حسین میرمحمد صادقی، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی مطرح کرد:
تاثیر سبک بودن مجازاتها بر کثرت نزاع و دعاوی در جامعه
حسین میرمحمد صادقی، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی یکی از دلایل افزایش نزاع و دعاوی در جامعه را رفتار سیاسیون در جامعه دانست و گفت: سیاسیون ما هم تا حدودی به ایجاد چنین روحیهای در جامعه کمک میکنند. وقتی مردم صفحات روزنامهها را باز میکنند پر است از برخورد لفظی فعالان سیاسی مختلف با یکدیگر و اینکه افراد رقیب را بکوبند.
اعتمادآنلاین| حسین میرمحمد صادقی، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی با توجه به دعوت ریاست قوه قضائیه از صاحب نظران و کارشناسان برای پژوهش در خصوص دلایل نزاعها و دعاوی در جامعه بیان کرد: متأسفانه نزاعها، چه نزاعهای لفظی و چه فیزیکی در کشور ما رو به افزایش است و در کمتر کشوری میتوانیم این حد از نزاعها را ببینیم. یک زمانی جرم توهین که در قوانین ما از جمله ماده 608 قانون تعزیرات پیش بینی شده جرمی نبود که خیلی اتفاق بیفتد و پروندههای زیادی در مورد این مساله وجود نداشت، در حالی که در حال حاضر در برخی موارد حتی در صدر فهرست پروندههای مطروحه از لحاظ تعداد قرار دارد.
وی افزود: در برخی از کشورها با توجه به اینکه این عمل خیلی اتفاق نمیافتد. خیلی هم جرم محسوب نمیشود.
این حقوقدان با بیان اینکه نزاعهای فیزیکی و بدنی در جامعه زیاد است، گفت: ممکن است افراد با کوچکترین مسألهای که به طور مثال در حال رانندگی یا در موارد دیگر پیش آید بلافاصله دست به یقه شوند و اقدام به برخورد فیزیکی و بدنی کنند.
میرمحمد صادقی در مورد یافتن دلایل این موضوعات اظهار کرد: طبعاً نزاعهایی که در جامعه رخ میدهد دلایل مختلف جامعه شناختی، روانشناختی و جرم شناختی و از این قبیل دارد، اما سوال اینجاست که چرا اساساً جامعه ما به یک جامعه بسیار خشن تبدیل شده است در حالی که مردم ما معمولاً اهل مدارا و صفا بودهاند.
وی با بیان اینکه شاید بخشی از دلایل این نزاعها به مشکلاتی که مردم دارند برمیگردد، گفت: از جمله این عوامل میتوان مشکلات اقتصادی را برشمرد که در روحیات افراد تأثیر میگذارد. وقتی افراد درگیر مشکلات متعدد اقتصادی، بیکاری، تورم و این قبیل موارد باشند، طبیعی است که آستانه تحمل افراد هم پایین آمده و با کوچکترین مسألهای با هم درگیر شوند.
این استاد دانشگاه یکی دیگر از دلایل افزایش نزاع و دعاوی در جامعه را رفتار سیاسیون در جامعه دانست و تصریح کرد: سیاسیون ما هم تا حدودی به ایجاد چنین روحیهای در جامعه کمک میکنند. وقتی مردم صفحات روزنامهها را باز میکنند پر است از برخورد لفظی فعالان سیاسی مختلف با یکدیگر و اینکه افراد رقیب را بکوبند و همچنین به هیچ خط قرمزی هم پایبند نیستند و انواع و اقسام توهینها، افتراها و تهمتها را به یکدیگر وارد میکنند.
میرمحمد صادقی خاطرنشان کرد: طبیعی است که وقتی مردم این نوع برخوردها و رفتارها را ببینند این مساله بر روی آنها تأثیر خواهد گذاشت.
وی از عوامل دیگر کثرت نزاع و دعاوی را برخورد سبک با جرایم دانست و گفت: در برخی از کشورهای عربی با کوچکترین برخورد فیزیکی که ممکن است افراد در بیرون داشته باشند برخوردهای سخت و سنگینی میشود، اما در کشور ما از این جهت اینگونه نیست و این نوع ملایمت در برخوردهای قضائی باعث شده که افراد خیلی نسبت به نوع رفتاری که انجام میدهند مراقبت نکنند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اصل مساله و فراخوان ریاست قوه قضائیه مطلب خوبی است، تاکید کرد: افراد با توجه به تخصصهای مختلفی که دارند باید راجع به این مسأله بسیار مهم اظهار نظر کنند چون موضوع نزاع و دعاوی باعث تشکیل میشود که پروندههای مختلفی تشکیل شود.
میرمحمد صادقی این موضوع را قابل بحث دانست که چرا آستانه تحمل مردم اینقدر پایین آمده و یادآور شد: زمانی در کشور بلژیک برای اینکه آستانه تحمل مردم را تست کنند یک راهبندان مصنوعی ایجاد کردند تا ببینند رانندگانی که در ترافیک ایستادهاند بعد از چه مدتی ممکن است که صبرشان تمام شود و عکسالعمل نشان دهند که مشاهده شد با گذشت حدود 8-7 دقیقه مردم تحمل خود را از دست دادند و شروع به بوق زدن و داد و فریاد زدن کردند.
وی در پایان گفت: در دنیا نسبت به این مسائل توجه میشود که با روشهای مختلفی آستانه تحمل مردم را بالا ببرند.
منبع: ایسنا
دیدگاه تان را بنویسید