کد خبر: 587500
|
۱۴۰۱/۰۹/۲۵ ۰۸:۲۲:۳۷
| |

یس قریشی، تحلیلگر مسائل عراق:

منابع موثق می‌گویند مصطفی الکاظمی به عین‌الاسد پناهنده شده

یکی از فاسدترین دوره‌های مدرن عراق در دوران «الکاظمی» بود

یک تحلیلگر مسائل عراق گفت: امروز صحبت از این است که مصطفی الکاظمی هم به پایگاه عین الاسد پناهنده شده و من این را از یکی از نمایندگان پارلمان عراق شنیده‌ام و منبع موثقی است.

منابع موثق می‌گویند مصطفی الکاظمی به عین‌الاسد پناهنده شده
کد خبر: 587500
|
۱۴۰۱/۰۹/۲۵ ۰۸:۲۲:۳۷

یس قریشی، تحلیلگر مسائل عراق در تحلیل اخبار منتشر شده از فساد گسترده رخ‌داده در دولت پیشین عراق و بازداشت افراد نزدیک به مصطفی الکاظمی و در پاسخ به این پرسش که سرنوشت نزدیکان نخست‌وزیر پیشین عراق چه خواهد بود و همچنین آیا امکان دادگاهی شدن این افراد با توجه به فساد سیستماتیک موجود در عراق و نقش نیروهای سیاسی داخلی و خارجی وجود دارد، گفت: برخوردهایی که امروز توسط دولت محمد شیاع السودانی با نزدیکان الکاظمی در حال رخ دادن است، بیش از آنکه سیاسی باشد، فنی است و چند محور دارد و این محورها هرچند رنگ و لعاب سیاسی دارد اما محورهایی فنی هستند و شخصا نگاه السودانی را فنی می‌دانم چرا که ایشان تازه نفس و به سلامت مالی و توان مدیریتی و جدیت معروف است و کارنامه مثبتی دارد.

به گزارش ایلنا، بخش هایی از گفت و گوی قریشی را در ادامه می‌خوانید:

از ابتدای آغاز به کار دولت الکاظمی، گروه‌های مختلف اطار تنسیقی ایمان داشتند که کلاه بزرگی سرشان رفته است چرا که در جدال میان عدنان زرفی و مصطفی الکاظمی می‌توان گفت که با حمایت ایران، الکاظمی انتخاب شد ولی حامیان وی خیلی زود متوجه شدند که وی بسیار وابسته به آمریکا، امارات متحده عربی و عربستان است و بلافاصله پس از تصدی پست نخست‌وزیری در برخورد با فساد و در حوزه امنیتی بسیار جهتگیرانه و سیاسی عمل کرد. 

از نزدیکان نخست وزیر پیشین عراق که امروز نامشان با فساد گسترده گره خورده می‌توان به «رائد الجوحی»، رئیس دفتر وی که بازپرس صدام حسین در اولین جلسه دادگاهش بود اشاره کرد که انسان بسیار فاسد و به قول عراقی‌ها خطرناک است.

همچنین «احمد ابورغیف» که مصطفی الکاظمی در اولین روزهای زمامداری‌اش ایشان را در رأس هیأتی به عنوان هیأت مبارزه با فساد نصب کرد که امروز بعد از گذشت سه سال فجایعی که در آن هیأت اتفاق افتاده و میزانی از باجگیری‌های اقتصادی و سیاسی که در آن هیأت اتفاق افتاده و میزانی از شکنجه که در بازداشتگاه‌های این هیات اتفاق افتاده بسیار گسترده است.

ضیا الموسوی نیز بر همین بازداشتگاه‌ها نظارت داشت که افرادی را از همان بازداشتگاه برای پاک کردن مدارکی به منطقه سبز بغداد می‌بردند و حداقل تا این لحظه سه تا از شهود شهادت داده‌اند که الکاظمی، نخست‌وزیر عراق حاضر بود و بازخواست‌شان می‌کرد که اگر برای مثال مکالمه ضبط شده‌ای با رائد الجوحی دارند اعلام کنند و بعد آن‌ها را مجددا به زندان بازمی‌گرداند؛ یعنی به بهانه برخورد با فساد مدارک را ضبط می‌کرد اما اقدامی صورت نمی‌داد و افراد را به زندان بازمی‌گرداند و این افراد به اتهامات واهی به سال‌ها زندان محکوم شده‌اند که تعداد این افراد خیره‌کننده است و البته از طیف‌های مختلف کرد، عرب، سنی، شیعه و تاجرهای بزرگ و صاحبان شرکت‌های معتبر عراقی و سیاستمداران هستند.

نزدیک‌ترین افراد به الکاظمی، «رائد الجوحی»، «احمد ابورغیف»، «ضیا الموسوی»، «هیثم الجبوری» و دو، سه تا از افرادی که به عنوان مشاور نزد خودش برد و افشاگری‌هایی که اتفاق افتاده نشان می‌دهد یکی از فاسدترین دوره‌های مدرن عراق در دوران  الکاظمی و یک سال آخری که پارلمان هیچ نظارتی بر دولت نداشته اتفاق افتاده است.

در سال آخر دولت الکاظمی از زمانی که انتخابات پارلمان عراق برگزار و مجلس جدید سر کار آمد، دولت الکاظمی فعال ما یشاء بود و می‌توانست بدون نظارت هر کاری را صورت دهد. با آمدن السودانی، در روز اول ۴۰۰ حکم دیوانی از انتصابات الکاظمی لغو شد که برخی از نزدیکان وی بودند و برخی نیز برای کسب رضایت گروه‌های مختلف سیاس و از نزدیکان صدر، بارزانی و الحلبوسی بودند که این انتصابات غیرقانونی بود چرا که نخست‌وزیر اجازه ندارد در دوران دولت موقت و دولت پیشبرد امور، دستور دیوانی صادر کند.

در یک سال آخر همه این اتفاقات افتاده است و فسادی که افشا شده تا امروز رقمی حدود هفت میلیارد دلار فقط مربوط به پنج شرکت است که به‌صورت صوری این میزان از پول را از وزارت دارایی نقد کرده بودند و همه افرادی که نام بردم در این پرونده نقش اساسی داشته‌اند و حتی نام وزیر دارایی که گفته می‌شد فرد سالمی است در این پرونده وجود دارد. 

در سه سال دولت مصطفی الکاظمی به معنای واقعی یک فساد سیستمایک اتفاق افتاده به جرأت می‌توان گفت که در دولت‌های سابق عراق چنین اتفاق نیفتاده بود و این میزان از همکاری دولتمردان در یک فساد در سطوح بالا شامل نخست‌وزیر، معاون نخست وزیر، مشاور نخست‌وزیر، رئیس کمیسیون مالی مجلس، وزیر دارایی و وزیر نفت بی‌سابقه است. بنابراین بار فنی برخوردی که امروز در عراق با دولتمردان پیشین صورت گرفته به مراتب از بار سیاسی آن بیشتر است. 

البته قطعا اطار تنسیقی با توجه به اتفاقاتی که علیه‌ وی افتاد؛ یعنی انتخاباتی که می‌توان گفت تقلب در آن اتفاق افتاده چرا که وقتی دیوان عالی عراق انتخابات را تائید کرد ضمنی اشاره کرد که تقلب گسترده اتفاق افتاده اما تائیدش بیشتر سیاسی بود و جهت‌گیری الکاظمی علیه اطار تنسیقی و علیه گروه‌های شیعیان و ایستادنش در کنار صدر، بارزانی و الحلبوسی می‌تواند انگیزه برخورد سیاسی باشد ولی در دولت الکاظمی آن قدر اتفاقات ناگوار رخ داده و آنقدر سطح ناکارآمدی و سطح فساد و برخوردهای وحشیانه که عراقی‌ها را به یاد زندان‌های صدام و شیوه شکنجه رژیم بعث را یادآوری می‌کند افتاده که هر چه قدر برخورد فنی باشد، به صلاح دولت السودانی است. 

امروز نمی‌توان برآورد دقیقی از میزان موفقیت محمد شیاع السودانی در مبارزه با فساد دولت پیشین داشت اما دست ایشان باز است چرا که الکاظمی بدنه و عقبه سیاسی ندارد و برخورد با وی برخورد ساده‌ای است و افرادی هم که حتی اگر مورد حمایت احزاب شیعی بودند وقتی با او همکاری کردند، دیگر حمایت اطار تنسیقی را نخواهند داشت.

بنابراین من فکر می‌کنم در آینده نزدیک شاهد برگزاری جلسات محاکمه خواهیم بود. امروز صحبت از این است که  مصطفی الکاظمی هم به پایگاه عین الاسد پناهنده شده و من این را از یکی از نمایندگان پارلمان عراق شنیده‌ام و منبع موثقی است اما سخت است باور کنیم که نخست‌وزیر پیشین عراق به پایگاه نظامی آمریکایی پناهنده شده باشد اما گفته شده در روزی که به قول عراقی‌ها فساد قرن افشا شد، وی پناهنده شده است.

محمد شیاع السودانی نیز در یکی از نخستین انتصابات، «ابوعلی البصری» را که یک مجاهد خوشنام است را به ریاست هیأت مبارزه با فساد منصوب کرده و به همین جهت معتقدم ما طی مدت کوتاهی شاهد برگزاری جلسات محاکمه افراد حاضر در فساد گسترده دولت پیشین خواهیم بود. 

همچنین بعد دومی که الکاظمی را درگیر می‌کند موضوع برخورد با افراد سیاسی که رقیب افرادی مانند صدر، الحلبوسی و بارزانی بودند در هیأت‌های مبارزه با فساد و استخبارات است که خودش یک پرونده فساد سیاسی به حساب می‌آید و از آن منظر هم می‌توان گفت که عمر سیاسی الکاظمی به پایان رسیده و هر آنچه که وی را در دوران زمامداری حفظ می‌کرد که همان تبلیغات چند صد میلیون دلاری بود بدون وجود عقبه سیاسی کمکی برایش نخواهد بود و امروز هم با فاش شدن فساد کسی از او حمایت نخواهد کرد. 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

دیدگاه تان را بنویسید

اخبار روز سایر رسانه ها
    اخبار از پلیکان
    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اعتمادآنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    خواندنی ها