زمینهچینی برای ضربهکاری/انتقال گسترده نیرو به کییف، بمباران شدید خارکیف و درگیریها در جنوب
در حالی که گزارشهای طبقهبندی شده اطلاعاتی در ایالات متحده از ناتوانی نیروهای نظامی روسیه در پیشروی بر اساس برنامه زمانبندی از قبل پیشبینی شده روایت میکند، مسکو عزم خود را جزم کرده تا با بهکارگیری حداکثر توان نظامی و عملیاتی خود هر چه سریعتر پایتخت اوکراین و تعدادی دیگر از شهرهای بزرگ در این کشور را به تسخیر خود در بیاورد.
در حالی که گزارشهای طبقهبندی شده اطلاعاتی در ایالات متحده از ناتوانی نیروهای نظامی روسیه در پیشروی بر اساس برنامه زمانبندی از قبل پیشبینی شده روایت میکند، مسکو عزم خود را جزم کرده تا با بهکارگیری حداکثر توان نظامی و عملیاتی خود هر چه سریعتر پایتخت اوکراین و تعدادی دیگر از شهرهای بزرگ در این کشور را به تسخیر خود در بیاورد.
به گزارش روزنامه اعتماد، تصاویر ماهوارهای جدیدی که کمپانی «مکسار» منتشر کرده نشان میدهد یک کاروان عظیم نظامی ارتش روسیه به طول 64 کیلومتر (40 مایل) به سوی شهر کییف در حرکت است و نیروهای اوکراینی میگویند منتظر یک حمله نظامی گسترده از سوی روسها هستند. ایالات متحده معتقد است روسها قصد دارند موج جدیدی از حملات را علیه شهرهای بزرگ اوکراین آغاز کنند. بر اساس گزارش اطلاعاتی طبقهبندی شدهای که در اختیار مقامهای ارشد دولت و کنگره امریکا قرار گرفته در این موج جدید تعداد نیروهای مهاجم و استفاده از تجهیزات سنگین تفاوت چشمگیری با موج اول حمله خواهد داشت. در بخشی از این گزارش که از سوی کریس مورفی، سناتور دموکرات ایالت کنتیکت و عضو کمیته روابط خارجی سنا رسانهای شده، آمده است که «نیروهای روسیه از زمانبندی اولیه خود برای پیشروی در اوکراین عقب ماندهاند.» مقامهای اوکراینی میگویند هدف روسیه از انتقال گسترده نیرو و تجهیزات به نزدیکی کییف، محاصره پایتخت اوکراین و جلوگیری از رسیدن نیروها و تجهیزات کمکی است که از سوی کشورهای غربی برای کییف ارسال میشوند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که روسیه به حملات خود در اوکراین ادامه خواهد داد تا زمانی که به همه اهدافش دست پیدا کند. او بار دیگر ارتش اوکراین را به استفاده از غیرنظامیان به عنوان «سپر انسانی» متهم کرد. او افزود که ارتش روسیه «اوکراین را اشغال نمیکند» و غرب را متهم کرد که «به دنبال استفاده از مردم اوکراین» علیه مسکو است. وزیر دفاع روسیه هدف قرار دادن زیرساختها یا منازل غیرنظامیان توسط نیروهای روسیه را تکذیب کرد و افزود که این اوکراینیها هستند که از غیرنظامیان به عنوان سپری برای محافظت از خود در برابر حملات روسیه استفاده میکنند. او ادعا کرد که «چند راکتانداز و خمپارههای کالیبر بزرگ در حیاط ساختمانهای نزدیک مدارس و مهدکودکها نصب شده است.»
موج جدید حملات روسیه در سه محور
بر اساس ارزیابی کارشناسان نظامی، موج جدید حملات روسیه با تمرکز روی سه محور اساسی متمرکز است: در شمال اوکراین هدف اصلی نیروهای نظامی روس تسخیر شهر کییف است. در شمال شرق، درهم شکستن مقاومت شهر خارکیف به عنوان هدف اصلی آنها تعریف شده و در جنوب نیز نیروهایی که از شبه جزیره کریمه وارد خاک اوکراین میشوند تسخیر شهرهای ماریپول و خرسون را به عنوان هدف اصلی خود در نظر گرفتهاند. فرمانده ارشد نیروهای نظامی اوکراین این اهداف را تایید کرده و ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهور اوکراین نیز گفته هدف اصلی دشمن دو شهر بزرگ کییف و خارکیف است تا روحیه مردم اوکراین بشکند. برای اوکراینیها جبهه چهارمی هم وجود دارد، چراکه آنها در شرق نیز با نیروهای جداییطلب در منطقه دونباس درگیرند. وزیر دفاع بریتانیا روز سهشنبه اظهار کرد که طی 24 ساعت گذشته پیشروی نیروهای روس بسیار کند بوده و همین عامل باعث شده آنها بمباران گسترده سه شهر کییف، خارکیف و چرنییف را در دستور کار قرار داده و این موضوع باعث میشود تلفات انسانی تا حد زیادی افزایش پیدا کند.
کییف
خبرنگاران مستقر در اوکراین گزارش دادهاند که در شمال، روسها که در تسخیر شهر چرنییف ناکام بودهاند بخشی از نیروهای خود را به این منطقه منتقل کرده و درگیریها در نزدیکی پایتخت در دو شهر اوبومل و هوستومل به شدت ادامه دارد. این گزارشها همچنین نشان میدهد بر خلاف هدف اولیه روسها که حمله همزمان از شرق و شمال به شهر کییف بود، تمرکز آنها اکنون روی تهاجم از مناطق شمالی کییف است.
خارکیف
خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین از سه منطقه مختلف مورد حمله قرار گرفته و روسها در برخی از این مناطق توانستهاند وارد شهر شده و به سمت مرکز شهر پیشروی کنند. تا روز جمعه به نظر میرسید آنها برای شکستن مقاومت شهر خارکیف، روی حمله از طریق روستای Tsyrkuny متمرکز باشند اما بر اساس گزارشی که حساب کاربری رسمی فرمانداری خارکیف در تلگرام منتشر کرده در چندین نقطه از شهر به ویژه در شمال و جنوب شرقی خارکیف درگیریهای جدی و مهمی میان نیروهای روسیه و اوکراین در جریان است.
سیانان گزارش داده است که بمباران شهر خارکیف نیز در دستور کار نیروهای روسیه قرار دارد و حتی مناطق تاریخی و مسکونی شهر نیز از بمباران راکتی، موشکی و شلیک توپخانههای روسیه در امان نیستند. تا زمان انتشار این گزارش، به گفته مشاور وزیر کشور اوکراین دستکم 10 غیرنظامی کشته و 35 غیرنظامی نیز در حملات روسیه علیه این شهر زخمی شدهاند. میدان «آزادی - Freedom» که اهمیت تاریخی زیادی برای اوکراین دارد نیز هدف بمباران قرار گرفته است. یک مقام ارشد هندی نیز اعلام کرده است که یک شهروند این کشور در حملات روز سهشنبه روسیه به خارکیف کشته شده است. ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین روز سهشنبه طی سخنانی بمباران شهر خارکیف توسط نیروهای روسیه را «جنایت جنگی» نامید. جوزپ بورل، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این روز اعلام کرد که در جریان گلولهبارانهای شهر خارکیف «قوانین جنگ نقض شده است.»
ماریپول و خِرسون
نیروهایی که از جنوب اوکراین و شبه جزیره کریمه وارد خاک این کشور شدهاند، در 5 محور در حال پیشروی هستند اما روزنامه واشنگتنپست به نقل از مقامهای اوکراینی و تصاویر ماهوارهای گزارش داده است که تمرکز نیروهای روس در جبهه جنوب روی تسخیر دو شهر ماریپول در شمال شرق شبه جزیره کریمه است. بخشی از نیروهای روسیه نیز در تلاش برای تحت کنترل گرفتن شهر زاپوریژیا هستند. درگیریها در پل ورودی شهر خرسون به شدت در جریان است. لیولیلا مندل، خبرنگار و سخنگوی پیشین دولت اوکراین در توییتر نوشته است شهر خرسون دوشنبه شب آماج حملات شدید توپخانهای روسیه بوده و این شهر در حال حاضر در محاصره کامل روسیه است. در ماریپول، شهری که جمعیت آن 400 الی 500 هزار نفر برآورد میشود، نیروهای متجاوز برق شهر را قطع کردهاند. پاولو کریلنکو، فرماندار ماریپول در فیسبوک نوشته است که «ما این شهر را تسلیم مهاجمان نخواهیم کرد و ماریپول برای ماست.»
مذاکرات در مرز بلاروس؛ توافق تنها برای ادامه گفتوگوها
مذاکرات هیاتهای اوکراین و روسیه روز دوشنبه پس از 5 ساعت گفتوگو در حالی پایان یافت که نتیجهای در پی نداشت اما دو طرف توافق کردند که این گفتوگوها ادامه پیدا کند. پس از خروج دو هیات از مذاکرات، ولادیمیر مدینسکی، دستیار کرملین و رییس هیات روسی گفت که آنها «نقاط خاصی را پیدا کردهاند که در آن نقاط مشترکی را پیشبینی میکنیم» و انتظار میرود در روزهای آینده پس از مشورت با روسای جمهور مربوطه خود، دوباره با یکدیگر دیدار کنند. کرملین روز سهشنبه اعلام کرد که هنوز برای «ارزیابی» نتیجه مذاکرات انجام شده در مرز بلاروس «زود» است. دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت که ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه در جریان مذاکرات روز گذشته میان هیاتهای اوکراینی و روسی در مرز بلاروس قرار گرفته اما برای «ارزیابی» این مذاکرات و اعلام نتیجه «زود» است.
نشست فوقالعاده پارلمان اروپا
رییسجمهور اوکراین روز سهشنبه از اتحادیه اروپا خواست که با پذیرش عضویت این کشور موافقت کرده و ثابت کنند که حامی این کشور هستند. زلنسکی، رییسجمهور اوکراین در نشست فوقالعاده پارلمان اروپا در حمایت از اوکراین از طریق ویدیو کنفرانس شرکت کرده و اظهار داشت: بسیار خوشحالم که امروز با همه شما و همه کشورهای اتحادیه اروپا در کنار هم هستیم؛ در برابر تهاجم روسیه مقاومت میکنیم و برای حفظ آزادی خود تلاش خواهیم کرد، باور دارم پیروز خواهیم شد. زلنسکی که در طول سخنرانی مورد تشویق قرار گرفت، گفت: «به دفاع از آزادی خود در برابر روسیه ادامه خواهیم داد. اتحادیه اروپا اثبات کنید که با ما هستید؛ ثابت کنید که ما را تنها نخواهید گذاشت.» او تاکید کرد: «میخواهیم عضوی برابر در اروپا باشیم. اتحادیه اروپا با ما بسیار قویتر خواهد شد. بدون شما، اوکراین تنها خواهد ماند. ما قدرت خود را ثابت کردیم، اثبات کنید که با ما هستید؛ ثابت کنید که ما را تنها نخواهید گذاشت.»
شارل میشل، رییس شورای اروپا روز سهشنبه در جریان سخنرانی خود در پارلمان اروپا روسیه را متهم کرد که با حمله به اوکراین، دست به کاری زده که میتوان آن را «تروریسم ژئوپلیتیک» خواند. از طرفی رییس کمیسیون اروپا هم روز سهشنبه شرایط در اوکراین و تحولات مرتبط با تهاجم نظامی روسیه به این کشور را برای اتحادیه اروپا بسیار تعیینکننده توصیف کرد. اورزولا فن در لاین که به صورت ویدیو کنفرانس با نمایندگان پارلمان اروپا سخن میگفت این تحولات را بسیار خطرناک خواند و گفت: سرنوشت اتحادیه اروپا در اوکراین با مخاطراتی همراه است. رییس کمیسیون اروپا در این خصوص تاکید کرد: «نحوه واکنش و پاسخ امروز ما به آنچه روسیه در اوکراین انجام میدهد برای آینده نظام بینالملل تعیینکننده خواهد بود.» وی با یادآوری این نکته که «سرنوشت اوکراین بسیار خطرناک است و سرنوشت ما (اتحادیه اروپا) نیز به بوته آزمایش گذاشته شده» افزود: «باید قدرتی را که در دموکراسیهای ما نهفته است به نمایش بگذاریم.» فن درلاین سپس به اختصاص کمکی مالی برای تامین و ارسال کمکهای بشردوستانه به اوکراین اشاره کرد و گفت: «ما دستکم ۵۰۰ میلیون یورو از بودجه اتحادیه اروپا برای مقابله با پیامدهای انسانی این جنگ غمانگیز، هم به کشور مورد حمله قرار گرفته و هم برای پناهندگان در نظر گرفتهایم.»
از سوی دیگر، آقای شولتس همچنین با اشاره به تداوم تهاجم نظامی و حملات روسیه به خاک همسایه غربی تاکید کرد که اوکراین برای بقا مقاومت میکند و میجنگد. صدراعظم آلمان که در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر لوکزامبورگ در برلین سخن میگفت در ادامه تاکید کرد که «خونریزی باید متوقف شود». به گزارش اسکاینیوز، بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس هم همزمان با تلاش برای متحد کردن غرب در مجازات کردن ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه به خاطر آغاز جنگی که در حال حاضر جان صدها تن را گرفته است، با همتایانش در لهستان و استونی دیدار و از نیروهای انگلیسی بازدید خواهد کرد. جانسون پیش از سفر به شرق اروپا از متحدان خواست تا یکصدا و متحد باشند تا «تضمین کنند که پوتین در این راه شکست خواهد خورد.»
همچنین جو بایدن، رییسجمهور امریکا در واکنش به آمادهباش نیروهای بازدارنده هستهای روسیه گفت که نیازی به نگرانی در مورد جنگ هستهای نیست. بایدن در پاسخ به این سوال که آیا امریکاییها باید نگران جنگ هستهای باشند، گفت: «خیر.»
از سوی دیگر، کاخ سفید هم اعلام کرد که بایدن میزبان کنفرانسی با متحدان و شرکای خود در مورد پاسخی واحد به عملیات نظامی روسیه در اوکراین بود. بایدن در این تماس با نخست وزیر کانادا، رییس کمیسیون اروپا، رییس شورای اروپا، رییسجمهور فرانسه، صدراعظم آلمان، نخستوزیر ایتالیا، نخستوزیر ژاپن، دبیرکل ناتو، رییسجمهور لهستان، رییسجمهور رومانی و نخستوزیر انگلیس رایزنی کرد. رهبران مذکور در این تماس درباره حمایت مستمر از اوکراین، از جمله ارایه کمکهای امنیتی، اقتصادی و بشردوستانه و تلاشهای هماهنگ برای تحمیل هزینهها و پیامدهای قابل توجه برای مجازات روسیه و تلاش برای حفظ ثبات اقتصادی جهانی، از جمله در رابطه با قیمت انرژی صحبت کردند.
انزوای دیپلماتیک روسیه
در آغاز پخش سخنرانی از پیش ضبط شده سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست خلع سلاح ژنو، شماری از دیپلماتها که عمدتا نمایندگان کشورهای غربی بودند، در اعتراض به حمله روسیه به اوکراین، سالن محل برگزاری نشست را ترک کردند. پیش از این قرار بود که آقای لاوروف شخصا به ژنو سفر کند اما وضع تحریمهای ضدروسی در پی این حمله، پرواز او بر فراز اتحادیه اروپا را غیرممکن کرد و به این ترتیب او سخنرانی از پیش ضبط شدهای را به نشست فرستاد. تنها نمایندگان چند کشور از جمله یمن، الجزایر، ونزوئلا، سوریه و تونس در اتاق باقی ماندند. در آغاز نشست روز سهشنبه نیز به احترام قربانیان حمله روسیه به اوکراین، یک دقیقه سکوت برگزار شد. سخنرانی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز سهشنبه در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز بایکوت شد. در این نشست نیز دیپلماتها ثانیههایی قبل از آغاز صحبتهای لاوروف، سالن برگزاری نشست را ترک کردند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در چهل و نهمین نشست شورای حقوق بشر گفت: ایالات متحده و متحدانش که مستقیما مسوول نقض حقوق بشر و قوانین بینالمللی بشردوستانه هستند، مرتکب جنایاتی شدند که صدها هزار تن از مردم عادی را در یوگسلاوی، عراق، لیبی، افغانستان به قتل رساند، بار دیگر استانداردهای دوگانه را نشان دادند. وزیر خارجه روسیه یادآوری کرد که اتحادیه اروپا اخیرا با همراهی با احساسات ضد روسی تصمیم گرفت که تسلیحات مرگبار برای کییف تامین کند. او گفت: برای ما، جان هر روس یا اوکراینی، ساکن دونتسک یا لوهانسک کمتر از جان یک اروپایی یا امریکایی ارزش ندارد. مثال اوکراین به وضوح نشان میدهد که نظم جهانی به اصطلاح مبتنی بر قوانین ایالات متحده و متحدانش چه معنایی برای حقوق بشر دارد. سرگئی لاوروف گفت: دولت نئونازی اوکراین نماینده همه مردم اوکراین نیست. بدیهی است که دولت نئونازی کییف در رابطه با مردم اوکراین، دولتی که به اصل حقوق برابر و حق تعیین سرنوشت مردم احترام میگذارد، نبوده و نیست.
دیدگاه تان را بنویسید