سیدمحمد حسین ملائک:
تفاهم نامه 25 ساله به ثبات بینالمللی ایران و چین کمک میکند
سفیر اسبق ایران در چین گفت: تفاهم نامه 25 ساله، صرف نظر از ماهیت سیاسی ایران و چین به ثبات سیاسی بین المللی برای هر دو کشور کمک میکند.
اعتمادآنلاین| سیدمحمد حسین ملائک سفیر اسبق ایران در چین در نشست کارشناسی تحت عنوان برنامه 25 ساله همکاریهای تهران پکن و چشم انداز مناسبات ایران و چین در دو دهه آینده طی سخنانی گفت: ما در این مدت با برداشتهای متفاوتی از سند 25 ساله ایران و چین مواجه بودیم.
وی افزود: نزدیک شدن این دو کشور اثرات با اهمیتی در منطقه و جهان دارد و لاجرم مخالفانی دارد و پمپئو نیز می تواند یکی از این مخالفان باشد که این قرارداد را ترکمنچای بنامد.
سفیر اسبق ایران در چین خاطرنشان کرد: در ارزیابی واکنش هایی که در جامعه در ارتباط با این سند شده بود باید گفت که بخش عمده ای از این واکنش ها به شایعه سازیهای پس از سفر سال گذشته وزیر امور خارجه کشورمان به چین منتشر شد و بحثی که درباره حضور نیروی نظامی چین برای حراست از سرمایه گذاری این کشور در ایران و امتیازات ویژه ایران برای چین باز میگردد که این مسائل عواملی برای جوسازی در ارتباط با این قرار بوده است.
وی گفت: دومین بخشی که وجود داشت نیروهای مخالف سیاسی دولت هستند که مسائلی که مطرح می کردند بیشتر جنبه انتقاد آمیز دارد که ناشی از رقابتی خیلی کم ارزش و کم عمقی است. همچنین البته سومین واکنش در این رابطه قابل توجه و جدی بود. واکنشی که فرشاد مومنی در ارتباط با این تفاهم نامه مطرح کرد.
وی معتقد است که این تفاهم نامه به نفع ایران نیست و استدلال او این است که تا نظام سیاسی اقتصادی ایران اصلاح نشود هر قرارداد بین المللی تنها مشکل مردم را بیشتر می کند که تحلیلی دور از واقعیتی نیز نیست.
سفیر اسبق ایران در چین یادآور شد: اینکه الگویی منظم و سازمان یافته برای توسعه یافتگی نداریم نقطه ضعفی است که ما در این تفاهم نامه و بلکه در تمامی تفهم نامه های بین المللی با آن مواجه هستیم. ما تا کنون برنامه های توسعه ای را در کشور داشتیم که راندمان بهترین آنها 50 درصد بوده که این مسئله قابل تامل است.
ملائک با تاکید بر اینکه ما نیاز داریم در روابط با چین به نقطه نظرات جدیدی برسیم، گفت: نکته ای که در مورد تفاهم نامه 25 ساله وجود دارد این است که هنوز وزارت خارجه متنی که در رسانه ها منتشر شده را تایید نکرده اما برداشتی که از این تفاهم نامه می شود این است که دورنمایی از روابط آینده دو کشور است.
نکته دیگری که باید در این رابطه مورد توجه قرار گیرد این است که در سال 79 تفاهم نامه همکاری های مشترکی میان ایران و چین منعقد شده است که با این تفاهم نامه 25 ساله اخیر تفاوت چندانی نداشته است ولی شاهد حاشیه های اخیر نبودیم
وی خاطرنشان کرد: در سال 2006 که بحران اقتصادی در دنیا رخ داد، غربی ها از روند توسعه عقب افتادند و چینی ها در این سالها بسیار رشد کردند. از سوی دیگر چینی ها در سال 2013 طرح یک کمربند را برای توسعه اقتصادی خود مطرح کردند. در سال 2015 چین اعلام کرد که از یک کارخانه جهانی به یک کشور نوین دیجیتالی تبدیل شده است.
سفیر اسبق ایران در چین عنوان کرد: نکته ای که اینجا باید به آن توجه کنیم این است که قبل از این که رئیس جمهور چین به ایران بیاید چینی ها به طرف ایرانی می گویند که ما می خواهیم کارخانه بودن چین را به شما واگذار کنیم ولی طرف های ایرانی این مسئله را اهانت به ایران می دانند. این در حالی است که در سال 2016 دقیقا همین ادبیات از سوی شی جین پینگ در سفر به ایران بیان شد و باز هم مورد اقبال قرار نگرفت.
ملائک با بیان اینکه بنده در شرایطی هستم که می توانم آزادانه نظرات خود را پیرامون این تفاهم نامه بیان کنم گفت: نکته بدی که وجود دارد این است که آنچه که در تفاهم نامه آمده این است که ما بر اساس نیاز به دولت چین و نیازی که به حمایت چین از خودمان داریم وارد این تفاهم نامه شدیم که این مسئله در یکی از بندهایی که در رسانه ها از تفاهم نامه منتشر شده نمود دارد.
وی افزود: نکته دیگری که در سند منتشر شده در رسانه ها وجود دارد این است که چین قبول کرده تا طرف ثابت برای وارد کردن نفت ایران در 25 سال آینده باشد. در حالی که باید بدانیم چین بر اساس یک برنامه ریزی بلند مدت و دقیق وارد کننده نفت ایران خواهد بود چه ما وارد این تفاهم نامه با آنها بشویم یا چه نشویم چین در سبد انرژی خود نفت ایران را جای داده است.
سفیر اسبق ایران در چین خاطرنشان کرد: اگر از زاویه نظام بین الملل نگاه کنیم چین نیاز جدی سیاسی و ژئوپلیتیک به ایران دارد که در کنار پاکستان بتواند هم پیمانان منطقه ای داشته باشد.
بنابراین اگر به این نکته اشاره شود این تفاهم نامه در شرایط متوازن تری برای ایران قرار می گیرد و این طور نیست که ما از روی انفعال وارد این قرارداد شویم.
وی تاکید کرد: روابط ایران با چین مخالفانی دارد که به صراحت وارد میدان شده اند. امروز نتانیاهو و مقامات آمریکا و حتی کشورهای عربی که روابط بهتری به لحاظ عددی با چین دارند مخالف روابط ایران با چین هستند و با کلیه ابزارها به میدان آمدند تا این قراداد را لوس و خراب کنند.
ملائک در پایان خاطرنشان کرد: این تفاهم نامه صرف نظر از ماهیت سیاسی ایران و چین به ثبات سیاسی بین المللی برای هر دو کشور کمک می کند.
منبع: تسنیم
دیدگاه تان را بنویسید