کد خبر: 366409
|
۱۳۹۸/۰۹/۱۳ ۰۹:۱۳:۰۰
| |

«المانیتور» چرایی سفر «ژنرال جاوید» به ایران را بررسی کرد:

آیا فرمانده ارتش پاکستان ورق‌برگردان روابط «تهران» و «ریاض» است؟

ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان اوایل این ماه به تهران سفر کرد. هدف از این بازدید مذاکره با رهبران سیاسی و نظامی ایران در راستای گسترش روابط دوجانبه و همکاری‌های امنیتی بود.

آیا فرمانده ارتش پاکستان ورق‌برگردان روابط «تهران» و «ریاض» است؟
کد خبر: 366409
|
۱۳۹۸/۰۹/۱۳ ۰۹:۱۳:۰۰

اعتمادآنلاین| المانیتور نوشت: ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان اوایل این ماه به تهران سفر کرد. هدف از این بازدید مذاکره با رهبران سیاسی و نظامی ایران در راستای گسترش روابط دوجانبه و همکاری‌های امنیتی بوده است.

در ادامه این مطلب آمده است: از زمان انتخاب عمران‌خان به عنوان نخست وزیر پاکستان در سال 2018، اسلام‌آباد روی اعتمادسازی و بهبود روابط خود با متحدان منطقه‌ای تمرکز کرده است. فرمانده ارتش در حال پیشبرد برنامه های نخست وزیر برای افزایش صلح و امنیت در منطقه است. آقای جاوید در سال جاری دو بار به ایران سفر کرده است.

در طول یک سال گذشته شاهد تحولات بزرگی در روابط دو جانبه بین ایران و پاکستان بوده ایم. نخست وزیر پاکستان اوایل امسال برای حل و فصل اختلافات دوجانبه و همچنین پایان دادن به حملات تروریستی در نقاط مرزی دو کشور به تهران سفر کرده بود.

اما ماه سپتامبر امسال شاهد حملات موشکی گسترده ای علیه تاسیسات نفتی شرکت آرامکو عربستان بودیم. آمریکا و عربستان ادعا کردند که ایران عامل انجام این عملیات بوده است. بعد از این حوادث نقش پاکستان در منطقه بیشتر اهمیت پیدا کرد. مقامات پاکستان تلاش های خود برای میانجیگری بین تهران و ریاض را افزایش دادند. اگرچه ابتکارات دیپلماتیک اسلام‌آباد هنوز نتیجه قابل توجهی به دنبال نداشته اند، اما در ماه های اخیر شاهد کاهش تنش در خلیج فارس بوده ایم. علاوه بر این، به نظر می رسد که آتش جنگ داخلی یمن در حال خاموش شدن است.

بدون تردید ریاض هنوز تمایلی برای مذاکره مستقیم با رهبران ایران ندارد و دو طرف به یکدیگر اعتماد ندارند. اما تمام ابتکارات صلح در یک فرایند تدریجی به نتیجه می رسند. بازدید اخیر فرمانده ارتش پاکستان می تواند به برداشته شدن موانع موجود کمک کند. او اخیرا در راستای اعتماد سازی و افزایش تعاملات با رهبران قدرت های منطقه گفت و گو کرده است.

جاوید دیپلماسی دیپلماسی دفاعی را به ملاقات های تبلیغاتی ترجیح می دهد. این مقام پاکستانی در ماه‌های از عربستان، امارات و قطر بازدید کرده بود.

جاوید در سفر خود به تهران رهبری تیم نظامی ارشدی را بر عهده داشت که تعدادی از مقامات اطلاعاتی پاکستان نیز در آن حضور داشتند. آنها در این سفر با تعدادی از مقامات ارشد ایران از جمله رئیس جمهور، وزیر امور خارجه، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده ارتش دیدار کردند. تلاش های او با استقبال رهبران امنیتی و سیاسی ایران روبرو شده اند.

جاوید در این سفر خواستار گسترش همکاری‌های دفاعی و نظامی با ایران شد. البته او تلاش کرده است که در مناقشه بین تهران و ریاض طرف هیچ کدام را نگیرد. اسلام‌آباد در گذشته نقش بی‌طرفانه‌ای را در تمام مناقشات منطقه ای ایفا کرده بود. تهران و پاکستان در این اجلاس در مورد یک چارچوب امنیتی جدید تبادل نظر کرده اند. به نظر می رسد که دو طرف اختلافات گذشته را فراموش کرده باشند.

حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به طور ویژه از نقش پاکستان در پیشبرد صلح و ثبات در منطقه و موفقیت های ارتش این کشور علیه گروه های تروریستی تقدیر کرده است. مقامات دو کشور همچنین در مورد مسائل مرزی، همکاری‌های دفاعی، مقابله با تروریسم و فرقه گرایی در منطقه مذاکره کردند. روحانی همچنین اشاره کرد که کشورش آماده تکمیل پروژه خط لوله گاز بین دو کشور است.

در سال‌های گذشته روابط بین ایران و پاکستان به دلیل حملات تروریستی در مناطق مرزی رو به وخامت گذاشته بود. اما به نظر می‌رسد که ایرانی ها در حال حاضر از امنیت مرزی خود راضی هستند و حوادث گذشته را فراموش کرده اند. حتی آقای حسین سلامی، فرمانده نیروی سپاه پاسداران ایران نیز از تلاش پاکستان برای کاهش تنش در منطقه تقدیر کرده است. در ماه سپتامبر امسال 27 عضو سپاه در یکی از حمله های تروریستی در منطقه مرزی جان خود را از دست داده بودند.

ارتش‌های ایران و پاکستان اوایل امسال فعالیت های خود برای مقابله با طالبان و گروه داعش را هماهنگ کرده بودند. در بازدید اخیر دیپملات های دو کشور در مورد موفقیت فرایند صلح در افغانستان و مقابله با قاچاق مواد مخدر تبادل نظر کردند.

سفر آقای جاوید به تهران می تواند برای تسهیل مذاکرات بین ایران و عربستان سودمند باشد. اسلام‌آباد می تواند نقش یک واسطه بی طرف را در این مناقشه ایفا کند. همه می دانند که هر گونه بحران نظامی و امنیتی می تواند امنیت اقتصادی کل منطقه را به خاطر اندازد. به همین خاطر این امید وجود دارد که دیپلماسی نظامی جاوید و ابتکارات صلح عمران خان به نتیجه برسند.

رسانه های ایران به طور گسترده سفر اخیر مقامات پاکستان را پوشش داده بودند. آنها می‌گویند که دو کشور قربانی یک توطئه خارجی برای ترویج تفرقه و خشونت در منطقه هستند. شبکه پرس تی‌وی گزارش کرد که دو طرف برای تقویت امنیت در نقاط مرزی و مقابله با فعالیت های خرابکارانه به توافق رسیده اند.

در طول سال‌های گذشته فشارهای عربستان و آمریکا مانع تقویت روابط دوجانبه بین ایران و پاکستان شده بودند. اما به نظر می رسد که آینده بهتری پیش روی دو کشور قرار دارد و شاهد گسترش همکاری‌های دفاعی و نظامی خواهیم بود.

منبع: انتخاب

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها