یادداشتی از محمود صادقی، نماینده تهران و رییس فراکسیون شفافیت مجلس
تخریب از سوی رقبای دولت
محمود صادقی، نماینده تهران نوشت: ظریف تقریبا هر ماه برای پاسخ به سوالات نمایندگان به مجلس میآید و به نظر میرسد در این مقطع نیز تفاوت خاصی نباشد. درواقع عقبه سیاسی این منتقدان که عمدتا از رقبای دولت هستند و بعضا از مبارزه با پولشویی نیز متضرر میشوند، پشت این تخریبها هستند اما بعید است که با این شیوهها راه به جایی ببرند.
اعتمادآنلاین| محمود صادقی، نماینده تهران و رییس فراکسیون شفافیت و سلامت مجلس شورای اسلامی درباره پولشویی و صحبتهای ظریف نوشت: رواج پولشویی در ایران و بسیاری کشورهای دیگر موضوعی غیرقابلانکار است و اتفاقا بهدلیل اینکه پولشویی، پدیدهای شایع و رایج بوده، مجالس گذشته نیز در این رابطه قانونگذاری کردهاند. بر این اساس، قانون مبارزه با پولشویی در سال 86 به تصویب رسیده، در سال 87 ایران به کنوانسیون مبارزه با فساد پیوست که بخشی از مباحث مدنظر این کنوانسیون همین موضوعات مربوط به پولشویی است و پس از آن نیز در سال 91 بود که قانون داخلی مبارزه با تامین مالی تروریسم به تصویب رسیده است. بنابراین ، قانونگذاری نشانگر وجود این پدیده و ضرورت برخورد با آن است.
نکته حایز اهمیت در مبارزه با پولشویی این است که این جرم عمدتا بهصورت فراملی دنبال میشود؛ چراکه این جرم معمولا در جریان مخفی کردن پولهای کثیفی که در اثر جرایم دیگر همچون تروریسم یا قاچاق مواد مخدر، اسلحه و انسان حاصل میشود، رقم میخورد و باتوجه به اینکه ممکن است یک جرم به طور همزمان در چند کشور اتفاق بیفتد، کنوانسیونهای بینالمللی مختلف طراحی و تشکیل شده و کشورها بهصورت دو یا چندجانبه با یکدیگر همکاری میکنند.
در ایران نیز از اواسط دهه 80 قانونگذاری در زمینه مبارزه با پولشویی آغاز شده و از اواخر این دهه و اوایل دهه 90 ساختارهای مربوط به مبارزه با پولشویی در کشور، ایجاد و مستقر شده است که مرکزیت این ساختار در سازمان مبارزه با پولشویی زیرنظر وزارت امور اقتصادی و دارایی است و علاوه بر این نهاد، شورای عالی مبارزه با پولشویی بهصورت فراقوهای تشکیل شده و درمجموع بخشهای مختلف دستگاههای دولتی و اجرایی اعم از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، دادستانی، دستگاه قضایی، نیروی انتظامی و پلیس بینالملل با این بحث درگیر هستند. درمجموع باوجود ایجاد ساختار و تصویب قوانین اولیه در کشورمان، بهدلیل برخی ایرادها و کاستیهای ساختاری و قانونی و نیز بهعلت مشکلاتی که در همکاریهای بینالمللی داریم، ایران یکی از کشورهایی است که مبارزه با پولشویی در آن با دشواریهایی روبه رو است.
نکته حایز اهمیت دیگر این است که ما به عنوان کشوری که در 4 دهه گذشته، همواره قربانی تروریسم و سازمانهای تروریستی همچون منافقین بودیم، لازم است نسبت به مبارزه با تامین مالی این گروهها اقداماتی دوچندان داشته باشیم. آن هم در شرایطی که همزمان بهدلیل موقعیت جغرافیایی کشورمان، ازجمله کشورهایی هستیم که بیشترین اصطکاک و درگیری را در بحث مبارزه با مواد مخدر داریم، لازم است توجهی بیشتر به این مهم داشته باشیم. امروزه بهدلیل ساختارهای تبیین شده مبارزه با پولشویی، هزینه و سختی کار این رویهها پایین آمده و میتوان با تقویت این ساز و کارها هزینهها را به حداقل رساند. شاید بتوان به عنوان یکی از نمونههای کوچک مبارزه با تروریسم از طریق سازوکارهای مالی به نحوه برخورد با تروریستهایی که به مجلس حمله کرده بودند، اشاره کرد که از طریق ردیابی تراکنشهای بانکی این افراد، اقداماتی موثر در راستای برخورد قضایی با آنها صورت گرفت.
درمجموع به نظر میرسد باتوجه به مشکلاتی که در مبارزه با گروههای تروریستی همچون منافقین یا بنیادگرایانی همچون داعش که در مرزهای شرقی نیز فعال هستند، وجود دارد، بتوان با تقویت سازوکارهای مبارزه با تامین مالی تروریسم و از طریق تقویت همکاریهای بینالمللی بتوانیم بهطور موثرتر مبارزه کنیم. در پایان لازم است اشارهای نیز به هجمههای انتقادی و تخریبی که علیه وزیر امور خارجه صورت گرفت، داشته باشیم که به نظر میرسد، این اقدامات برخی افراد عمدتا ناشی از سازماندهیای است که از جانب عقبه سیاسی این افراد صورت میگیرد.
باید توجه داشته باشیم که آقای ظریف قاعدتا با توجه به اطلاعات بیشتری که در اختیار دارد و طبیعتا باتوجه به ابعاد محرمانه آن، قادر به بیان تمامی جزییات نیست، نگرانیهای دوچندان و بجا دارد و این رویه برخورد با ایشان احتمالا صرفا ناشی از همان مسائل جناحی و رقابت با دولت است. در این سالهای گذشته شاهد بودیم که آقای ظریف تقریبا هر ماه برای پاسخ به سوالات نمایندگان به مجلس میآید و به نظر میرسد در این مقطع نیز تفاوت خاصی نباشد. درواقع عقبه سیاسی این منتقدان که عمدتا از رقبای دولت هستند و بعضا از مبارزه با پولشویی نیز متضرر میشوند، پشت این تخریبها هستند اما بعید است که با این شیوهها راه به جایی ببرند.
منبع: روزنامه اعتماد
دیدگاه تان را بنویسید