کد خبر: 416886
|
۱۳۹۹/۰۴/۱۴ ۱۷:۰۹:۱۵
| |

تاثیر ژان کَستکس در سیاست خارجی مکرون

کاخ الیزه به دنبال قبول استعفای ادوار فیلیپ از سوی امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، با انتشار بیانیه‌ای در روز جمعه، «ژان کَستکس» را به عنوان نخست وزیر جدید این کشور معرفی کرد؛ انتخابی که در پی اختلاف‌های شدید میان مکرون و فیلیپ، از آن به عنوان آغاز تغییرات جدی در اعضای کابینه و سیاست‌های دولت تعبیر می‌شود.

تاثیر ژان کَستکس در سیاست خارجی مکرون
کد خبر: 416886
|
۱۳۹۹/۰۴/۱۴ ۱۷:۰۹:۱۵

اعتمادآنلاین| ادوار فیلیپ وکیل و سیاستمدار فرانسوی که در آستانه ورود به 50 سالگی خود قرار دارد ، در 15 می 2017 / 25 اردیبهشت 96، از سوی رئیس جمهوری به عنوان نخست وزیر فرانسه انتخاب شد و پس از سه سال و اندی عهده‌داری این مسوولیت استعفای خود را تقدیم «امانوئل مکرون» کرد که بلافاصله از سوی رئیس دولت هم پذیرفته شد.

او که عضو حزب راست میانه جمهوری‌ خواهان است اولین نخست وزیری بود که از زمان نخست وزیری «لیونل ژوسپن » در دولت «ژاک شیراک» از حزبی متفاوت با حزب رئیس‌جمهوری به عنوان نخست‌وزیر فرانسه انتخاب شده بود.

فیلیپ که پیشتر و در کابینه «آلن ژوپه» در سال 2007 به عنوان وزیر محیط زیست فرانسه فعالیت داشت، در حالی در دولت امانوئل مکرون عهده‌دار مسوولیت نخست وزیری شد که در انتخابات 2017 ریاست جمهوری از «فرانسوا فیون» حمایت کرده بود.

اکنون و به دنبال استعفای فیلیپ، مکرون که بعد از باخت حزبش(جمهوری به پیش) در انتخابات شهرداری‌ها زیر فشار بود، ژان کستکس 55 ساله و معاون نیکلا سارکوزی رئیس جمهوری اسبق فرانسه را جایگزین او کرد که پیشتر مسوولیت برنامه‌ریزی برای خروج فرانسه از قرنطینه ناشی از شیوع کووید - 19 را بر عهده داشت.

مساله حائز اهمیت این که کستکس نیز همانند فیلیپ از حزب راست جمهوری ‌خواهان است. به گزارش رادیو بین‌الملی فرانسه، کاخ الیزه در بیانیه خود نخست وزیر جدید را کارمند بلندپایه دولت توصیف کرده که عمیقا" خواستار اصلاح دولت و گفت‌وگو با نمایندگان مناطق در کشور است.

طرح جنجالی اصلاحات نظام بازنشستگی که در زمان نخست وزیری ادوار فیلیپ از آن رونمایی شده بود تا به گفته او سیستمی عادلانه‌تربرای همگان به اجرا گذاشته شود، در کنار تمرکز بر محیط زیست و مناطق ، موضوع مهم دیگری بود که مکرون تاکید کرده بود قصد ندارد در دو سال پایانی ریاست جمهوری خود از آن عقب نشینی و چشم‌پوشی کند.

شهرهای مختلف فرانسه از پنجم دسامبر 2019/ 14 آذر 98 شاهد تظاهرات گسترده مردمی در اعتراض به برنامه اصلاحات بازنشستگی دولت بود؛ اصلاحاتی که منجر به طولانی‌ترین اعتصاب‌ها در این کشور شد تا جایی که به شدت گرفتن این اعتراض‌ها، دولت عقب‌نشینی و نخست وزیر وقت اعلام کرد که آماده خارج کردن طرح افزایش سن بازنشستگی از 62 به 64 سال از دستور کار دولت است. به نظر می‌رسد این عقب‌نشینی یکی از عوامل اولیه در بروز اختلاف‌ها در کابینه دولت و رئیس جمهوری فرانسه بود.

اما مساله استعفای فیلیپ فراتر از این برنامه‌هاست. دویچه وله می‌نویسد آینده سیاسی او از چند ماه قبل در فرانسه مورد بحث بود. در بحران کرونا، بین مقام های ارشد دولت اختلاف نظر وجود داشت. به عنوان نمونه مکرون خواستار تسریع گشایش‌های مربوط به رفع قرنطینه بود اما فیلیپ نظری مخالف داشت. از سوی دیگر، در نظرسنجی‌های مربوط به کرونا، محبوبیت فیلیپ بیش از مکرون بود. مرگ و میر ناشی از کرونا در فرانسه، تا کنون بیش از 30 هزار نفر بوده و خونسردی فیلیپ در مدیریت بحران او را نزد مردم محبوب کرد.

نخست وزیر جدید تاثیری در سیست خارجی مکرون نخواهد داشت

خبرنگار ارشد لوفیگارو در این باره به خبرنگار ایرنا می‌گوید: انتخاب «ژان کستکس» به عنوان نخست وزیر فرانسه هیچ تاثیری در سیاست خارجی‌ای که امانوئل مکرون رئیس جمهوری بر آن متمرکز خواهد بود، نخواهد داشت.

«ژرژ ملبرونو» می‌گوید: کستکس یک تکنوکرات بدون وزنه سیاسی است و به نوعی مدیر دوم کابینه مکرون خواهد بود.

او تصریح کرد: برخلاف ادوار فیلیپ، کستکس به هیچ عنوان بر سر اقدام‌های مکرون سایه نخواهد افکند.

در این باره همچنین «بنیامین مورل» مدرس حقوق عمومی در دانشگاه پاریس دوم و دانشمند علوم سیاسی می‌گوید: امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه با انتصاب کستکس به عنوان نخست وزیر این کشور به دنبال بازیابی مجدد کنترل نخست وزیری این کشور است.

همچنین روزنامه لوموند در این باره می‌نویسد که مخالفان دولت، کستکس را همکار ساده دولت فرانسه می‌دانند.

همچنین به نوشته روزنامه «لاتریبون» به نقل از اتحادیه‌های کارگری، با انتخاب کستکس به عنوان نخست وزیر فرانسه، رئیس جمهوری فرانسه به دنبال پیشبرد برنامه‌های خود در چارچوب اصلاحات بازنشستگی است.

منبع: ایرنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها