واکنش کنعانی به ادعای یک مقام آمریکایی مبنی بر عبور قطعی کریدور زنگزور از ارمنستان؛ آمریکاییها بزرگتر از دهان خود صحبت میکنند
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات یک دیپلمات ارشد آمریکا که گفته هر کریدوری که در قفقاز با توسل به زور و مشارکت ایران ایجاد شود با پاسخ قاطع واشنگتن مواجه خواهد شد و قطعاً کریدور زنگزور از خاک ارمنستان عبور میکند، گفت: آمریکاییها بزرگتر از دهان خود صحبت میکنند.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ابتدای نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: امروز روز جهانی کودک است و در این جا لازم میدانم که به بیش از ۵ هزار کودک فلسطینی که توسط رژیم صهیونیستی در مدت اخیر به شهادت رسیدهاند، ادای احترام کنم.
به گزارش ایسنا، نلصر کنعانی در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر نخستوزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر این که ایران در توقیف کشتی اسرائیلیها توسط یمنیها دست داشته است، گفت: این اتهامزنیها باطل و ناشی از شرایط بغرنجی است که که رژیم صهیونیستی با آن دست به گریبان است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با بیان این که ما بارها اعلام کردهایم گروههای مقاومت در منطقه نماینده کشورها و ملتهای خود هستند و براساس منافع کشورها و ملتهای خود تصمیم میگیرند، بررسی میکنند و به صورت خودجوش اقدام میکنند، گفت: اینگونه اظهارنظرها در راستای فرافکنی و شرایط بغرنجی است که صهیونیستها با آن روبرو هستند و آنها نمیتوانند بپذیرند که شکست راهبردی، سنگین و چند بعدی از سوی جریان مقاومت در فلسطین متحمل شدهاند.
وی در پاسخ به سوالی دیگر در مورد اتهامات آمریکا به ایران مبنی بر این که تهران به وسیله نیروهای نیابتی خود به دنبال افزایش تنش در منطقه است و هشدارهای واشنگتن در این زمینه به تهران گفت: همانطور که بارها گفتهایم نیروهای مقاومت در منطقه، تحت امر ایران نیستند که از ایران دستور بگیرند، آنها نماینده کشورها و ملتهای خود هستند و بر اساس منافع ملتها وک شورهای خود به صورت خودجوش اقدام و عمل میکنند.
وی ادامه داد: بر عکس آمریکا که به هم پیمانان خود امر و نهی میکند، ایران نیروهای تحت امر و یا تحت وکالت خود ندارد و گروههای مقاومت در منطقه، نماینده ملتهای خود هستند و آنها بر اساس منافع خود عمل میکنند و اقدامات آنها بخشی از واکنشها به جنایات رژیم صهیونیستی است که تحت حمایت آمریکا در حال نسلکشی و انجام جنایت جنگی در غزه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر یک نماینده کنگره آمریکا مبنی براین که پولهای ایران در قطر بلوکه شده است و ما میخواهیم در کنگره آمریکا مصوبهای را در مورد ممنوعیت برداشت از این پول توسط تهران تصویب کنیم، گفت: متاسفانه کنگره آمریکا و بسیاری از نمایندگان آن با موضعگیریها و رفتارهای خود نشان دادهاند که پیش از اینکه نماینده مردم آمریکا باشند، حافظ منافع رژیم صهیونیستی هستند و منافع کشور و ملت آمریکا را زیر پای منافع رژیم صهیونیستی قربانی کرده و میکنند.
کنعانی تاکید کرد: ما برای اینگونه اظهار نظرها ارزش و اعتباری قائل نیستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی دیگری در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه رئیسجمهور آمریکا از رئیسجمهور چین خواسته است که پکن به تهران فشار آورد تا با استفاده از گروههای نیابتی خود در منطقه باعث افزایش تنش در منطقه نشود، گفت: اینکه رئیسجمهور آمریکا از رئیسجمهور چین چه درخواستی در مورد ایران داشته است من از آن مطلع نیستم.
وی ادامه داد: اگر فرض بگیریم که چنین درخواستی انجام شده است، آمریکاییها به جای درخواست از دیگران برای انجام دادن یا انجام ندادن امر و کاری، بهتر است که به مسئولیت بینالمللیشان در مورد ایجاد صلح عمل کنند و از ایستادن در کنار رژیم صهیونیستی برای انجام جنایتهای جنگی خودداری کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات یک دیپلمات ارشد آمریکا که گفته هر کریدوری که در قفقاز با توسل به زور و مشارکت ایران ایجاد شود با پاسخ قاطع واشنگتن مواجه خواهد شد و قطعاً کریدور زنگزور از خاک ارمنستان عبور میکند، گفت: آمریکاییها بزرگتر از دهان خود صحبت میکنند.
وی با بیان این که همکاریهای کشورهای منطقه با یکدیگر و مسائل منطقه ربطی به آمریکاییها ندارد، گفت: همکاریهای ایران با کشورهای منطقه از جمله آذربایحان در چارچوب منافع دو کشور انجام میشود. آمریکاییها از مداخله در امور روابط دوستانه ایران با کشورهای منطقه دست بردارند.
کنعانی در پاسخ به سوالی در ارتباط با اظهارات یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر طرح استیضاح وزیر امور خارجه در مجلس شورای اسلامی گفت: هیات رییسه مجلس، ثبت چنین استیصاحی را تایید نکرده است.
وی ادامه داد: تعامل بین مجلس و دستگاه دیپلماسی، تعامل خوب و سازندهای است و مشورتها در مورد موضوعات مختلف بین مجلس و وزارت امور خارجه در جریان است .
کنعانی با بیان این که در مورد فلسطین اهتمام مشترکی بین مجلس و وزارت امور خارجه وجود دارد و روز گذشته وزیر امور خارجه با حضور در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با نمایندگان در مورد آخرین تحولات فلسطین رایزنی و گفتوگو کرد، اظهار کرد: همکاری میان وزارت امور خارجه و مجلس سازنده ، مکمل و هم افزا است.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخی به سوالی در مورد آخرین اخبار از مذاکرات رفع تحریمها با توجه به این که به نظر میرسد موضوع تحولات غزه بر تعدادی از مسائل بینالملل از جمله مذاکرات رفع تحریمها سایه افکنده است، گفت: تحول جدیدی در این ارتباط نداریم .
وی گفت: مسیر در این زمینه باز است.
کنعانی با بیان این که وقفه و فراز و فرودها در ارتباط با گفتوگوهای با واسطه نتیجه شرایط است، گفت: همان طور که اشاره کردم مسیر در این زمینه باز است و گفتوگوهای با واسطه میتواند در زمان مورد توافق انجام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران همچنین در ارتباط با رایزنی اخیر وزیران امور خارجه ایران و فرانسه در جریان سفر اخیر امیرعبدالهیان به ژنو، گفت: در این دیدار در مورد برخی از موضوعات دو جانبه و همچنین موضوع فلسطین رایزنی و گفتوگو شد.
وی ادامه داد: دیدگاههای دو کشور در برخی از زمینهها متفاوت و مختلف است و در برخی از زمینهها مشترک است ولی ما انجام این گفتوگوها را مفید و در چارچوب اراده دو کشور برای حفظ مسیرهای ارتباطی در سطوح مختلف میدانیم.
وی همچنین در مورد بیانیه وزارت خارجه فرانسه در مورد این دیدار و اینکه در این دیدار فرانسه به ایران در مورد گسترش جنگ در منطقه هشدار داده است، گفت: همانطور که اشاره کردم در این دیدار در مورد موضوعات مختلف منطقه از جمله مسئله فلسطین صحبت شد و طبیعی است که دیدگاههای ما در مورد مسئله فلسطین و تحولات اخیر با هم یکسان و منطبق نیست.
وی همچنین با بیان اینکه البته در مورد موضوعاتی در این حوزه از جمله لزوم توقف جنگ و تمرکز بر راهکارهای سیاسی جهت حل این بحران اتفاق نظر داشتیم و این موضوعات میتواند زمینهساز گسترش همکاریها بین دو کشور باشد، گفت: اما اینکه مسئولیت تحولات اخیر و وضعیت اخیر بر عهده چه کسی است از نظر ما مشخص است. ما بر این موضوع تاکید داریم که مسئولیت گسترش جنگ در منطقه در درجه اول متوجه رژیم صهیونیستی و در درجه دوم متوجه کسانی است که از نسلکشی رژیم صهیونیستی حمایت میکنند. مسئولیت دولتها در این زمینه مشخص است و ملتها به خوبی میدانند که مسئولیت نسل کشی رژیم صهیونیستی در غزه متوجه چه کسانی است؟
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اقدامات جریان مقاومت در منطقه علیه رژیم صهیونیستی از جمله اقدام انصارالله یمن در توقیف کشتی اسرائیلی در روز گذشته و برخی از تحلیلها مبنی بر اینکه این اقدامات در آینده از سوی جریان مقاومت با همکاری ایران گسترش پیدا میکند، گفت: همانطور که بارها گفتهایم عملیاتهایی که جریانهای مقاومت در منطقه انجام میدهند مستقلانه است و در چارچوب منافع و بررسیهایی که انجام میدهند اقدام میکنند.
وی با بیان اینکه اگر مقاومت در منطقه اقدام جدیدی انجام دهد به خود مقاومت برمیگردد و ما از طرف مقاومت صحبت نمیکنیم، گفت: همانطور که اشاره کردم مقاومت در فلسطین و در منطقه نشان داده است که منافع و شرایط را درک میکند و آنچه را که نیاز ببیند انجام میدهد. ایران نیز هر آنچه که نیاز ببیند را انجام میدهد.
وی با بیان اینکه ما پیش از این در مورد گسترش درگیریها در منطقه هشدار داده بودیم، گفت: طبیعی است که با افزایش جنایتهای رژیم صهیونیستی در منطقه ابعاد جنگ و درگیریها نیز گسترش پیدا کند.
وی با بیان اینکه ما از طرف کسی صحبت نمیکنیم بلکه بر اساس واقعیتهای موجود بر روی زمین صحبت میکنیم و نسبت به گسترش درگیریها هشدار میدهیم، گفت: آنهایی که باد میکارند طوفان درو میکنند. کسانی که اکنون اقدام به نسل کشی و جنایتهای جنگی میکنند و از این جنایتها حمایت و دفاع میکنند باید پاسخگوی این اقدامات و مسئولیتی که متوجه آنها میشود باشند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی از کشورها در راستای تحریم ورزشی ایران اقدام به صدور روادید برای ورزشکاران ایرانی جهت شرکت در مسابقات بینالمللی میکنند و ما این موضوع را اخیرا از سوی آمریکا و برخی از کشورهای غربی شاهد بودهایم خطاب به خبرنگار پرسش کننده، گفت: ما با تحریم ورزشی مواجه نیستیم و میزان مدال آفرینی ورزشکاران ایرانی در رشتههای مختلف ورزشی قابل توجه و جزو افتخارات ایران بوده است. من موضوع تحریم ورزشی ایران و چنین مسائلی را تایید نمیکنم و همکاریهای ورزشی ما در قالب تیمهای ورزشی و باشگاهی با کشورهای مختلف در حال انجام است و شاهد حضور ورزشکارانمان در مسابقههای مختلف ورزشی بینالمللی هستیم.
وی در همین رابطه گفت: اتفاقی که رخ داده این بوده که بعضا برخی از کشورها بر خلاف اخلاق ورزشی و شعاری که میدهند یعنی اینکه سیاست در ورزش مداخلهای ندارد، سیاست را در ورزش مداخله دادهاند و اقدام به انجام برخی از اقدامات مثل صادر نکردن روادید و یا دیر صادر کردن روادید برای ورزشکاران ایرانی کردهاند.
وی ادامه داد: آنها از حضور ورزشکاران ما میترسند و این اقدامات آنها بر خلاف اخلاق ورزشی است.
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران درباره گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درخصوص میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران و همچنین سکوت این سازمان در قبال تهدید هستهای رژیم صهیونسیتی گفت: فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران مبتنی بر همکاریها با آژانس تحت نظارت این سازمان است و فعالیتهای ما در چارچوب موافقتنامه پادمان و ان.پی.تی است. همکاریهای فنی و تخصصی ایران با این نهاد بینالمللی در چارچوبهای خود ادامه دارد و این همکاریها مستمر است.
وی تصریح کرد : طرح مباحثی از این دست با انگیزههای دیگری صورت میگیرد و ما این مواضع را مواضع فنی و سازنده تلقی نمیکنیم.
کنعانی با تاکید بر این که مجامع بینالمللی، سازمان ملل، شورای امنیت و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ارتباط با تواناییهای هستهای غیرقانونی رژیم صهیونیستی که تحت نظارت هیچ پادمانی نیست، مسئولیت دارند، خاطرنشان کرد: این رژیم نشان داده است که هیچ خط قرمزی را رعایت نمیکند. تهدید یک وزیر کابینه این رژیم برای استفاده از بمب اتم علیه مردم غزه هیچ تردیدی را باقی نگذاشته که این رژیم هم دارای سلاح هستهای است و هم در استفاده از تسلیحات ممنوعه، هیچ محدودیتی برای خود قائل نیست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در همین ارتباط افزود: این همه مستندسازیصورت گرفته که این رژیم در ایام اخیر از انواع و اقسام سلاحهای ممنوعه از جمله بمبهای فسفری و آتش زا علیه مردم غزه و غیرنظامیان استفاده کرده است. امیدواریم شورای امنیت سازمان ملل متحد و دیگر مجامع بینالمللی به این موضوع توجه کنند. آژانس انرژی اتمی هم به وظایف خود درباره تجهیزات، تسلیحات و فعالیتهای ممنوعه و دور از کنترل این رژیم توجه لازم را داشته باشد.
وی همچنین در این نشست در پاسخ به سوال دیگری درباره همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار کرد: ما به تداوم همکاریها با آژانس پایبند هستیم و ایران در زمینه انجام تعهدات و مسئولیتهای خود در ارتباط با آژانس هیچ گاه کوتاهی نکرده و در مقابل، آژانس هم باید به مسئولیتهای خود عمل کند.
وی تاکید کرد: همکاری ایران و آژانس مستمر است و وقفهای در این خصوص ایجاد نشده و این همکاریها ادامه دارد.
سخنگوی وزارت خارجه امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره سفر اخیر «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه به تهران و رایزنیهای او با علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه در مورد مذاکرات رفع تحریمها اظهار کرد : با توجه به عضویت رسمی ایران در گروه بریکس از ژانویه ۲۰۲۴ و آغاز ریاست دورهای روسیه بر بریکس در سال جدید میلادی و اینکه ریابکوف نماینده روسیه در بریکس است، این سفر در چارچوب مشورتهای دورهای بین دو کشور از جمله در چارچوب همکاریهای دو کشور در قالب گروه بریکس انجام شد.
وی تاکید کرد : در جریان این سفر برخی دیگر از موضوعات مورد علاقه مورد گفتوگو قرار گرفت که شامل موضوعات دوجانبه، منطقهای و بینالمللی بود و تحولات فلسطین و غزه در چارچوب مشورتهای دو کشور مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه وزیر بهداشت اعلام کرده که مصر همکاریهای لازم را در ارسال کمکهای انسان دوستانه ایران به غزه نداشته است، گفت: ایران نیز به مانند بسیاری از کشورهای دنیا کمکهای انسان دوستانه خود را با هماهنگی قبلی با دولت مصر برای در اختیار قرار دادن مردم غزه ارسال کرده است ولی متاسفانه در نتیجه عدم همکاری رژیم صهیونیستی با دولت مصر و همچنین سازمانهای بینالمللی بسیاری از کمکهای انسان دوستانه امکان عبور از گذرگاه رفح به سمت غزه را پیدا نکردهاند.
وی با بیان اینکه ما این موضوع را در گفتوگوهای مختلف با مقامات دولت مصر پیگیری کردیم، گفت: همانطور که مقامات هلال احمر اعلام کردند به صورت روزانه ارتباط و تعامل بین سازمان هلال احمر ایران و مقامات مرتبط مصری ادامه دارد تا ما بتوانیم این کمکها را به دست مردم غزه برسانیم.
وی با بیان اینکه در نتیجه مصونیتهایی که برخی از کشورها از جمله آمریکا برای رژیم صهیونیستی ایجاد کردهاند این رژیم از پذیرش و انجام مسئولیت خود جهت انجام همکاری برای عبور این کمکها خودداری میکند و در این مسیر مانع تراشی میکند، گفت: با توجه به این موضوع تا کنون حجم کمکهایی که از این گذرگاه عبور کرده بسیار ناچیز بوده و در مقابل نیاز مردم غزه همچون قطرهای در برابر دریا است.
کنعانی در پاسخ به سوال دیگری در مورد صحبتهای شب گذشته وزیر خارجه مبنی بر اینکه در صورت تداوم جنایتهای رژیم صهیونیستی شرایط جدیدی در منطقه ایجاد میشود و منظور وزیر خارجه از این شرایط جدید چیست؟ گفت: ما از سناریو صحبت نمیکنیم و آنچه که مطرح میکنیم ناظر بر وضع موجود غزه و فلسطین است.
وی ادامه داد: همانطور که بارها اعلام شده است گروههای مقاومت و ملتها در منطقه و چه بسا دولتها نسبت به استمرار جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی علیه مردم مظلوم فلسطین دست بسته نخواهند بود. گروههای مقاومت رژیم صهیونیستی را تهدیدی علیه کل منطقه تلقی میکنند و این رژیم سابقه مشخص و روشنی در میزان جنایت و اشغالگری دارد. رژیم صهیونیستی رژیم اشغالگری است که اقدام به نقض حاکمیت و تمامیت ارضی برخی از کشورها از جمله لبنان و سوریه نیز کرده است.
وی ادامه داد: در صورت استمرار اشغالگریها و جنایتهای رژیم صهیونیستی ما شاهد گشایش صفحات جدیدی در منطقه خواهیم بود و این واکنش طبیعی ملتها و گروههای مقاومت در برابر این جنایتها است. رژیم صهیونیستی نمیتواند در حاشیه امن قرار بگیرد و جنایتهای این رژیم بدون پاسخ نمیماند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد نقش احتمالی چین در ایجاد آتش بس در منطقه و خبر منتشر شده مبنی بر سفر تعدادی از وزرای خارجه کشورهای اسلامی و عربی به چین برای رایزنی با مقامات این کشور در ارتباط با تحولات اخیر در اراضی اشغالی، گفت: چین کشور مهمی است و به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل میتواند در مورد تحولات جاری فلسطین و غزه نقش مهمی را ایفا کند.
وی ادامه داد: مایل نیستم که در اینجا از انتظارات ایران صحبت کنم و مردم فلسطین از کشورهای مختلف و موثر از جمله چین انتظار دارند که از آنها در برابر تجاوزگری رژیم صهیونیستی حمایت کنند.
وی با بیان اینکه ایجاد آتش بس یک ضرورت فوری است و این وظیفه شورای امنیت است که در این ارتباط به صورت جدی و موثر اقدام کند، تصریح کرد: آمریکا با استفاده از حق وتوی خود مانع تصویب قطعنامهای در شورای امنیت شده که متضمن و مشتمل بر ایجاد آتشبس پایدار در این منطقه باشد و این انتظار از شورای امنیت و اعضای آن وجود دارد که به وظایف خود در ارتباط با ایجاد صلح عمل کنند؛ چرا که شورای امنیت مهمترین رکن سازمان ملل در ایجاد صلح است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه برخی از کارشناسان معتقدند که رژیم صهیونیستی میتواند در جنگ فرسایشی، پیروز تحولات اخیر باشد تصریح کرد: رژیم صهیونیستی نشان داده که میتواند حمام خون به راه بیندازد. چنانکه در جریان تحولات اخیر هزاران کودک، زن و غیر نظامی را با بمب و موشک مورد حمله قرار داد و به شهادت رساند. این رژیم نشان داد که میتواند مکانهای غیر نظامی از جمله مدارس، بیمارستانها و پناهگاههای آوارگان را بمباران و موشک باران کنند و مانع ارسال سوخت و دارو به بیمارستانها شود.
وی افزود: البته این رژیم هیچ گاه نتوانسته اثبات کند که میتواند با جریان مقاومت در منطقه پنجه در پنجه بیندازد و پیروزی را از آن خود کند.
وی با اشاره به شکستهای رژیم صهیونیستی در طول سالهای گذشته از جریان مقاومت در منطقه گفت: این رژیم و آمریکا از شکستهای خود درس نمیگیرند. این رژیم طی این سالها در هر جنگی که در منطقه راه انداخته شکست خورده و سرافکنده شده است.
وی ادامه داد: بر اساس گزارشهای منتشر شده مردم منطقه میگویند که نتانیاهو نه مرد صلح است نه مرد جنگ و او میداند که با پایان جنگ سقوط میکند و بخشی از جنایتهایی که اکنون در حال رخ دادن است نتیجه خاص این فرد است.
وی افزود: رژیم صهیونیستی در قتل عام مردم غزه موفق بوده اما هیچگونه پیروزی نظامی به ثبت نرسانده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سوال دیگری در مورد زندانی بودن تعدادی از ملوانان ایرانی در سومالی و آخرین پیگیریهای وزارت امور خارجه در این ارتباط گفت: به طور کلی میتوانم بگویم که دستگاه دیپلماسی در حمایت کنسولی از شهروندان ایرانی هیچگاه غفلت نمیکند و تاکید آقای رئیسجمهور نیز این است که نسبت به حمایتهای کنسولی اهتمام ویژه داشته باشیم و شخص وزیر نیز به این موضوع توجه ویژه دارد.
وی ادامه داد: یکی از بخشهای داخلی وزارت خارجه که وزیر امورخارجه به صورت دورهای و سرزده در آن بخش حاضر میشود، معاونت کنسولی و بخشهای ارائه دهنده خدمات کنسولی به شهروندان و هموطنان است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره خبر منتشر شده در برخی از رسانههای آمریکایی مبنی بر آزادسازی ۱۰ میلیارد دلار داراییهای ایران در عراق گفت: آنچه منابع آمریکایی اعلام کردند، تمدید معافیت دورهای است که آمریکا برای دولت عراق درارتباط با همکاری تجاری این کشور همسایه با ایران صادر میکند.
وی با بیان این که این معافیت برای چندین بار است که تمدید میشود، گفت: همکاریهای تجاری ایران و عراق در چارچوب منافع مشترک در حال انجام است.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به سؤال دیگری درباره نقش دیپلماسی پارلمانی در تحولات غزه و دفاع از حقوق مردم فلسطین گفت: ما از ایفای نقش فعال مجلس در چارچوب فعالیتهای پارلمانی و ظرفیتهایی که هم در قالب دوجانبه و هم اتحادیههای پارلمانی اعم از آسیایی و بینالمللی دارند، استقبال میکنیم. این همکاریها و تلاشها مکمل اقدامات دستگاه دیپلماسی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره همکاری مشترک ایران و ترکیه در خصوص توقف جنگ در غزه و همچنین زمان سفر رییسجمهور ایران به این کشور همسایه گفت: همان طور که در جلسه قبل گفتم در مورد این سفر در زمان مناسب خود اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی افزود: موضوع تحولات اخیر در فلسطین یکی از موضوعات مورد مشورت ، تبادل و پیگیری ما با مقامات ترکیه است .
کنعانی ادامه داد: در مورد ضرورت توقف فوری جنایات رژیم صهیونسیتی علیه مردم غزه و تسریع ارسال کمکهای انساندوستانه به مردم منطقه و همچنان موضوع اسرا، رایزنیها بین دو کشور ایران و ترکیه در جریان است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص خروجی نشست مشترک اضطراری سران کشورهای اسلامی و عربی در ریاض و انتظاراتی که در ارتباط با این نشست وجود داشت، گفت: اینکه این نشست در سطح سران برگزار شده نشانگر آن است که کشورهای اسلامی به اهمیت موضوع فلسطین توجه دارند. کشورها در این نشست توافق کردند که تلاش کنند جنگ صهیونیستها علیه غزه هر چه زودتر متوقف شود ، محاصره انسانی مردم این منطقه رفع و کمکهای انساندوستانه ارسال شود و اینکه تلاش کنند جنایتکاران صهیونیست مورد پیگیری قرار بگیرند.
کنعانی افزود: این که خروجی این جلسه آیا ملموس بوده است؟ هنوز ملت فلسطین خروجی مورد انتظار را از این نشست دریافت نکرده است. انتظار است در چارچوب سازمان همکاری اسلامی و هم در چارچوب ظرفیتهای ملی کشورهای اسلامی، همه تلاش خود را در ارتباط با نیازهای فوری و ضروری فلسطین یعنی پایان دادن به تجاوز صهیونیستها و مقابله با کوچاندن فلسطینیها و ارسال فوری کمکهای انساندوستانه انجام دهند.
وی افزود : کشورهای اسلامی ظرفیتهای زیادی را دارند که هنوز مورد استفاده قرار نگرفته است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با صحبتهای اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه کشورهای اسلامی اقدام به قطع روابط سیاسی و تجاری خود با رژیم صهیونیستی کنند و اینکه تا کنون وزارت خارجه چه اقداماتی برای ممانعت از صادرات انرژی و کالا به رژیم صهیونیستی در جریان رایزنی با کشورهای اسلامی انجام داده است، گفت: ما در چارچوب رویکرد اصولی و حمایتی خود از ملت فلسطین و تلاشهای دیپلماتیکمان برای توقف تجاوز و جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، به صورت مستمر با کشورهای اسلامی در سطوح مختلف رایزنی و گفتوگو داریم.
کنعانی با تاکید بر اینکه تحریم رژیم صهیونیستی از سوی کشورهای اسلامی خواسته ملت فلسطین است و ما این موضوع را در مذاکرات و رایزنیهای دیپلماتیک خود با کشورهای اسلامی مورد توجه و پیگیری قرار میدهیم، گفت: این انتظار به حق ملت فلسطین از کشورها، دولتها و ملتهای اسلامی است که از همه ابزارهای ممکن برای ایجاد بازدارندگی در مقابل ماشین کشتار سازمان یافته رژیم صهیونیستی استفاده کنند.
وی با بیان اینکه نشستهایی که کشورهای اسلامی در ارتباط با حمایت از مردم فلسطین و غزه داشتهاند لازم و خوب بوده اما کافی نیست، گفت: کشورهای اسلامی وظایف ویژهای در مقابل ملت فلسطین دارند. این کشورها دارای ظرفیتهای ملی هستند که از این ظرفیتها میتوانند برای اقدام علیه رژیم صهیونیستی استفاده کنند و تحریم کالا، انرژی و نفت علیه این رژیم از جمله این ابزارها است.
وی گفت: این کشورها میتوانند دیپلماتهای رژیم صهیونیستی را از کشور خود اخراج کنند و دیپلماتهای خود را از رژیم صهیونیستی فرا بخوانند. اینها وظایف اسلامی و انسانی کشورهای اسلامی است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با وظایف دیوان کیفری بینالمللی در ارتباط با ثبت و پیگیری جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه و محاکمه سران این رژیم بخاطر این جنایتها گفت: رژیم صهیونیستی در طول روزهای گذشته به صورت مستمر و متمادی مرتکب جنایت جنگی بیشماری شده است. این رژیم تا کنون با جنایتها و کشتار خود هزاران شهروند غیر نظامی را به شهادت رسانده است که تعداد زیادی از آنها کودکان و زنان هستند. این رژیم به شکل و شیوههای مختلف و با استفاده از سلاحهای ممنوعه اقدام به جنایت جنگی کرده است و دیوان کیفری بینالمللی در رسیدگی به این جنایات از منظر حقوقی مشکل صلاحیتی ندارد و از چند سال قبل نیز پروندههایی علیه مقامات این رژیم در دیوان کیفری بینالمللی باز است.
کنعانی با بیان اینکه در ایام اخیر نیز تعدادی از دولتها و حتی سازمانهای حقوق بشری اقدام به اقامه شکایت علیه مقامات رژیم صهیونیستی در این دیوان کردهاند، گفت: ما به عنوان ایران از این ایده حمایت میکنیم و بارها در نشستهای مختلف این درخواست را مطرح کردهایم که دیوان بر اساس شکایتهایی که دریافت کرده به این موضوع ورود پیدا کند و این انتظار وجود دارد که دیوان به وظیفه خود عمل کند. اکنون دیوان کیفری بینالمللی با توجه به درخواستهایی که از آن شده در مقابل آزمون جدی قرار دارد تا میزان توانایی خود را در انجام ماموریت ذاتیاش اثبات کند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در پاسخ به این سوال گفت: ایران در چارچوب پیشنهاد خود به سازمان همکاری اسلامی و در چارچوب مصوبه اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی، خواستار تعیین کمیتهای برای تدوین اسناد جنایات این رژیم جهت ارائه به محاکم بینالمللی از جمله دیوان شده است. ما امیدواریم دیوان کیفری بینالمللی در چهارچوب ماموریت ذاتی خود اثبات کند که بیطرفانه و عادلانه عمل میکند و نسبت به محاکمه جنایتکاران جنگی صهیونیست اقدام کند.
کنعانی تصریح کرد: وزیر خارجه در جریان سفری که به ژنو داشتند این موضوع را در دیدار با مقامات سازمان ملل در ژنو مطرح کردند و از نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه و کمیسر عالی حقوق بشر خواستند کمیتهای تخصصی برای تدوین و مستندسازی اسناد جهت استفاده در محاکم بینالمللی تشکیل دهند و ایران این موضوع را با جدیت دنبال میکند.
دیدگاه تان را بنویسید