عربستان شروط خود برای از سرگیری روابط با قطر را کاهش داد
عربستان سعودی سه سال پس از تحریم گسترده علیه قطر و در حالی که پیشتر 13 شرط برای از سرگیری روابط با دوحه تعیین کرده بود خواسته های خود را کاهش داد .
اعتمادآنلاین| عبدالله المعلمی نماینده دائمی سعودی ها در سازمان ملل متحد گفت که ازسرگیری روابط با قطر مشروط به اجرای خواسته ها و شرایط کشورهای چهارگانه عربی ( عربستان ، مصر ، امارات و بحرین) از سوی دوحه است که از جمله آنها پایان یافتن حضور نظامی ترکیه در قطر و کاهش مناسبات با ایران است.
وی در گفت وگویی با بی بی سی اظهار داشت که در صورت تحقق یافتن خواسته های یاد شده از سوی قطر ، کشورهای چهارگانه عربی، قطر و ملت برادر قطری خود را در آغوش خواهد کشید زیرا ملت قطر می بایست به جایگاه طبیعی خود در میان ملت های شورای همکاری خلیج فارس بازگردند.
المعلمی در پاسخ به این سوال بی بی سی که « آیا رهبران قطر به این شرایط پاسخ مثبت خواهند داد یا خیر ؟ » ابراز داشت: همان گونه که قطر با اتخاذ اقداماتی در گذشته منجر به چنین سرنوشتی شد، هم اکنون می تواند با جبران و تصحیح اقدامات گذشته خود اوضاع را به حالت گذشته اش بازگرداند. این موضوع به رهبران قطر بستگی دارد. عربستان و برادرانش همواره اعلام کرده اند که زمینه برای دستیابی به تفاهم با برادران قطری باز است البته اگر آنان خواسته های یاد شده را به اجرا درآورند.
اظهارات مقام سعودی سه روز بعد از آن بیان می شود که روزنامه آمریکایی «والاستریتژورنال» در مطلبی از فشار دولت ترامپ به ریاض و ابوظبی برای رفع تحریم ها علیه خطوط هوایی قطر با هدف تحت فشار قراردادن بیشتر ایران خبر داد.
این روزنامه آمریکایی روز چهارشنبه به نقل از منابع مطلع نوشت که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا ، امارات و عربستان را تحت فشار قرار داده استتا ممنوعیت پرواز هواپیماهای قطری از حریم هوایی این دو کشور را لغو کنند.
به نوشته این روزنامه، ترامپ در تماس تلفنی با «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه و «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی، آنها را تحت فشار قرار داد تا به ممنوعیت اعمال شده برای هواپیماهای قطری پایان دهند. این مسئله باعث شده که بیشتر هواپیماهای قطری از حریم هوایی ایران استفاده کنند.
کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر از 5 ژوئن 2017 ( 15 خرداد 96) با متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم کلیه روابط خود با این کشور را قطع کردند و مرزهای زمینی، دریایی و هواییشان را با قطر هم بستند.
کشورهای تحریمکننده، 13 شرط برای ازسرگیری روابط با قطر تعیین کردند اما دوحه با بیان اینکه تحریمکنندگان هیچ دلیل قانعکننده برای اثبات ادعاهای خود در اختیار ندارند، تاکید دارد که این شروط در تناقض آشکار با حق حاکمیت این کشور است.
بسته شدن شبکه تلویزیونی الجزیره و پرداخت غرامت مالی بخش دیگری از شروط تعیین شده بود.
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی وزیر امور خارجه قطر روز جمعه 16 خرداد ماه جاری در توئیتی نوشت : با چالشهای منطقهای و بینالمللی زیادی که آخرین مورد آن ویروس کرونا بود، مواجه شدیم و بهتر بود که همبستگی کشورهای همکاری خلیج فارس را برای حمایت از مردم ما و مبارزه با پیامدهای آن میدیدیم اما متأسفانه قطببندیها کماکان ادامه دارد و جای اندیشه و تعقل را گرفته است.
او کشورهای محاصره کننده قطر را متهم کرد که دست به تبلیغات دروغین و واهی زدند و این اقدام به منافع تمامی مردم و کشورهای عربی خلیج فارس ضربه زده است.
وزیر خارجه قطر تاکید کرد که کشورش همچنان دولتهای محاصره کننده را به گفت وگوی متمدنانه و غیر مشروط بر مبنای برابری، احترام حاکمیت، حقوق بینالملل و عدم دخالت در امور داخلی فرا میخواند.
منبع: ایرنا
دیدگاه تان را بنویسید