جلال ساداتیان، سفیر پیشین ایران در انگلیس:
اظهارات اخیر رئیس «سیا» نشان داد که واشینگتن به دنبال افزایش فشارهای اقتصادی بر ایران است
یک کارشناس مسائل بینالملل تاکید کرد: صحبت های اخیر رئیس «سیا» یعنی آمریکا به نوعی در حال خریدن زمان است تا طرف غربی اقدامات خود را انجام دهد. آن اقدامات چیست، افزودن فشار اقتصادی بیشتر تا این اقدام ایران را از ناحیه اقتصادی فلج کرده و باعث شکل گرفتن اعتراضات بیشتر از ناحیه مردم شود.
سیدجلال ساداتیان سفیر پیشین ایران در انگلیس، در خصوص ارزیابی صحبتهای اخیر ویلیام برنز که گفت به نتیجه رسیدیم که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست، گفت: به اعتقاد من، غرب به این نتیجه رسیده که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست اما آنها به این موضوع هم راضی نیستند که ایران به تکنولوژی هستهای دست پیدا کند. یعنی هر زمان ایران بخواهد میتواند از این تکنولوژی استفاده کند و از طرف دیگر آژانس هم در یک گزارش گفته غنیسازی ۸۴ درصد را به دست آورده است که در حال حل و فصل این موضوع با آژانس هستیم.
به گزارش ایلنا، بخش هایی از گفت و گوی ساداتیان را در ادامه می خوانید:
- زمانی که آقای برنز به عنوان مسئول شورای امنیت آمریکا چنین موضوعی را مطرح میکند، یعنی از یک زاویه درستتری به این موضوع اشاره کرده است که ایران از نظر تعهدی و بودجه قصد انجام این کار را ندارد و فقط خواستار رسیدن به تکنولوژی است.
- مشکل اصلی غربیها این است که میگویند ایران هر زمان اراده کند میتواند این کار را انجام دهد بنابراین سختگیری آژانس که اتفاق افتاده به این دلایل است.
- نکته سوم این است که طرف غربی فکر میکند چون ایران ناسازگاری از خود نشان داده و به حرف آنها اعتنا نمیکند، ساختار بین المللی را زیر سوال میبرد و به همین دلیل همیاری کنونی با جامعه جهانی ندارد. این مواردی که گفته شد از دلایل مخالفتها است.
- از سوی دیگر وقتی آقای برنز چنین مسائلی را مطرح میکند به نوعی در حال خریدن زمان است تا طرف غربی اقدامات خود را انجام دهد. آن اقدامات چیست، افزودن فشار اقتصادی بیشتر تا این اقدام ایران را از ناحیه اقتصادی فلج کرده و باعث شکل گرفتن اعتراضات بیشتر از ناحیه مردم شود.
- مباحث در چند سطح مطرح میشود. یک اینکه طرفین همه مشکلات را با هم حل کنند که در این مقطع شدنی نیست. دوم اینکه برجام را نیز بین خودشان حل و فصل کنند که با تلاش و میانجیگری اروپا به نتیجه نرسید که حالا نوبت به همسایگانی مانند قطر و عمان رسیده و شاید در حال نتیجه دادن باشد که این مورد مقطعی بوده و بخشی از مشکلات از جمله آزادی زندانیان که دولت بایدن به این وعده به دلیل در پیش بودن انتخابات به نیاز دارد را حل میکند.
- نکته بعد آنکه به طور جدی به دنبال حل مسائل منطقهای هستند که در این زمینه هنوز به توافقاتی نرسیدند در کل یک، حل مسائل مسکوت مانده، دو، حل موضوعات خارج از مقاطع خاص مسکوت است و در مرحله سوم، حل برخی از اتفاقات مانند آزادی زندانیان و به دست آوردن امتیازات در جریان است و برجام هم به صورت کجدار و مریز هم در حال پیموده شدن است که گاهی اظهارنظرهای مثبت و منفی درباره آن مطرح میشود. به همین دلیل وزن منفی این اقدامات به وزن مثبت آن میچربد.
- ما با عمان روابط نسبتا گستردهای داریم. بخشی از مرکزیت تبادلات انرژی در منطقه غیر از فجیره امارات به بند صحار در عمان که بخشی از اقلام ایران در آنجا مبادله میشود کشیده است.
- این اتفاقات منافع دو کشور را تامین میکند و ضرورت دارد که گاه و بیگاه با هم ملاقاتی در سطح مختلف داشته باشیم. در عین حال در ارتباط با موضوع میانجیگری برای مذاکرات، عمان سابقه بیشتری در این موضوع داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید