حسن بهشتیپور، تحلیلگر سیاست خارجی:
دنیای بعد از جنگ اوکراین با دنیای قبل از آن قابل مقایسه نخواهد بود
به عقیده یک تحلیلگر سیاست خارجی، ایران با فروش پهپاد به روسیه بهانه تازهای به اروپایی داده است.
طبق گفته بورل طرحهایی برای پایان جنگ اوکراین در حال بررسی است؛ زلنسکی نیز طرح صلحی ارائه کرده که هر کارشناس سیاسی با خواندن آن به این نتیجه میرسد که این طرح برای انجام نشدن ارائه شده است.
به گزارش انتخاب، مهمترین بخشهای گفتگو با حسن بهشتیپور را در ادامه میخوانید:
- پایان جنگ اوکراین بستگی به شکل آن دارد. اول باید بتوانیم به این سوال پاسخ دهیم که این جنگ بر اساس چه طرح صلحی پایان خواهد یافت. در صورت پاسخ به این سوال می توان قضاوت کرد که پایان جنگ به نفع ایران هست یا خیر؛
- خیلی از کارشناسان معتقد بودند دنیای بعد از جنگ اوکراین با دنیای قبل از آن قابل مقایسه نخواهد بود. البته اگر صلح برقرار شود به طور کلی اتفاق بدی نیست و هرچقدر سریع تر جلو این جنگ گرفته شود به نفع تمام جهان است.
- اینکه آقای زلنسکی چنین طرحی داده اند بر اساس باورهای خودشان این حرف را زده اند و بعید است چنین صلحی انجام شود. کریمه الان پیوست سرزمینی شده و دونباس نیز استقلال یافته که بعید است روسیه از آن ها دست بکشد. بنا بر شواهد موجود تحقق چنین صلحی امکان پذیر نیست و باید امتیازات دیگری وسط باشد تا تحقق یابد.
- من بعید میدانم روسیه از این چهار استان بگذرد و شرایط زلنسکی را بپذیرد. زلنسکی برای بهبود فضا باید عدم پیوستن به ناتو را اعلام کند و بی طرف بماند. مثل سال های طولانی که فنلاند و سوئد بی طرف ماندند و از این بی طرف ماندن استفاده کردند. البته این رفتار ها باعث شد فنلاند هم عضو ناتو شود.
- قبلا هم چنین شرط هایی از سوی اوکراین مطرح شده است. زلنسکی میگوید پای میز بیا تا مشکل را حل کنیم اما ایشان هم وقتی می بیند بخشی از اوکراین در اشغال است برای چه چیزی مذاکره کند؟ واقعا نمیتوان از زلنسکی انتظار داشت که در شرایط اشغال کشورش مذاکره کند.
- زلنسکی باید به صراحت اعلام کند که دنبال پیوستن به ناتو نیست و درک کند که 1580کیلومتر مرز مشترک با روسیه و نزدیکیهای تاریخی، امنیت این دو کشور را به یکدیگر گره زده است. این دو کشور به دلیل مسائل ژئوپلوتیک و ژئواکونومیک به یکدیگر پیوند خوردهاند. بنابراین وقتی یک طرف تصمیم بگیرد به ناتو بپیوندد، طرف دیگر نیز تصمیم به جنگ میگیرد و این همه دردسر به وجود میآورد.
- ایران در مسئله پهپادها سوژه جدیدی به دست غرب داده است. اروپاییها از این ماجرا خشمگیناند و آنها را به جایی رسانده که خود را ملزم به اجرای پایان بند موشکی در اکتبر نمیدانند. اگر صلح اوکراین برقرار شود، این بهانه موضوعیت خود را از دست میدهد.
- ایران میگوید ما این پهپادها را قبل از جنگ به روسیه تحویل دادهایم اما اروپا آن را نمیپذیرد. اصل قضیه این است که ایران و روسیه سالهاست مبادلات نظامی داشتهاند. اگر اروپاییها با ایران مبادله نظامی میکردند مسلما ایران فقط به روسیه پهپاد نمیداد و با آنها نیز کار میکرد.
- علت اصلی چالش اروپاییها جنگ اوکراین است. آنها نمیتوانند ممانعت کنند، بلکه میتوانند قطعنامه را اجرا نکنند. قطعنامه بالاخره صادر شده است و نمیتوانند جلو اجرای قطعنامه را بگیرند. یعنی تحریم نظامی را از طرف خودشان ادامه دهند. قطعنامهای که صادر میشود، کشورها در صورت لزوم میتواند آن را اجرا نکنند. مثلا ایران 6 قطعنامه را در مورد غنی سازی اجرا نکرد.
دیدگاه تان را بنویسید