غلامرضا حیدری عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتوگو با اعتمادآنلاین:
افزایش قیمت دلار موجب کاهش قدرت خرید مردم میشود/ ضعف حاکمیت ملی است که نتوانستند از قدرت پول ملی صیانت کنند/ درصد بالایی از حقوقبگیران به زیر خط فقر رفتهاند
غلامرضا حیدری، نماینده تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: «افزایش قیمت دلار از نظر قدرت اقتدار حاکمیت ملی، ضعف محسوب میشود، چون نتوانسته از قدرت پول ملی صیانت کند.» به گفته او یکی از مهمترین اثرات تخریبی افزایش قیمت دلار این است که موجب میشود قدرت خرید مردم بهویژه اقشار حقوقبگیر کاهش پیدا کند.
اعتمادآنلاین| غلامرضا حیدری نماینده تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفتوگو با خبرنگار اعتمادآنلاین با اشاره به بازار آشفته دلار، گفت: افزایش دلار به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی اقتصاددانها که میگفتند تنها عوامل اقتصادی روی نرخ دلار نقش مؤثری دارد بعدها به این نتیجه رسیدند که عوامل سیاسی نیز نقش بسیار زیادی در افزایش قیمت دلار دارد. مهمترین عامل سیاسی نیز داشتن رابطه حسنه و تعامل مثبت با دنیا و کشورهای توسعهیافته است.
وی ادامه داد: تا زمانی که تعامل مثبت و رابطه حسنه با کشورهای پیشرفته که در دنیا تعیینکننده هستند، برقرار نشود ما چنین مشکلاتی داریم. در پناه این عامل مهم، افزایش قیمت دلار یک منبع درآمدی برای کشور شده است. منظور از کشور مجموعهای است که کشور را اداره میکنند که البته دولت هم در این زمینه یکی از بخشهای مهم است.
این نماینده مجلس تصریح کرد: یکی از مهمترین موانع عدم برقراری تعامل مثبت با کشورهای پیشرفته دنیا در حال حاضر همان رویکردی است که مدعی تکنولوژی دور زدن تحریمها بوده و به دنبال آن میلیاردها میلیارد از اموال عمومی را غارت کرده است. اما چنین رویکردی به نفع مملکت نیست. در این میان در اقتصاد کلان کشور این موضوع یک آفت، آسیب و مصیبت عظما است.
حیدری بابیان اینکه افزایش قیمت دلار موجب کاهش قدرت خرید مردم میشود، خاطرنشان کرد: افزایش قیمت دلار از نظر قدرت اقتدار حاکمیت ملی، ضعف محسوب میشود، چون نتوانسته از قدرت پول ملی صیانت کند. یکی از مهمترین اثرات تخریبی افزایش قیمت دلار این است که موجب میشود قدرت خرید مردم بهویژه اقشار حقوقبگیر کاهش پیدا کند. اقشار حقوقبگیر در حال حاضر عموماً آسیبپذیر هستند و درصد نسبتاً بالایی به زیر خط فقر رفتهاند. زندگی آنهایی که حقوقبگیر نیستند از جمله حاشیهنشینها نیز برایشان رقتبار میشود.
وی در خصوص تأثیر افزایش قیمت دلار در بودجه 97، گفت: افزایش قیمت دلار یک تیغ چند لبه است. شاید برای اولینبار بود که در بودجه 97 و در درآمدهای دولت، دستورالعملی برای افزایش قیمت دلار پیشبینی کردند تا اگر قیمت آن از میزانی که در بودجه در نظر گرفته شده بالاتر برود، چه اقدامی باید انجام شود.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه یادآور شد: باید به این نکته هم توجه داشت که اگر چه با افزایش قیمت دلار درآمد دولت افزایش پیدا میکند اما همین افزایش قیمت هزینهها را هم بالا میبرد. شاید عنوان شود که هزینهها مصوب شده و یک سقف مشخصی دارد، اما یکبخشی از بودجه مربوط به خرید کالا و تجهیزات است که هزینه آن با افزایش قیمت دلار افزایش مییابد. علاوه بر این، هزینه پروژههای عمرانی نیز خودبهخود افزایش پیدا میکند. در نتیجه بودجههای مصوب کفاف پیشرفت پروژه را نمیدهد و اختلالی در هدفگذاری مجلس در بودجه 97 ایجاد میشود.
حیدری با بیان اینکه با افزایش قیمت دلار، دیگر افزایش حقوق جبران هزینهها را نمیکند، تصریح کرد: اگر بخواهیم قیمت ثابتی در نظر بگیریم باید به این توجه داشت دستمزد حقوقبگیران کمتر شده نه بیشتر. در این شرایط طبیعی است که اگر قدرت خرید پایینتر بیاید افزایش حقوق، جبران افزایش هزینهها را نمیکند.
وی در خصوص پیشبینیاش از بازار ارز، اظهار داشت: واقعیت این است که دولت و حکومت نقش مهمی در بازار ارز دارند و اقتصاد ایران پیشبینیناپذیر است. در نتیجه زمانی که شرایط عدم اطمینان بالاست پیشبینیها خیلی نمیتواند درست باشد. اقتصاد در ایران لحظهای است و شاید فردا همهچیز تغییر کرد.
دیدگاه تان را بنویسید