اعتبار آسوشیتد پرس قربانی حمایت بیچون و چرای واشنگتن از تل آویو
پس از حمله تلآویو به برج الجلا، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز ادعای اسراییل در خصوص حضور حماس در این برج را رد کرده است. اما رسانههای دست راستی امریکا و یکی از کارکنان اخراجی این خبرگزاری سعی کردند بر آتش این اتهامات بدمند تا آنجا که خبرگزاری آسوشیتدپرس را متهم کردند که از حماس حمایت میکند.
اعتمادآنلاین| روزنامه نیویورکتایمز خبر داده که مقامات رژیم صهیونیستی در جلسات خصوصی خود از هدف قرار دادن ساختمان 13 طبقه الجلا در غزه که دفتر خبرگزاری آسوشیتدپرس و شبکه الجزیره بوده، ابراز پیشمانی کردهاند. این اظهار پشیمانی پس از آن انجام شد که فلسطینیها آوارهای این ساختمان را از خیابان جمعآوری کردند.
به گزارش روزنامه اعتماد، البته موضع رسمی تلآویو این است که حمله به این ساختمان به این دلیل انجام شده که گروه حماس در آن ساختمان دفتر داشته است. اما روزنامه نیویورکتایمز که توانسته با برخی از مقامات اسراییلی گفتوگو کند به نقل از یکی از این مقامات خبر داده که این حمله اشتباه بوده و باعث شده به اعتبار رژیم صهیونیستی ضربه وارد کرده و ادعاهای تلآویو درخصوص حمله به مواضع حماس را بیاعتبار کند.گروه حماس اما اعلام کرده هیچ دفتری در ساختمان مذکور نداشته است. یکی از مقامات حماس در گفتوگویی با روزنامه انگلیسی تلگراف گفته که اسراییل مسوول آغاز درگیریها در غزه بوده و این رژیم در حال بازی با آتش است.
پس از حمله تلآویو به برج الجلا، خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز ادعای اسراییل در خصوص حضور حماس در این برج را رد کرده است. اما رسانههای دست راستی امریکا و یکی از کارکنان اخراجی این خبرگزاری سعی کردند بر آتش این اتهامات بدمند تا آنجا که خبرگزاری آسوشیتدپرس را متهم کردند که از حماس حمایت میکند. این اقدام علاوه بر حمایت از اقدام اسراییل تبعاتی دیگری نیز دارد و آن هم اینکه حمله به ساختمانهای مسکونی و غیرنظامی را توجیه میکند. کمپین علیه خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنان ادامه یافت تا جایی که یکی از گروههای دست راستی حامی اسراییل، اطلاعاتی را درباره امیلی وایلدر، یکی از کارکنان این خبرگزاری با دو گروه حامی فلسطین به نامهای دانشحویان حامی عدالت در فلسطین و صدای یهودیان برای صلح منتشر کرد. متعاقب انتشار این اطلاعات، خبرگزاری آسوشیتدپرس تحت فشار قرار گرفته و وایلدر را اخراج کرد.
اما این آغاز ماجرا بود. این اقدام آسوشیتدپرس بسیار مورد انتقاد قرار گرفت. فعالیتهای وایلدر در دفاع از حقوق مردم فلسطین مربوط به زمانی میشد که او در ایالت آریزونا دانشجو بود و وایلدر سالها بعد به جرگه روزنامهنگاران پیوست. به این ترتیب حالا دیگر این خبرگزاری آسوشیتدپرس به عنوان یکی از معتبرترین خبرگزاریهای جهان بود که شهرتاش لکهدار شد چراکه تحت فشار یک عامل خارجی خلاف سیاستهای خود علیه یکی از کارکنان خود اقدام کرده بود.
نکته دیگر از حمله اسراییل به برج الجلا این بود که این حمله به نوعی در خطر قرار دادن جان شهروندان امریکایی نیز بود. به همین دلیل سناتور باب مندز، رییس کمیته روابط خارجی مجلس سنای امریکا در اظهاراتی نادر به این اقدام اسراییل اعتراض کرد. جو بایدن، رییسجمهوری امریکا که در آن روزها کاملا از اقدامات اسراییل حمایت میکرد نیز در سخنانی از اقدام اسراییل در به خطر انداختن جان روزنامهنگاران ابراز نگرانی کرد. البته حامیان اسراییل نیز بیکار ننشستند و سعی کردند با انتشار اطلاعاتی، ضد حملهای تدارک ببینند. آنها ادعا کردند که حماس از 5 سال پیش در آن ساختمان سلاح و مهمات جاسازی کرده است. آنها به اظهارات سال 2014 یکی از خبرنگاران سابق آسوشیتدپرس اشاره کردند. متی فریدمن در آن زمان گفته بود که در شیوه کاری این خبرگزاری نوعی خصومت و دشمنی با یهودیان دیده میشود. فریدمن که خودش قبل از آنکه وارد کار روزنامهنگاری شود، مدتی در ارتش اسراییل خدمت میکرد در آن زمان مدعی شده بود که این خبرگزاری مانع انتشار چندین حمایت از اسراییل همچنین چندین گزارش در انتقاد حماس را گرفته بود. به هر حال این اظهارات موجب نمیشود ساختمان یک رسانه به
عنوان یک هدف نظامی قلمداد شود. آسوشیتدپرس بیش از 15 سال پیش از آن ساختمان به عنوان دفتر خود استفاده میکرد.
