کد خبر: 483795
|
۱۴۰۰/۰۲/۱۸ ۱۰:۴۶:۰۰
| |

واکنش العرب، نزدیک به سعودی به گفت‌و‌گوهای اخیر میان تهران و ریاض:

عربستان قانع شده که سیاست فشار حداکثری ترامپ بی‌نتیجه بوده است

تحلیلگران می‌گویند تلاش دیپلماتیک تازه‌ای که آغاز شده، نشانگر آن است که ریاض قانع شده سیاست فشار حداکثری ترامپ برای امتیازگیری از ایران، بی نتیجه بوده است. روابط محکم بین ریاض و واشنگتن با رفتن ترامپ نسبتا کمرنگ شده و بایدن به دنبال فشار بر عربستان بخاطر پرونده‌های مربوط به حقوق بشر است.

عربستان قانع شده که سیاست فشار حداکثری ترامپ بی‌نتیجه بوده است
کد خبر: 483795
|
۱۴۰۰/۰۲/۱۸ ۱۰:۴۶:۰۰

اعتمادآنلاین| العرب، نزدیک به عربستان سعودی نوشت:بین عربستان و ایران اختلافات شدیدی وجود دارد که در طول چند سال گذشته امکان صلح سریع را بعید کرده، امری که سقف مذاکرات بین تهران و ریاض که در بغداد آغاز شده است را پایین آورده و هدف را منحصر به یک آتش بس تاکتیکی مورد نیاز برای هر دو طرف در زمان فعلی می کند.

به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: تحلیلگران انتظار ندارند که مذاکرات سعودی و ایران از پرونده یمن فراتر رود، این در حالی است که ایران هم یمن را برگ برنده خوبی برای مذاکرات دشوار خود با دولتهای غربی در مورد پرونده هسته ای اش می داند.

به جز پرونده یمن، باقی پرونده ها و مسائلی که باعث تنش در روابط بین ایران و عربستان شده، باقی می ماند، به گونه ای که پیش بینی نمی شود راه حل های میانه ای ایجاد شود که هر دو طرف در آن راضی باشند. با این حال، کارشناسان معتقدند که احتمال آتش بس تاکتیکی بین ایران و عربستان با توجه به نیاز دو طرف به آن، زیاد است.

چند سال پس از تنش در رابطه بین عربستان و ایران، مذاکرات سری بین مسئولان امنیتی دو کشور، نشان دهنده یک تحول دیپلماتیک است.

عراق بیش از یک بار میزبان مذاکرات بین دو طرف بوده و انتظار می رود گفتگوهای بیشتری در ماه جاری صورت گیرد. مذاکراتی که با میزبانی عراق انجام شد، اولین تلاش جدی برای کشیدن فتیله تنش ها بین ایران و عربستان از زمان حمله به مقر دیپلماتهای سعودی در تهران و مشهد محسوب می شود.

به موازات تلاشهایی که در بغداد می شود، هیئت آمریکایی به رهبری نماینده ویژه خود و سناتور کریس مورفی طی هفته گذشته به عمان رفتند و این سفر، بخشی از تلاش دیپلماتیک برای توقف جنگ در یمن است. به گفته احمد ناجی، پژوهشگر مرکز مطالعات کارنگی، ارتباط مستقیمی بین مذاکرات سعودی ایرانی و آنچه در مسقط اتفاق می افتد وجود دارد و دلیل آن، نفوذ ایرانی ها بر حوثی هاست. سوال اصلی آن است که آیا این دور از مذاکرات می توانند حدی برای جنگ یمن تعیین کنند یا حداقل منجر به آتش بس موقتی شوند؟

ناجی می افزاید: هدف از تمام تلاش ها، آرام کردن درگیری بین سعودیها و حوثی هاست، اما این امر مستلزم ساز و کارهای طولانی مدت و متعدد است که به نظر می رسد در حال حاضر وجود ندارد. این تحرکات در شرایطی است که جو بایدن برای احیای توافق هسته ای با ایران تلاش می کند. در حالی که عربستان تلاش زیادی کرد تا در میز این مذاکرات با ایران، یک کرسی داشته باشد، اما موفق نبود.

چینزیا بیانکو، پژوهشگر اندیشکده شورای اروپایی روابط خارجی می گوید: چیز بزرگی در مذاکره سعودی ایرانی وجود ندارد. این در حالی است که فرانس پرس به نقل از منبعی نزدیک به حکومت سعودی آورد: انتظارات ملکت سعودی از مذاکره با ایران محدود بوده و سعودیها ایجاد سریع روزنه ای پس از چند سال اختلاف و رقابت را بعید می دانند. ایران و عربستان در پرونده های درگیریهای منطقه ای بویژه در سوریه و یمن، موضعی کاملا متضاد هم داشتند و ریاض گروههای مسلح مورد حمایت تهران را تهدید اصلی برای خود می داند.

به گفته این منبع سعودی، مذاکرات با ایران حداقل به این مهم کمک می کند تا به دولت بایدن بگوییم ما عاقلانه رفتار می کنیم و آماده گفتگو هستیم.

تحلیلگران می گویند تلاش دیپلماتیک تازه ای که آغاز شده، نشانگر آن است که ریاض قانع شده سیاست فشار حداکثری ترامپ برای امتیاز گیری از ایران، بی نتیجه بوده است. روابط محکم بین ریاض و واشنگتن با رفتن ترامپ نسبتا کمرنگ شده و بایدن به دنبال فشار بر عربستان بخاطر پرونده های مربوط به حقوق بشر است.

به طور کلی عربستان در چند جبهه به دنبال کاهش شدت تنش هاست، همانطور که بعد از سه سال قطع رابطه، با قطر صلح کرد و در سطح داخلی هم تلاش می کند در طرحهای بزرگی سرمایه گذاری کرده و به منابع درآمد خود تنوع ببخشد تا دیگر متکی به نفت نباشد.

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها