باند فرودگاه مهرآباد بسته شد
در روز شنبه 9 تیر 1358 گروهی از افراد مسلح به فرماندهی محمد منتظری که قصد داشتند بدون گذرنامه، ایران را به مقصد لندن ترک کنند، باند فرودگاه مهرآباد را بستند.
اعتمادآنلاین| روزنامه کیهان فردای آن روز نوشت، به دنبال حمله افراد مسلح به باند فرودگاه مهرآباد که قصد داشتند به همراه محمد (با نام گذرنامهای عباس غلام محمد) فرزند آیتالله منتظری و اصغر جمالیفرد دانشجو به طور غیرمجاز با هواپیما از کشور خارج شوند، گروهی از افسران - درجهداران و همافران نیروی هوایی محوطه فرودگاه مهرآباد را تحت پوشش و حفاظت قرار دادند، گروه مسلح تا ساعت 22 حاضر به ترک فرودگاه نشدند و هر لحظه امکان درگیری مسلحانه بین افراد نیروی هوایی و گروه مسلح محمد منتظری وجود داشت.
سروان علیاکبر علوی، رییس کلانتری فرودگاه مهرآباد در گفتوگو با خبرگزاری پارس گفت که افراد مسلح پس از حمله به محوطه سالن ترانزیت از خروج مسافران و سوار شدن آنان به هواپیما جلوگیری کردند و مانع پرواز هواپیما شدند. این گروه مرتبا تهدید میکردند که اگر اجازه خروج از کشور به آنان داده نشود از ورود و خروج کلیه هواپیماها جلوگیری خواهند کرد و فرودگاه را به روی همه هواپیماها خواهند بست. این گروه همچنین با گماردن دو مامور مسلح در مقابل درب ورودی سالن کلانتر هواپیمایی از ورود مسافرینی که قصد داشتند بلیت خود را تحویل دهند جلوگیری میکردند.
سروان علوی همچنین گفت گروه مسلح با اتومبیل به محوطه باند فرودگاه رفتند و از پرواز هواپیمای پاکستانی جلوگیری کردند. آنان با تهدید خلبان را وادار کردند که موتورهای هواپیما را خاموش کنند. مقامات و مسئولان فرودگاه برای جلوگیری از حادثه و رسیدن آسیب به مسافران از درگیری با گروه مسلح خودداری کردند ولی مراتب به وسیله پاسداران مستقر در ترمینال 4 به پایگاه یکم شکاری نیروی هوایی گزارش شد و فرودگاه تحت کنترل افراد نیروی هوایی درآمد.
روایت صباغیان از ماجرای فرودگاه
فردای آن روز وزیر کشور دولت موقت درباره آنچه در فرودگاه مهرآباد به وقوع پیوسته بود توضیح داد. هاشم صباغیان گفت: طبق اطلاع پلیس فرودگاه مهرآباد حدود ساعت 2 بعدازظهر روز گذشته 2 تن به نامهای عباس غلام محمد تبعه بحرین (نام گذرنامهای فرزند آیتالله منتظری) و اصغر جمالیفرد، دانشجو که گذرنامه آنان تمدید نشده و اجازه خروج از کشور نداشتند با زور قصد خروج از کشور را با هواپیمای یکی از شرکتهای هوایی به مقصد لندن داشتند که افسران گذرنامه مانع از خروج آنان شدند و چون اثاثیه خود را به هواپیما داده بودند بعد از مدتی ناگهان عدهای از همراهان نامبردگان به محوطه باند پرواز حمله کرده و با اسلحه مانع پرواز هواپیما شدند و خواستار اثاثیه و یا خروج از کشور شدند. اثاثیه آنان به وسیله کارکنان هواپیما خارج شد و هواپیما پس از مدتی تاخیر پرواز کرد.
این گروه کلیه مسافران را با زور اسلحه از سالن ترمینال خارج کرده و پس از آن مانع پروازها شدند. این وضع باعث وحشت و اضطراب مسافرین شد و برای جلوگیری از هرگونه برخوردی با افراد مسلح که تعداد آنان حدود 12 تن میشد به پلیس و سایر گروهها توصیه شد که از مقابله با آنها حتیالمقدور خودداری شود. مراتب از طریق وزیر کشور به اطلاع نخستوزیر رسید و ایشان موضوع را با هادوی دادستان دادگاه انقلاب در میان گذاشت و قرار شد از طرف ایشان نسبت به حل موضوع و دستگیری افراد مسلح اقدام شود.
اظهارات فرزند آیتالله منتظری درباره اشغال فرودگاه
همزمان با این وقایع خبرنگار خبرگزاری پارس با محمد منتظری فرزند آیتالله منتظری تماس گرفت و علت اقدام وی و یارانش را جویا شد. محمد منتظری در پاسخ گفت که من برای انجام کارهای ضروری قصد سفر به لندن را داشتم و بلیت هواپیما را حدود هفت روز قبل خریداری کردهام. وی گفت ما نه مرزی میشناسیم نه زبانی و نه نژادی و به این افتخار میکنیم. ما ایرانی نیستیم بلکه اسلامی هستیم.
وی همچنین گفت چون از پرواز ما جلوگیری به عمل آمد 12 نفر محافظ همراه ما فرودگاه را بستند. محمد منتظری گفت: وقتی در رژیم گذشته از ایران فراری شدم گذرنامه و شناسنامهام از بین رفت. به همین خاطر پاسپورت بحرینی گرفتم و در زمان نخستوزیری بختیار از مرز خسروی به ایران بازگشتم. وی گفت ما در مورد گذرنامههای خود با وزارت خارجه تماس گرفتیم و تصمیم داریم که با اولین هواپیما از ایران خارج شویم.
بعد از گذشت 20 ساعت از آغاز ماجرا، مهندس والی، سرپرست سازمان هواپیمایی ملی ایران اعلام کرد منتظری و همراهانش با نظر مقامات عالیرتبه کشور و بدون درج مهر خروج از کشور در گذرنامههایشان، ایران را به مقصد سوریه ترک کرده و پس از آن به لندن عزیمت کردند.
منبع: تاریخ ایرانی
دیدگاه تان را بنویسید