دادستان مرکز استان گلستان در پاسخ به «اعتمادآنلاین»:
در آشوراده اعتماد نمیکنیم؛ نظارت بسیار سختگیرانه خواهد بود
رئیس کل دادگستری استان گلستان: آسیبی که در زیارت وارد شده خیلی بیشتر از آسیبی است میتواند در آشوراده اتفاق بیفتند.
دادستان گرگان گفت: در اجرای طرح گردشگری آشوراده به طور مستقیم نظارت و با هر نوع تخلفی هم برخورد میکنیم.
به گزارش اعتمادآنلاین، محمود اسپانلو، دادستان مرکز استان گلستان در پاسخ به خبرنگار اعتمادآنلاین درباره اینکه چه تضمینی وجود دارد که مسئولان در پروژه گردشگری آشوراده درست عمل کنند و تخریبی صورت نگیرد، گفت: ما دراین زمینه با هیچکس تعارف نداریم و من به عنوان دادستان میگویم که به طور دقیق و مستقیم روی پروژه نظارت داریم و جلوی هرگونه تخلفی را میگیریم. ما خیلی بیشتر از شما نگران این هستیم که در آشوراده از ضوابطی که دولت تعیین کرده تعدی نشود. مثلا زیارت جزء مناطقی است که 5 هزار واحد غیرمجاز ساخت و ساز کرده و نهاد متولی 20 سال سکوت کرده است. ما هیچ اعتمادی نداریم. فکر نکنید ما کنار مینشینیم و نظارتی نداریم. نظارت ما در آشوراده مستقیم است به خاطر همین در روستای زیارت به دادستان بندر ترکمن دستور دادم و جلسهای درخصوص روستای آشوراده برگزار شد و دستوراتی را مصوب کردیم. درست مثل روستای زیارت که حتی یک فرغون مصالح هم امکان عبور ندارد مگر با مجوز دادستانی، در روستای آشوراده هم همین نظام سختگیرانه مقرر شده است. هیچ مصالحی بدون اجازه دادستان بندر ترکمن به جزیره آشوراده نخواهد رفت. جاهایی که میتوان مصالح را عبور داد، مشخص است. چون آب خلیج کاهش پیدا کرده و فقط در جاهایی خاص امکان عبور مصالح وجود دارد و ما دستور کنترل ویژه داده ایم.
وی ادامه داد: ما به دوستانی که مسئولیت اجرایی دارند علاقهمند هستیم اما نظارت ما بسیار سختگیرانه خواهد بود.
همچنین آسیابی رئیس دادگستری استان گلستان هم در پاسخ به خبرنگار اعتمادآنلاین گفت: در بحث روستای زیارت گروههای مردم نهاد باید ورود میکردند و نکردند. چطور برای تلهکابین که در کل ایران است و در گرگان هم میخواستند اجرا کنند اعتراض صورت گرفت؟ فضای ایجاد شده حاشیه زود بر متن غلبه پیدا میکند و اصل طرح را زیر سوال میبرند. آسیبی که در زیارت وارد شده خیلی بیشتر از آسیبی است میتواند در آشوراده اتفاق بیفتند.
رئیس کل دادگستری استان گلستان بیان کرد: کار ساخت پتروشیمی گلستان ۱۷ سال قبل در قالب مشارکت دولت با بخش خصوصی و از طریق پذیرهنویسی شروع ، اما در قالب اصل ۴۴ قانون اساسی با ۲۰ درصد پیشرفت مالکیت آن واگذار شده بود.
وی با اشاره به اینکه مجتمع پتروشیمیگلستان قرار بود ۳ ساله به بهره برداری برسد، اما ۱۶ سال به طول انجامیده بود، گفت: بعد از دستور رئیس قوه قضاییه، پرونده قضایی برای رسیدگی به تخلفات مالی در این پرونده تشکیل و طی مکاتبهای با رئیس دستگاه قضا که در آن دستوراتی ۷ بندی اعلام کردند، رسیدگیها شروع شد.
آسیابی با تاکید بر اینکه در پروژه پتروشیمی گلستان واگذاری درست انجام نشده بود و انتقال باید به کسی واگذار میشد که اهلیت مالی و فنی داشته باشد، گفت: چند تیم از وزارت نفت اعزام و بررسی اسنادی و مالی روی این پروژه انجام دادند که بعد از سه ماه اعلام کردند، این مالک توانایی فنی و مالی اتمام پروژه را ندارند لذا مالکیت باید به سرمایه گذار و هلدینگ جدید واگذار و یا تغییر کاربری داده شود که بحث تکمیل پروژه با سرمایه گذار جدید در دستورکار قرار گرفت.
رئیس کل دادگستری استان گلستان خاطرنشان کرد: اقدامی مشترک با نمایندگان سه قوه در استان برای رفع این معضل صورت گرفت و مشکلات حقوقی برای ورود هلدینگ جدید حل شد. چندی پیش، جشن اتمام فاز رفع موانع حقوقی این پروژه برگزار و هم اکنون موعد اقدامات اجرایی برای تکمیل آن است و بدین ترتیب یک مشکل دیرینه در استان گلستان حل شد.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای رفع مشکلات حقوقی و مالکیتی جزیره آشوراده نیز گفت: از ۲ دهه قبل بنا بود، طرح گردشگری در این جزیره با رعایت ملاحظات محیط زیستی پیاده شود که اجرای این طرح در سفر رئیس جمهور به این استان در دستورکار قرار گرفت.
آسیابی تاکید کرد: با توجه به بالا آمدن آب در سال ۱۳۷۲ مردم بومیاین جزیره، محل سکونت خود را تخلیه کردند و مدیریت بنیاد مسکن استان زمینهایی را در بندر ترکمن به این افراد اختصاص داد و در ازای آن، زمین افراد در جزیره آشوراده به بنیاد مسکن واگذار شد که ۷۰ درصد بومیان جزیره آشوراده، این قرارداد را با بنیاد مسکن امضا کردند.
وی گفت: با پیگیریهای صورت گرفته، اداره محیط زیست اعلام کرد، اگر بحث طبیعت گردی در جزیره آشوراده حالت اقامت شبانه هم داشته باشد. در این طرح باید در ۲۲ هکتار به طبیعتگردی اختصاص داده شود و در ۱۹ هکتار باقیمانده روستا، اقدامات بازسازی با ملاحظات محیط زیستی انجام شود.
رئیس کل دادگستری استان گلستان عنوان کرد: مدیران کل منابع طبیعی و محیط زیست این مشکل را حل کردند و بنیاد مسکن به طرفیت منابع طبیعی در خصوص آن تشکیل پرونده داد و ۹ مرداد ۱۴۰۲ این پرونده در دادگستری ثبت شد و براساس مصوبه سفر سال ۱۴۰۰ رئیس دستگاه قضا به استان گلستان به این پرونده به صورت فوق العاده رسیدگی شد و کمتر از ۱۰ روز از تشکیل پرونده، کارشناسان از محل بازدید کردند.
آسیابی تاکید کرد: در روز ۶ شهریور امسال رای بدوی این پرونده صادر شد و شهریورماه نیز حکم نهایی آن صادر شد و ظرف یک ماه این پرونده به ثمر نشست و با این روند، هم روستای آشوراده احیا شد و هم بسترهای لازم برای اجرای طرح گردشگری فراهم شد؛ لذا ۱۴ روز بعد از دستور رئیس قوه قضاییه مشکلات مالکیتی و حقوقی اراضی جزیره آشوراده حل شد.
وی تاکید کرد: اشتباها در سند منابع طبیعی، وسعت اراضی ملی جزیره آشوراده ۱۹ هکتار اعلام شده بود، اما این منطقه، ملی نبود و بخشی از روستا بود که اشتباها برای آن سند گرفته بودند لذا آگهی تشخیص ۱۹ هکتاری را باطل اعلام کردیم. هم اکنون افراد، در چارچوب طرح مدیریت منطقه، میتوانند در این جزیره فعالیت کنند.
رئیس کل دادگستری استان گلستان در خصوص اقدامات صورت گرفته در خصوص مقابله با ساختو سازهای غیرمجاز در روستای زیارت، گفت: از سال ۱۳۸۲ ساخت و سازهای غیرمجاز و خارج از بافت روستا در این منطقه شروع شده و بیش از ۵ هزار و ۴۰۰ واحد ساخته شده بود.
آسیابی عنوان کرد: در آغاز پذیرش مسئولیت در دادگستری استان گلستان، همراه مسئولان محلی بازدیدی ۶ ساعته از روستای زیارت داشتیم و تصویربرداری ماهوارهای از این منطقه نیز، برای متوقف کردن ساخت وسازها صورت گرفت و به این نتیجه رسیدیم که باید از مبدا و منشا، جلوی ساخت و سازها گرفته شود.
وی تاکیدکرد: برای جلوگیری از ساخت وسازهای غیرمجاز، در ورودی روستای زیارت در نهارخوران ایست بازرسی مستقر کردیم تا از ورود هرگونه مصالح جلوگیری شود و اعلام کردیم، هرگونه ساخت و ساز در بافت قدیم باید با مجوز باشد.
رئیس کل دادگستری استان گلستان تصریح کرد: با این اقدامات، از یک سالونیم گذشته، ۹۹ درصد از ساخت سازهای غیر مجاز متوقف شد و ۴۰۰ مورد قلع و قمع صورت گرفت و بدینترتیب جلوی زمین خواری در منطقه گرفته شد و بستر لازم برای اجرای طرح گردشگری در این منطقه ایجاد شد.
آسیابی عنوان کرد: هم اکنون برای ۷ نفر از مسئولان از جمله دو مسئول سابق جهاد کشاورزی و امور اراضی به دلیل ترک فعل در این حوزه، پرونده قضایی تشکیل شده و در حال رسیدگی است.
دیدگاه تان را بنویسید