رایالیوم تحلیل کرد: «تهران» و «ریاض» روی خط مذاکره
این روزها منطقه خاورمیانه شاهد تحولات سریعی است و دامنه این تحولات پس از حمله به آرامکو و تصمیم ترکیه برای انجام عملیات نظامی در سوریه گسترش یافته است.
اعتمادآنلاین| رای الیوم نوشت: این روزها منطقه خاورمیانه شاهد تحولات سریعی است و دامنه این تحولات پس از حمله به آرامکو و تصمیم ترکیه برای انجام عملیات نظامی در سوریه و به دنبال تنشی که این تصمیم ایجاد کرد، گسترش یافته است.
در ادامه این مطلب آمده است: میتوان این حوادث را در سایه ارتباطشان با دو عنصر اصلی در منطقه، مورد بررسی قرار داد؛ یعنی دو عنصر ایران و عربستان سعودی. با توجه به شرایط موجود، مادامی که دو عامل مذکور به یکدیگر نزدیک نشوند، ناامنی و نبود استقرار در منطقه موج میزند.
تنها طرفی که از این مساله سود میبرد، اسرائیل است که از هیچ تلاشی برای برانگیختن فتنه بین دولتهای عربی و اسلامی فروگذار نمی کند و تا زمانی که ایران و عربستان اقدام به بهبود روابط دو جانبه شان نکرده اند، این اسرائیل است که برای عادی سازی روابطش با دولتهای عربی و اسلامی تلاش می کند. از این رو، دولتهای عربی که ادعای حمایت از مساله فلسطین را دارند، باید در راستای عادی سازی روابط با ایران گام بردارند.
همانطور که رئیس سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران، مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی، در سفری که در سال 2008 به عربستان داشت و با عبدالله بن عبدالعزیز دیدار کرد، ایران و عربستان را به دو بال جهان اسلام تشبیه کرد که اگر در یک جسم واحد جمع نشوند، قدرتهای بینالمللی نظیر آمریکا، روسیه یا دیگر دولتها به باجگیری از عربستان یا دیگر دولتهای عربی و اسلامی ادامه خواهند داد.
از این رو، لازم است محمد بن سلمان این واقعیت را درک کرده و نسبت به تغییر گرایش های سیاسی خود در قبال ایران، اقدام کند. در همین رابطه، به نظر میرسد دو دولت با ادراکی که از واقعیتهای منطقهای و بینالمللی دارند، به سمت ذوب یخ در روابط خود حرکت می کنند و این مهم را تا حدی میتوان از لحن محمد بن سلمان در مورد ایران دریابیم که بر راهحل سیاسی در تعامل با ایران، به جای راه حل نظامی تاکید کرده است و از سوی دیگر، طرف ایرانی بارها تصریح نموده است که آماده از سر گیری روابط با دولتهای همسایه از جمله عربستان سعودی است.
در ادامه باید گفت ایران برای بهبود روابط با عربستان، نیازی به واسطه ندارد؛ چرا که خود مسئولان ایرانی و در رأس انها، محمدجواد ظریف، همواره در مورد مذاکره با عربستان، اعلام آمادگی کردهاند. در واقع، این عربستان سعودی است که به دلیل رفتارهای عداوتآمیز خود علیه ایران و همپیمانانش در منطقه، نیاز به واسطه ای دارد تا سر میز مذاکره حاضر شده و راهحل سیاسی را اتخاذ کند.
در پایان، مسئولان عربستان باید بدانند که تحقق منافع کشورشان در گروی تامین منافع دیگر دولتهای منطقه و از بین بردن فضای ترس و نگرانی در دو سطح منطقه ای و بینالمللی است.
منبع: انتخاب
دیدگاه تان را بنویسید