند به خرید نفت از ایران ادامه دهند.

تمدید معافیت برای مشتریان نفت ایران
کد خبر: 278805
|
۱۳۹۷/۱۲/۲۳ ۱۱:۱۶:۱۷

اعتمادآنلاین| او در حاشیه کنفرانس سراویک هیستون این اقدام را فقط در راستای حفظ قیمت نفت در محدوده کنونی برشمرد و به خبرنگار پلاتس گفت: «تشدید تحریم‌های ایران بر قیمت نفت تأثیر دارد و زمانی‌که دولت امریکا باید تصمیم بگیرد، این تأثیر بیشتر نیز می‌شود. بازار انتظار خواهد داشت که قیمت‌ها برای این دولت، مهم باشد.»

این معافیت‌ها به هند، چین، ایتالیا، یونان، ژاپن، کره جنوبی، تایوان و ترکیه داده شده و در ماه مه (اردیبهشت ماه) منقضی می‌شود. اما مدارا کردن امریکا با بازار نفت چند دلیل اصلی دارد که در میان صحبت‌های روزنبرگ نیز می‌توان بخشی از این علل را دریافت. از جمله نزدیکی انتخابات کنگره و انتخابات ریاست‌جمهوری 2020 امریکا و نگرانی از دور زده شدن تحریم‌های امریکا توسط خریداران نفت ایران نظیر چین و هند و سخت شدن مذاکرات تجاری امریکا با کشورهای خریدار نفت ایران. چرا که از نظر اقتصادی و سیاسی بسیار دشوار و حتی غیرممکن است که آنها خرید نفت از ایران را به صفر برسانند.

درهمین حال که این مدیر امریکایی به تبیین سیاست‌های تحریمی کشورش علیه ایران می‌پردازد، یکی دیگر از دشمنان ایران در کنفرانس سراویک از تحریم‌های خصمانه امریکا دفاع کرد. مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا از صنعت نفت خواست با دولت ترامپ برای حمایت از منافع سیاست خارجی امریکا به خصوص در آسیا و اروپا همکاری کنند. او در سخنانی خطاب به مدیران شرکت‌های انرژی بزرگ دنیا و وزیران نفت اظهار کرد: «فراوانی نفت و گاز طبیعی شیل امریکا ما را در سیاست خارجی قدرتمندتر خواهد ساخت.» اما دلایل دیگری که به امریکا و اسرائیل اجازه نمی‌دهد صادرات نفت ایران را صفر کنند، چیست و در این مسیر ایران چه اقداماتی باید انجام دهد؟

سال سخت‌تر از 1397


«همه چیز به وضعیت بازارها و کشورهای دیگر تولیدکننده نفت بستگی دارد. وضعیت اقتصاد جهانی در 2019 بهتر از 2018 نخواهد بود. رشد کمتر اقتصادی به معنی کاهش تقاضاست. جنگ تجاری چین و امریکا بازار را تحت تأثیر قرار می‌دهد. البته شرایط ونزوئلا می‌تواند جای نفس کشیدن برای ایران بگذارد. با این حال احتمال تمدید معافیت‌های محدود برای تعدادی از مشتریان نفت خام ایران وجود دارد چراکه بازار هنوز محتاج نفت ایران است.»

این موضوع را مرتضی بهروزی فر، عضو هیأت علمی مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی ایران در گفت‌و‌گو با «ایران» عنوان کرد و ادامه داد: «اگر بازار با کمبود عرضه رو به رو باشد و قیمت‌ها بالا باشد، امریکا ریسک نمی‌کند که قیمت‌ها بالاتر برود و معافیت‌ها را تمدید خواهد کرد. ضمن آن‌که پالایشگاه‌های کشورهای خریدار نفت سنگین‌ ایران به این نفت نیاز دارند.»


او گفت: «البته باوجود این‌که برخی از مشتریان معافیت داشته‌اند، در این مدت ترجیح داده‌اند که خودشان را به نفت ایران وابسته نکنند تا در صورت نیاز نفت، کشور ما را کنار بگذارند. اگر قرار باشد کشوری از بازار ایران کنار برود شامل این مشتریان خواهد بود.»

او پیش‌بینی کرد که 1398 سالی سخت‌تر از 1397 باشد و ادامه داد: «احتمال عدم تحقق درآمدهای بودجه 1398 وجود دارد چراکه صادرات نفت خام ایران ممکن است کمتر از 1.5 میلیون بشکه در روز باشد. در مورد صادرات نفت تنها راه این است که با دنیا تعامل داشته باشیم و وضعیت بهتری برقرار شود. اما در داخل هم نیاز داریم که هزینه‌ها را کنترل کنیم، از فساد به دور باشیم و شرایط را تعدیل کنیم. کار بسیار مشکلی است اما اداره اقتصاد در سال 98 به آن نیاز دارد. ضمن آن‌که ما تجربه برجام را داریم و می‌توانیم با حفظ خطوط قرمز با دنیا تعامل کنیم. باید قبل از این که مذاکره، تعامل و دیپلماسی سخت‌تر شود وارد آن شویم. نباید در موضع ضعف قرار بگیریم.»

دنیا در تعقیب سیاست‌های ماست


رضا پدیدار کارشناس انرژی با اشاره به سیاست‌های وزیر نفت در مورد صادرات نفت می‌گوید: «دنیا در تعقیب سیاست‌های نفتی ماست. زنگنه موضع جمهوری اسلامی را در مورد معاملات نفتی اعلام کرده است. او می‌گوید که بهتر است مشت خودمان را باز نکنیم و آمارهای مربوط به تولید و صادرات را برای کسانی که در تعقیب ما هستند مخفی نگه داریم. باید همه ما به این اصول پایبند باشیم و این سیاست‌ها تاکنون جواب داده است.»

او در گفت‌و‌گو با «ایران» اظهار کرد: «مشخص نیست که چه اتفاقاتی در انتظار بازار نفت ایران باشد. اما احتمال تمدید معافیت‌ها وجود دارد. هرچند که کشورهای رقیب و دشمن در حال افزایش تولید هستند تا تقاضای خرید نفت را تأمین کنند و فرصتی برای متقاضیان نفت ایران فراهم کنند که مجبور به دور زدن تحریم‌های رسمی امریکا علیه ایران نشوند. تحریم شکنی برای امریکا یک مرز است.»

منبع:‌ ایرنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها