کد خبر: 289799
|
۱۳۹۸/۰۲/۱۰ ۱۷:۳۲:۴۵
| |

پیدا شدن منشاء درخشش عجیب آسمان بعد از 3سال

درخششی عجیب در آسمان موسوم به «استیو» که از یک روبان صورتی و رگه‌های سبز ساخته شده است اولین بار در سال 2016 دیده شد و اکنون اخترشناسان موفق به کشف منشأ آن شده‌اند.

پیدا شدن منشاء درخشش عجیب آسمان بعد از 3سال
کد خبر: 289799
|
۱۳۹۸/۰۲/۱۰ ۱۷:۳۲:۴۵

اعتمادآنلاین| در سال 2016 نوع جدیدی از نور در آسمان دیده شد که نام آن را «استیو» گذاشتند. اینکه این پدیده دقیقاً چگونه اتفاق می‌افتد ناشناخته بود، اما یک مطالعه جدید اکنون به برخی پاسخ‌ها رسیده است.

به گزارش گیزمگ، در حالی که می‌توان آن را کمی شبیه به شفق قطبی دانست، اما «استیو» در عرض‌های جغرافیایی بسیار پایین‌تری دیده شده است و همچنین در رنگ‌های مختلف می‌درخشد. ضمن اینکه شفق قطبی عمدتاً به رنگ سبز است، اما «استیو» از یک نوار نازک متمایل به صورتی، بنفش و قرمز ساخته شده است که گاهی اوقات با رگه‌های سبز به شکل حصارهای مزرعه همراه می‌شود.

درست است که این دو پدیده شبیه به هم هستند اما یک مطالعه در سال گذشته دریافت که تشکیل «استیو»مانند شفق‌های قطبی نیست و چگونگی تشکیل دقیق آن نیز تا پیش از این مطالعه مشخص نبود بلکه دانشمندان فقط می‌دانستند که منشأ این دو پدیده یکسان نیست.

محققان برای شناخت دقیق «استیو» داده‌های ماهواره‌ای حاصل از رویدادهای «استیو» را که در آوریل 2008 و مه 2016 مشاهده شد (هر دوی این رویدادها قبل از کشف رسمی این پدیده بود) مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند و آنها را با اندازه‌گیری میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی در آن زمان مقایسه کردند. عکس‌های این مشاهدات توسط افراد مبتدی گرفته شده بود.

تیم تحقیقاتی متوجه شد که «استیو» هم به شفق‌های قطبی شباهت دارد و هم از آنها متمایز است و جالب توجه است که از دو قسمت کاملاً متفاوت (روبان‌های صورتی و حصارهای سبز) تشکیل شده است که از مکانیزم‌های مختلفی به وجود می‌آیند.

به طور معمول، شفق‌های قطبی هنگامی به وجود می‌آیند که ذرات باردار بادهای خورشیدی به اتمسفر بالایی زمین برخورد کنند و موجب تحریک و یونیزه شدن اتم‌های اکسیژن و نیتروژن شده و می‌درخشند.

حصارهای سبز رنگ «استیو» نیز به شکل مشابهی شکل می‌گیرند و توضیح می‌دهند که چرا آنها مانند اکثر شفق‌های قطبی سبز هستند. این اشکال توسط الکترون‌های تهییج شده و پر انرژی که از مغناطیس‌سپهر(مگنتوسفر) خارج می‌شوند، به وجد می‌آیند.

گفته می‌شود آنها بسیار بالاتر از شفق‌های قطبی معمولی اتفاق می‌افتند و می‌توانند به طور همزمان در هر دو نیم‌کره رخ دهند.

صحنه اصلی این نمایش، روبان‌های صورتی هستند که یک داستان متفاوت دارند. آنها توسط جریانی از ذرات باردار در یونوسفر زمین که با یکدیگر برخورد می‌کنند ایجاد می‌شوند. بدین صورت که در اثر برخورد، اصطحکاک و گرما می‌شوند و موجب می‌شود تا بدرخشند.

محققان می‌گویند این روبان‌های قرمز مکانیزم مشابهی با لامپ‌های رشته‌ای دارند. «گالاردو لاکورت» یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید: شفق قطبی با بارش ذرات تعریف شده است و این الکترون‌ها و پروتون‌ها هستند که در واقع به جو زمین سقوط می‌کنند، در حالی که تابش اتمسفری «استیو» به وسیله گرمایش و بدون بارش ذرات حاصل می‌شود.

وی افزود: البته الکترون‌های بارشی که سبب می‌شود حصار سبز رنگ «استیو» ایجاد شود، شبیه به شفق قطبی است اما در خارج از منطقه شفق قطبی اتفاق می‌افتد، بنابراین یک رویداد منحصر به فرد است. این تحقیق در مجله «Geophysical Review Letters» منتشر شده است.

منبع: ایسنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها