کد خبر: 414118
|
۱۳۹۹/۰۴/۰۳ ۱۰:۰۸:۴۱
| |

مهدی مطهرنیا:

همکاری تروئیکای اروپا در تصویب قطع‌نامه شورای حکام معنادار است

تحلیلگر مسائل سیاست خارجه با اشاره به صدور قطع‌نامه پیشنهادی سه کشور اروپایی علیه ایران در شورای حکام، ابعاد بین‌المللی، منطقه‌ای و داخلی آن را بررسی کرد.

همکاری تروئیکای اروپا در تصویب قطع‌نامه شورای حکام معنادار است
کد خبر: 414118
|
۱۳۹۹/۰۴/۰۳ ۱۰:۰۸:۴۱

اعتمادآنلاین| شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با پیشنهاد سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در پایان نشست خود، قطع‌نامه‌ای را علیه ایران تصویب کرد. این موضوع با واکنش دو کشور روسیه و چین و همچنین مقام‌های عالی رتبه دستگاه دیپلماسی ایران روبرو شد. این قطع‌نامه آژانس بین‌المللی اولین قطع‌نامه علیه ایران بعد از هشت سال است و تفاوت آن با قطع‌نامه‌های پیش از برجام، این است که به صورت اجماعی به تصویب نرسید و در کنار 25 رای مثبت 7 رای ممتنع و 2 رای منفی چین و روسیه را به همراه داشت.

مهدی مطهرنیا تحلیل‌گر مسائل بین‌المللی درباره اقدامات اخیر شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و صدور قطع‌نامه تروئیکای اروپایی علیه ایران، اظهار داشت: تصمیم اخیر شورای حکام که در سایه رای‌گیری به جای جهت‌گیری اجماعی در بیان نظریه شورای حکام در باب ایران مطرح شد، حاوی نکات ظریفی است؛ در مرحله نخست این رای‌گیری به اصرار چین و درخواستی که از سوی افکار عمومی ایران به صورت هدایت شده دنبال می‌شد، شکل گرفت. چراکه امید داشتند با مخالفت چین با قطع‌نامه اخیر و همراهی روس‌ها، کشورهای دیگر نیز در این همراهی هماهنگی بیشتری با پکن و مسکو به نمایش بگذارند، اما 25 رای مثبت 7 رای ممتنع و 2 رای منفی مسکو و پکن تا حدود زیادی نمایانگر همراهی اعضا در قالب شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای انعکاس پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه تروئیکای اروپا که ورود آنها به حوزه پرونده هسته‌ای ایران در مرحله نخست تا سال 1384 ادامه پیدا کرد و طرف مقابل تهران محسوب می‌شدند، بار دیگر به میز تحریم‌ها نزدیک می‌شوند و هماهنگی دو سوی اقیانوس در جبهه غربی علیه ایران افزایش می‌یابد، اظهار داشت: روی کار آمدن ترامپ، با پارادایم آشوب و دکترین بازیگر دیوانه او، در پرتو موضع‌گیری‌های مبهم و ادبیات برش‌دار او نسبت به متحدان ایالات متحده آمریکا، عزم اروپا برای هم‌گرایی با آمریکا را مخدوش کرده بود. اروپایی‌ها تلاش داشتند که برجام حفظ شود و به این ترتیب همکاری تروئیکای اروپا در تصویب این قطع‌نامه معنادار است.

این تحلیلگر مسائل آمریکا و اروپا ادامه داد: مزید بر این معانی باید به این نکته توجه داشت که اروپایی‌ها تلاش داشتند برجام را حفظ کنند، از طرفی بعد از اینکه ترامپ گفت که برجام را پاره می‌کند، در مجلس دهم شاهد آتش زدن برجام توسط گروهی بودیم که هم اکنون اکثریت نسبتا مطلق مجلس یازدهم را دارا هستند.

وی با بیان اینکه آنهایی که قرار بود بعد از خروج آمریکا از برجام آن را آتش بزنند و آن را ترکمنچای می‌دانستند اکنون در مجلس شورای اسلامی در چارچوب دکترین‌های کیهانیستی به تبع در آزمون بزرگی قرار می‌گیرند، گفت: آنها خواهان خروج از ‌NPT بوده و هستند، فلذا با توجه به قدرتی که هم اکنون در مجلس یازدهم دارند در برابر آزمون تاریخی قرار می‌گیرند؛ اگر این فعل را انجام ندهند این امر به اثبات می‌رسد که آنها تنها شعارهایی می‌دهند که گروه رقیب خود را در منجنیق انسدادهای سیاسی قرار دهند و اگر از «ان پی تی» خارج شوند، اجماع جهانی علیه ایران را بیش از گذشته فراهم خواهند کرد. به تبع با این وضعیت در یک موقعیت کیش و مات به سر خواهند برد.

به گفته مطهر نیا در حالی که در یک بعد دیگر ایران خروج پلکانی از برجام را کلید زد و در پنج مرحله دوماهه، زمینه‌های خروج از برجام و کاهش تعهدات خودش در برجام را فراهم کرد اما شروع بحران کرونا در زمینه‌های سیاسی، موجب شد تا ایران از ماجرای خروج پلکانی خارج شود و با گذر از مرزهای 60 روزه گام ششمی حتی مطرح نشود.

وی خاطرنشان کرد: خروج ایران از برجام بسیار چالش برانگیز است و خروج از «ان پی تی» نیز می‌تواند نوعی تهدید بین‌المللی را برای ایران فراهم سازد. در چنین بافت موقعیتی باید گفت صدور این قطع‌نامه یا در قالب آنچه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای بیان می‌کند دارای ابعاد معناداری از اثرگذاری در وقایع آینده است، به ویژه اینکه در آینده نه چندان دور مساله استمرار محدود‌سازی ایران در معاملات نظامی و تسلیحاتی نیز طبق قطعنامه 2231 شورای امنیت ملل متحد قابل بررسی است و از هم اکنون تروئیکای اروپا همکاری خود را با آمریکا در این زمینه حداقل تا سال 2023 بیان کرده است.

این تحلیلگر مسائل برجام با بیان اینکه این موضوع در ابعاد بین‌المللی، منطقه‌ای و داخل برای ایران تبعاتی دارد، اظهار داشت: در داخل، آزمون مجلس یازدهم و شعارهایی است که نمایندگان طیف سیاسی تعریف شده و شناسنامه‌داری در ایران در ارتباط با برجام و پذیرش آن و همچنین خروج از برجام و حتی «NTP» در مجلس دهم و در موضع گیری‌های سیاسی خود در لایه‌های دیگر نیز مطرح کرده‌اند.

وی اضافه کرد: در بعد منطقه‌ای، فشارهای موجود باعث می‌شود پایتخت کشورهای همسو با ایالات متحده آمریکا در سایه همکاری اروپا و هماهنگی بیشتر با آمریکا زمینه‌های هماهنگی بیشتر با جبهه گیری غرب را در برابر ایران فراهم دیده و فشارهای منطقه‌ای بر ایران نیز در فضای مطلوب‌تری برای آنها فراهم آید.

منبع: ایلنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها