آب پاکی ایران روی دست سازمان ملل؛ هیچ همکاری با شورای حقوق بشر نمیکنیم
استفاده عجولانه از سازوکارهای حقوق بشری برای اعمال فشار سیاسی مردود و محکوم است
سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: «بیانیه وزارت خارجه منتشر و دیدگاههای ایران اعلام شد. ایران همان طور که رسما اعلام کرد هیچ گونه همکاری با این کمیته سیاسی تحت عنوان کمیته حقیقتیاب نخواهد داشت».
به گزارش فارس، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز (دوشنبه) هفتم آذر ماه، در نشست هفتگی با خبرنگاران در خصوص مسائل مختلف به صحبت پرداخت.
به گزارش فارس، کنعانی در شروع صحبت نسبت به پیروزی تیم ملی فوتبال در مقابل آمریکا ابراز امیدواری کرد. صحبت های سخنگوی وزارت خارجه را در این نشست می خوانید:
نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل و صدور قطعنامه علیه ایران
«بیانیه وزارت خارجه منتشر و دیدگاههای ایران اعلام شد. ایران همان طور که رسما اعلام کرد هیچ گونه همکاری با این کمیته سیاسی تحت عنوان کمیته حقیقتیاب نخواهد داشت».
«کشوری که در چارچوب مسئولیتهای ملی خودش راسا اقدام به تشکیل کمیته ملی با حضور صاحب نظران، حقوقدانان و نمایندگان رسمی و غیررسمی برای روشن ساختن ابعاد یک موضوع کرده است، به این معناست که معتقد به مسئولیت ذاتی و ملی خودش است. در این ارتباط در حال انجام مسئولانه وظایف و بررسی و تحقیق همهجانبه هستیم. کشوری که راسا و داوطلبانه به مسئولیتهای خود عمل میکند».
«استفاده عجولانه از سازوکارهای حقوق بشری و رویکردهای سیاسی و استفاده ابزاری از چنین سازوکارها برای اعمال فشار سیاسی بر کشورهای مستقل به طور قطع مردود و محکوم است».
«چنین اقداماتی هیچ کمکی به ارتقای مفهوم حقوق بشر نخواهد کرد و صرقا به تقلیل جایگاه سازوکارهای حقوق بشری در دنیا منجر خواهد شد. جمهوری اسلامی در این ارتباط به مسئولیتهای ملی خود عمل میکند».
«دولت در این زمینه تا الان مسئولانه عمل کرده و با تشکیل کمیته ملی، مسئولیت خود را ادامه میدهد و اطلاعرسانی شفاف خواهد کرد».
ادعای آمریکا مبنی بر دخالت ایران در حمله به نفتکش میلیاردر صهیونیست در دریای عمان
«اتهام زنی واهی به جمهوری اسلامی ایران رویکرد شناخته شده دولت آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی از متحدان این کشورهاست. جمهوری اسلامی ایران آن قدر شجاعت دارد که در خصوص موضوعاتی که قرار است اقدام کند، رأساً و شجاعانه اقدام میکند و مسئولیت آن را نیز به عهده میگیرد».
«رژیم صهیونیستی به دلیل سابقه طولانی جنایات علیه دولتها و ملتهای منطقه، دشمنان زیادی در منطقه و جهان دارد و طبیعی است که رژیم متجاوز و خشونت طلب مورد هجوم و اقدام کسانی قرار بگیرد که حقوقشان طی سالیان متمادی توسط چنین رژیم خشونت طلب و تروریستی مورد تجاوز قرار گرفته است. اتهام زنی واهی دولت آمریکا در این زمینه به کلی مردود است».
سفر نخست وزیر عراق به ایران
«آن گونه که هماهنگی شده سفر محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق و هیأت همراه روز سهشنبه (فردا) به تهران انجام خواهد شد. این سفر به دعوت رسمی آقای دکتر رئیسی و در چارچوب استمرار گفتوگوهای دوجانبه دو کشور در موضوعات مورد علاقه سیاسی، اقتصادی و تجاری خواهد بود. کمیسیونهای عالی همکاریهای دو کشور را در سطح نخست وزیر عراق و معاون اول رئیس جمهور داریم این هم از زمینههای مشورت دو هیأت در سفر روز سه شنبه خواهد بود که مقدمات برگزاری این اجلاس در فرصت آینده فراهم شود».
«در مجموع دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق به عنوان دو کشور مهم همسایه، موضوعات مورد اهتمام زیادی برای گفتوگو و تبادل نظر دارند و این سفر انشاءالله به ارتقای مناسبات دو کشور در حوزههای مختلف از جمله همکاریهای اقتصادی و تجاری کمک روزافزونی خواهد کرد».
تصمیم جمهوری آذربایجان برای گشایش سفارت در اسرائیل
«توسعه همکاری و مناسبات دوستانه مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک جزو اصول شناخته شده و اعلام شده ایران است و ایران در حوزه عمل نیز همواره به این اصول پایبند بوده است. آنچه در ارتباط با جمهوری آذربایجان به عنوان کشور همسایه مورد نظر ماست احترام به چارچوبهای دوستانه مناسبات دو کشور و تمرکز بر سیاست همسایگی و ارتقای مناسبات در چارچوب منافع مشترک است».
«آنچه مرتبط با رژیم صهیونیستی است این رژیم را نامشروع و غیرقانونی میدانیم و معتقدیم نقش ابن رژیم در موضوعات منطقهای همواره یک نقش ضد ثبات و امنیت بوده و همواره نقش مضری در مناسبات همسایگی بین کشورهای همسایه داشته است».
«ما در حوزهها و تصمیمات ملی کشورها ورود پیدا نمیکنیم؛ ولی در ارتباط با رژیم صهیونیستی توصیه ما به همه همسایگان این است که در مناسبات با این رژیم دقت لازم را داشته باشند که نقش رژیم صهیونیستی به عنوان رژیم بی ثبات ساز در منطقه مورد توجه جدی قرار بگیرد و اینکه این رژیم هیچگاه در ارتباط با مسائل منطقهای امنیت ساز نبوده است».
استقرار نیروهای عراقی در امتداد مرز ایران
«همان طور که قبلا اعلام شد، دو دور نشست مشورتی عالی مقامات امنیتی دو کشور در تهران و در بغداد برگزار شد و در ارتباط با موضوع مورد اشاره توافقاتی به عمل آمد. ما تاکید کرده و داریم که اقلیم کردستان عراق بخشی از خاک عراق است و دولت عراق به عنوان دولت مرکزی این کشور، مسئول تامین امنیت خطوط مشترک مرزی دو کشور است و باید به مسئولیتهای قانونی خود در این ارتباط عمل کند».
«ما این خبر را شنیدهایم که دولت عراق تصمیم گرفته نیروهای رسمی خودش را در طول مرزهای مشترک در حوزه اقلیم کردستان عراق مستقر کند. امیدوارم این اتفاق بر مبنای تعهدات دولت عراق و مسئولیتهای این کشور و قولهایی که به ما دادهاند برای تامین امنیت مرزهای مشترک، صورت گیرد. از استقرار این نیروها حتماً استقبال میکنیم و آماده هستیم چنانچه دولت عراق در این زمینه نیازمند کمک و مساعدت فنی و تکنیکی باشد، به این دولت کمک کنیم».
حضور با ماسک شیمیایی در نشست هفتگی
«روز چهارشنبه در زمره مناسبتهایی که باید ذکر میکردم، روز بینالمللی و جهانی همبستگی با قربانیان سلاحهای شیمیایی است. این ماسک مخوفی هم که من امروز همراه خودم در این جلسه آوردهام ، برای بنده هم گویای خاطراتی است و هم رمز و نماد خاصی برای ملت ایران هم برای شهروندان ایرانی و هم برای نیروهای مسلح، نیروهای نظامی و بسیجیان ما در طول دوران جنگ تحمیلی هشت ساله رژیم بعث عراق علیه ایران است».
«جالب است بدانید بنده در طول دوران دفاع مقدس در زمانی که جوان ۱۶ و ۱۷ سالهای بودم شخصا بر مبنای وظیفه ملی، این فرصت را داشتم که مدت زمانی را در جبهههای جنگ در حوزه دفاع مقدس در کنار رزمندگان جمهوری اسلامی ایران در خطوط مختلف جبهههای جنگ باشم. این ماسک که ظاهر مخوفی هم دارد، یکی از اقلام همراه ما بود که معمولاً با خودمان در مناطق مختلف حتی در پشت جبهه داشتیم».
«رژیم صدام در استفاده از تسلیحات ممنوعه و غیرمتعارف از جمله استفاده از تسلیحات بمبهای شیمیایی هیچ ابایی نداشت. براساس اسناد سازمان ملل متحد، مسئولیت تجاوز به جمهوری اسلامی ایران و جنگ تحمیلی هشت ساله با رژیم بعث عراق به رهبری صدام معدوم بود. با این حال در طول دوران جنگ، تعداد قابل توجهی از دولتها به ویژه دولتهای غربی از جمله دولت آلمان با علم و اطلاع دولتمردان این کشور مبنی بر اینکه رژیم صدام از محمولههای شیمیایی و مواد شیمیایی که در اختیار این رژیم قرار میگیرد، استفاده صنعتی نمیکند، بلکه استفاده نامشروع و غیرقانونی در تولید بمبهای شیمیایی و تسلیحات شیمیایی در جبهههای جنگ میکند، اجازه دادند که چنین محمولهها و موادی در اختیار رژیم بعث عراق قرار بگیرد».
«بر اساس بررسیهایی که خود منابع غربی مشخصا آلمانی کردند و در برخی از نشریات و رسانههای آلمان از جمله در اشپیگل آلمان در ابتدای دهه ۹۰ میلادی و بعد از تشکیل کمیسیون بازرسی تسلیحاتی عراق توسط سازمان ملل منتشر شد، به نقش آلمان در تسلیح عراق به مواد شیمیایی و سلاحهای شیمیایی اذعان و تصریح شده است».
«بعد از انتشار همین قبیل از گزارشهای رسانهای به نقل از سخنگوی وقت دولت آلمان در آن موقع، گزارش شد که نتیجه بازرسیهای سازمان ملل نشان میدهد که شرکتهای آلمانی نقش وسیعی در مسلح کردن رژیم بعث عراق به سلاحهای کشتار جمعی داشتهاند و در این گزارشات آمده است که حدود ۸۰ درصد تولید گازهای شیمیایی عراق با کمک شرکتهای مذکور بوده است».
«مجله اشپیگل آلمان در جای دیگری گزارش میکند که آلمان ۱۳۹ تذکر از سازمان ملل برای فروش مواد شیمیایی و بیولوژیکی به عراق دریافت کرده است. گزارشهای کمیسیون بازرسی تسلیحات سازمان ملل موسوم به آنسکام را هم داریم».
«ما در این روزها با پرچمداری دولت آلمان در طرح ادعاهای حقوق بشری و نقض حقوق بشر و نقض حقوق زنان و خشونت علیه زنان از سوی دولت آلمان و همچنین ارائه پیشنویس قطعنامه ضد ایرانی در شورای حقوق بشر سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران مواجه هستیم».
«دولتی که در طول سالیان تاریخی گذشته، عامل اصل شکلگیری دو جنگ بزرگ جهانی بوده که فارغ از اینکه میلیونها نفر از جمله در اروپا در این دو جنگ کشته شدند. ایران جزو کشورهایی بود که بهرغم بی طرفی خسارات بسیار زیادی از ناحیه شکلگیری این جنگ متحمل شد و هزاران نفر از ملت ایران در نتیجه این جنگ بهطور مستقیم و غیرمستقیم کشته و قربانی شدند».
«کشوری که به اذعان گزارشهای متعدد و مستندات مختلف که هم مراجع آلمانی گزارش کردهاند و هم در گزارشهای کمیتههای تحقیقاتی سازمان ملل متحد آمده، شرکتهای این کشور با علم دولت آلمان و تذکرهایی که حتی از سوی سازمان ملل گرفت، جزو تامین کنندگان اساسی مواد شیمیایی و تسلیحات شیمیایی رژیم متجاوز عراق علیه جمهوری اسلامی بود».
«تعداد حملات شیمیایی رژیم بعث عراق علیه ایران ۵۷۲ مرتبه، ۱۶۵ بار توسط توپخانه، ۷۹ بار توسط خمپاره، ۱۴ بار توسط بالگرد، سه واحد توسط کاتیوشا و موارد عدیده دیگر بوده است. مصدومان سلاحهای شیمیایی در ایران، ۱۰ هزار نفر شهید، حدود ۱۰۰ هزار نفر مصدوم که در حال حاضر ۶۷ هزار جانباز شیمیایی که در قید حیات هستند و ۶۵۰ جانباز شیمیایی شدید که این ها مرتبط با جمهوری اسلامی ایران هستند. مصدومان سلاحهای شیمیایی در عراق ۸ هزار نفر، ۳۰ هزار مصدوم، انواع حملات شیمیایی که عراق صورت داده، ۲۷۶ مورد عامل تاولزا، ۱۴۳ مورد اعصاب و روان، ۸۱ مورد سیانور، ۴۸ مورد خفه کننده، ۸ مورد فسفری و ناپال، ۶ مورد عامل ناتوان کننده».
«من جزو کسانی بودهام که در طول مدتی که در جنگ حضور داشتم، این ابزار مخوف برای حفاظت از اقدامات و بمبارانهای شیمیایی دولت عراق در کنار ما بود. اما نه فقط رزمندگان در خطوط مقدم جنگ، بلکه حمله شیمیایی به شهرهای ما در آذربایجان غربی مشخصا در شهر سردشت هفت هزار و ۸۰۰ نفر مصدوم، مصدومانی که هنوز و تاکنون به رغم گذشت سالیان طولانی از عوارض این بمبارانها و عوامل شیمیایی در رنج هستند و زندگی روزمره بسیار سختی را دارند».
«چنین کشورهایی چگونه به خودشان حق میدهند که خودشان را مدعی و مدافع حقوق بشر نشان میدهند؟ چطور به خودشان حق میدهند، در عین حالی که زنان و کودکان و مردان کُرد ما را در سردشت با تجهیز رژیم متجاوز بمباران شیمیایی کنند، اکنون دم از دفاع حقوق زنان کرد ما بزنند. آیا این غیر از نفاق آشکار است؟ شرم آور است. اما انجام میدهند».
«چطور میتوان باور کرد رژیمی که این میزان جنایت علیه بشریت، نه در تاریخ طولانی گذشته، بلکه در تاریخ معاصر و در دهههای اخیر علیه یک ملت انجام داده، الان با کمال پررویی پرچمدار حمایت از حقوق زنان ما باشد. این یک نفاق آشکار است».
«البته دولت آلمان و رژیم آلمان صرفاً مرتکب چنین جنایاتی نشده، جنایات دیگری هم هست که در زمان مناسب اعلام خواهد شد و قطعاً دولت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از حقوق مسلم خود در چارچوبهای سیاسی و حقوقی پیگیری جنایات کشورهای غربی علیه ملت ایران از جمله پیگیر جنایتهای آلمان و شرکتهای آلمانی خواهد بود».
دخالت آمریکا و غرب در ناآرامی های اخیر ایران
«اینکه دولت های غربی و مشخصا دولت آمریکا و برخی از کشورهای همسو با آمریکا در تحریم، تهییج و دامن زدن به ناآرامی ها در داخل ایران نقش داشتند، هیچ تردیدی نیست. در این رایطه اطلاعات دقیقی وجود دارد و این اطلاعات در چارچوبهای مختلف به نمایندگان دیپلماتیک این کشورها در تهران و در ارتباط با دولت آمریکا از طریق سفارت سوئیس ارائه شده و همچنین از طریق سفرا و نمایندگیهای دیپلماتیک ایران در کشورهای مقیم به مقامات این کشورها داده شده است».
«تعداد قابل توجهی از شهروندان و اتباع کشورهای غربی که در پوششهای مختلف در ایران حضور داشتند و بازداشت شدند. دلایل متقن و اطلاعات اثبات شدهای مبنی بر نقش مداخله جویانه و سازماندهی شدهای در تهییج، تحریک و دامن زدن به ناآرامی ها در داخل ایران وجود دارد و از طریق ارتباطات دیپلماتیک و همچنین در چارچوب ارتباط سرویسهای اطلاعاتی و امنیتی در اختیار دولتهای متبوع آنها گذاشته شده است».
«چطور بلافاصله بعد از اتفاقی که در کشور رخ داد و هنوز ۲۴ ساعت از آن نگذشته و دولت اعلام کرده در حال بررسی هستم، کشوری موضع در عالیترین سطح میگیرد و اتهامی را علیه آن دولت وارد میکند.چطور انتشار اخبار کذب میزنند. چطور کشوری که کمیته ملی برای یک رخداد تشکیل میدهد و مسئولانه اعلام کرده براساس وظایف قانونی و ملی در حال بررسی رخدادها هستم. کشورهای دیگری با نادیده گرفتن رفتار مسئولانه این کشور در اقدامات تحریک آمیز سیاسی دست به تهییج رسانهای و انتشار اخبار کذب میزنند؟ چطور کشورهای مدعی رعایت قوانین بینالمللی هستند که در آن کشورها قانونی ترین مقررات بینالمللی و دیپلماتیک در جلوی ماموران آن کشورها نقض میشود و آن کشورها اهتمامی نمیورزند».
«بیش از ۵۰ مورد تعرض به اماکن دیپلماتیک و تهدید دیپلماتهای ایرانی صورت گرفت. از جمله بالا رفتن از دیوار سفارتخانههای ایران از جمله در انگلیس».
«چطور اجازه میدهید مخالفان سیاسی خشونت طلب علیه نمایندگیهای ما تعرض کنند؟ از دیوار سفارت بالا بروند و … کشوری که خبرنگاران ما را مورد تحریم قرار میدهد خبرنگارانی که صرفاً منتقل کننده صدای یک ملت هستند، اما در همان کشور یک رسانه که عملا اتاق جنگ است، با بدترین روشها اقدام نظامی و مسلحانه و شورش را ترویج میکند و آموزش می دهد. این در همان کشور مدعی حقوق بشر وجود دارد. اینها شواهد و قرائن حاکی از مداخله مستقیم این کشورها در دامن زدن به اغتشاش و ناآرامی و بی ثباتی در داخل کشورایران است».
«متاسفانه اروپا دچار نوعی بی عملی در انجام تعهداتش در ارتباط با برجام است. در زمان خروج آمریکا از برجام، دولتهای اروپایی عضو برجام وعده جبران خروج امریکا از برجام را دادند؛ اما در عمل نشان دادند که دچار بی عملی و عدم استقلال رای و تصمیم هستند.در مذاکرات اخیر هم اروپا نشان داد که کاملا در سایه تصمیم و رویکرد سیاسی دولت آمریکا قرار دارد. اروپا در مذاکرات برجام هم نشان داد نقش مستقل ندارد. معتقدیم مواضع اروپا خیلی قابل سرمایهگذاری نیستند».
«آمریکا در مواضع سیاسی اعلامی نکاتی را مطرح میکنند مبنی بر بی میلی ادامه مذاکرات و اینکه در دستور کارمان نیست؛ ولی در حوزه عملی همچنان در حال ارسال پیام ها به ایران هستند و پیامها و نکاتی را دریافت میکنند. معتقدیم روند دیپلماتیک بهترین روندی است که میتواند منافع طرفهای مذاکره کنندن را تامین کند. ایران به چارچوب دیپلماتیک پایبند و علاقه مند است. نه راجع به روند جاری نه اظهار خوشبینی و نه بدبینی میکنیم، بلکه واقع بین بودیم و واقع بین خواهیم بود».
«ایران در این زمینه فعال عمل میکند و چنانچه طرف مقابل فعال باشد اراده سیاسی داشته باشد حتماً با واکنش مثبت جمهوری اسلامی مواجه میشود. در صورتی که طرف مقابل فعال نباشد، جمهوری اسلامی هم سیاست و رویکرد مستقل خود را مبتنی بر تصمیم و سیاستهای کلان ملی دنبال خواهد کرد».
اقدام آمریکا در حذف کلمه «الله» از پرچم ایران
«متاسفانه در حوزه ورزشی شاهد رفتارهای غیراخلاقی و غیرقانونی از سوی کشورهایی هستیم، از جمله رژیم آمریکا که مدعی قانونمداری و اخلاق هستند. این اقدام غیرقانونی و غیراخلاقی بود و مطلع شدیم. در این ارتباط بلافاصله دستگاه دیپلماسی واکنش نشان داد. شخص وزیر امور خارجه در این ارتباط فعال شد، ارتباطات و تماسهایی برقرار شد، وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران در این زمینه بلافاصله فعال شدند سفیر ایران در قطر هم فعال شد و طرف آمریکایی در این زمینه به اشتباه خود اذعان و پرچم را عوض کرد و پرچم صحیح جمهوری اسلامی ایران را بارگذاری کرد».
«اقدام طرف آمریکایی از منظر مقررات فیفا هم اقدامی غیرقانونی و شایسته پیگرد هم هست، فدراسیون فوتبال ایران مبتنی بر چارچوب و مقررات موجود، در این زمینه کار را دنبال خواهد کرد و ما معتقدیم که طرف آمریکایی مرتکب جرم و نقض قوانین و مقررات فیفا شده و باید در این زمینه مسئولانه مورد پیگرد قرار بگیرد و پاسخگو باشد. قوانین فیفا در این ارتباط جرایم سنگینی را در نظر گرفته است. امیدواریم با پیگیری که توسط فدراسیون فوتبال به عمل بیاید، فیفا هم در این زمینه قوانین و مقررات خودش را در ارتباط با طرف مجرم اعمال کند».
ارسال پرونده حقوق بشری ایران به شورای امنیت
کنعانی درباره ارسال پرونده حقوق بشری ایران به شورای امنیت گفت: «ایران برای حفاظت از منافع ملی از همه ظرفیتها برای دفاع از منافع ملی خود استفاده میکند و به هر اقدام غیرسازنده پاسخ خواهد داد. ارزیابی، پیشبینی و پیشگویی نمیکنم. آزموده را آزمودن خطاست».
مذاکرات تهران و ریاض
«کانالهای دیپلماتیک بین دو کشور فعال است و امیدواریم در تکمیل گامهای قبلی شاهد برداشتن گامهای بعدی باشیم».
عملیات ترکیه در شمال سوریه
«ضمن درک نگرانیهای امنیتی ترکیه، معتقدیم چارچوبهای دوجانبه بین ترکیه و همسایگان بهترین چارچوب برای حل و فصل اختلافات است».
دیدگاه تان را بنویسید