اما واقعیت این است که این ادعاها آسوشیتدپرس را در موضع دفاعی قرار داد و در آن سو نیز رسانههای دست راستی نظیر New York Post، Epoch Timeو The Blaze در همه گزارشهایشان به ادعاهای فریدمن اشاره و سعی کردند، حمله به برج الجلا را توجیه کنند. پس از آن روزنامههای جروزلوم پست، نشنال اینترست، نشنال ریویو و دیلی میل نیز در روزهای آینده این خط خبری را ادامه دادند. متی فریدمن نیز خود وارد معرکه شد و در اظهاراتی ضد و نقیض گفت:«برخلاف آنچه که این روزها به من نسبت داده میشود من در سال 2014 نگفتم که حماس از همان ساختمان علیه اسراییل عملیات میکرد اما براساس گفتوگویی که اخیرا با یکی از دوستانم داشتم که با نحوه تصمیمگیری ارتش اسراییل آشناست، میتوانم بگویم که حماس در آن ساختمان دفتر داشت».
به تدریج توجه دیگر رسانهها نیز به موضوع جلب شد. برایان استلتر، خبرنگار شبکه سیانان با اشاره به ادعای فریدمن و بدون اشاره به اینکه این ادعاها از کجا نشات میگیرد آنها را تکرار کرد. استلتر در سخنانی گفت:«از ساختمان به سوی اسراییل راکت شلیک میشد و دفتر خبرگزاری چشمان خود را به روی این اتفاق بسته بود. حالا درباره عملکرد دفتر خبرگزاری در غزه ابهامات اساسی وجود دارد». کمپین علیه آسوشیتدپرس حتی به راهروهای کنگره امریکا نیز کشیده شد.
سناتور تام کاتن که از چهرههای مشهور حامی اسراییل محسوب میشود در سخنانی گفت:«چرا آسوشیتدپرس باید دفترش را با حماس به اشتراک بگذارد؟ مطمئنا خبرنگاران این خبرگزاری میدانستند، همسایهشان کیست. آیا آنها نمیدانستند توسط گروهی که امریکا آنها را تروریست میداند به عنوان سپر انسانی مورد سوءاستفاده قرار گرفتهاند؟ آیا خبرگزاری تلاش کرده این مساله را در طول این سالها مخفی نگه دارد؟ من فکر میکنم که آسوشیتدپرس باید به سوالاتی که ممکن است ناخوشایند باشند، جواب دهد.» سخنان کاتن نشان داد که حتی اعضای کنگره امریکا بیش از آنکه به امنیت روزنامهنگاران امریکایی اهمیت بدهند، مراقب هستند مبادا شهرت اسراییل لکهدار شود!
اما حالا مقامات اسراییل میگویند، حمله به برج الجلا اشتباه بود و از این اقدام پشیمان هستند. رونن برگمن، روزنامهنگار اسراییلی با حضور در تلویزیون ملی اسراییل در خصوص این اقدام گفت:«این اقدام ارتش اسراییل صرفا موجب شد که رابطه اسراییل با رسانهها خدشهدار شود. آن هم بر سر ادعایی که اساسا صحت نداشت».
البته این تنها ارتش اسراییل نبود که دفتر خبرگزاری امریکایی آسوشیتدپرس را بمباران کرد بلکه این خبرگزاری از سوی رسانههای داخلی امریکا نیز برای بار دوم بمباران شد. بمباران نخست آسیبهایی فیزیکی به این خبرگزاری وارد کرد و بمباران دوم شهرت و اعتبار این رسانه را هدف قرار داد. علاوه بر این، این رخدادها نشان داد که از نظر رسانههای امریکایی هیچ چیزی نمیتواند بالاتر از دفاع از اسراییل قرار بگیرد.
دیدگاه تان را بنویسید