ابوالفضل حسن بیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:
نفتکشی که بریتانیا توقیف کرد، متعلق به روسیه بود/ 3 دلیل برای مقابله مسکو با واشنگتن/ آمریکا برای پیروزی ترامپ در انتخابات 2020 بحث شورای حکام را پیش کشید
ابوالفضل حسن بیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با اشاره به جلسه شورای حکام که به درخواست آمریکا علیه ایران تشکیل شده بود، موضع گیریهای آمریکا، چین، روسیه و اروپا را مورد بررسی قرار داد و گفت: آمریکا برای پیروزی ترامپ در انتخابات 2020 بحث شورای حکام را پیش کشید.
اعتمادآنلاین| ابوالفضل حسن بیگی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، درباره موضعگیریهای کشورهای اروپایی و ابراز نگرانی عمیق آنها از کاهش تعهدات برجامی ایران در جلسه دو روز گذشته شورای حکام گفت: در قالب معاهده بزرگ برجام پیشبینی شده که اگر کشوری عهد خود را شکست جمهوری اسلامی ایران هم بتواند به منافع خود دست پیدا کند. هرچند که آمریکاییها بعد از برجام هیچ نوع همکاری نکردند و اروپاییها هم در قبال برجام کوتاهی داشتند اما روسیه و چین به وظایف و تعهدات برجامی خودشان عمل کردند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات گذشته آمریکا گفت: بعد از اینکه آقای ترامپ روی کار آمد به صراحت بیان کرد که این توافق برجامی برای آمریکا ضرر دارد و ما آن را قبول نمیکنیم اما همه میدانند که این اعمال و رفتار تحت فشار نتانیاهو صورت گرفته بود. نتانیاهوی دروغگو یک روز به سازمان ملل میآید و اعلام میکند که ایران به 97 درصد از اهداف خود رسیده و امروز هم میگوید برجام به ضرر ما و آمریکا است.
نماینده مردم دامغان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نگرانی اروپاییها از اقدامات ایران، در تشریح چرایی کاهش تعهدات برجامی کشورمان گفت: در قبال خروج آمریکا از برجام مقرر شد که اروپاییها جایگزین آمریکا شوند و منافع برجام را به جمهوری اسلامی برسانند اما از آنجایی که طی ماههای گذشته اینها نتوانستند این کار را انجام دهند و وقتکشی کردند، باعث شد آستانه صبر جمهوری اسلامی ایران و ملت به پایان برسد و دولت مکلف شد در قبال منافع ملی و پرستیژ بینالمللی و امنیت ملی دولت طی چند مرحله تعهدات خود را نسبت به برجام کاهش دهد.
این نماینده مجلس دهم اظهار داشت: وقتی گام اول کاهش تعهدات برجامی برداشته شد، اروپاییها احساس میکردند که جمهوری اسلامی گام دوم را بر نمیدارد اما چند روز پیش قاطعیت ایران را مشاهده کردند و دیدند افکار عمومی داخل کشور هم از اقدام دولتمردان پشتیبانی میکنند و این شد که اروپاییها احساس شرمندگی و حقارت را در مقابل آمریکاییها تجربه کردند. اروپا قاطعیت جمهوری اسلامی را در راستای کاهش تعهدات برجامی به رخ آمریکا کشاند که دارای این معنا است که ایران تحت هیچ عنوانی کوتاه نمیآید و نشان داد این حرفهای مضخکی که ترامپ میزند تنها خوراک داخلی دارد.
حسن بیگی درباره موضع روسیه در شورای حکام که از اعضای این شورا خواسته بود در قبال اقدامات آمریکا بایستند، گفت: روسیه علاقهمند است که ایران در برجام باقی بماند اما از آنجایی که خودش در تحریم آمریکاییها است و مزه تحریم و خطرات تحریم را لمس میکند به جمهوری اسلامی حق میدهد که ایران هم در مقابل خواستههای ناحق آمریکاییها بایستد.
وی در بیان ارزیابی خود از موضع گیریهای چین در قبال کاهش تعهدات برجامی ایران گفت: چین امروز احساس میکند که قدرت دوم اقتصادی دنیاست با این تفاوت که قدرت اول اقتصادی جهان یعنی آمریکا 21 ترلیون دلار بدهی خارجی دارد و روز به روز در حال افزایش است و کشور چین 20 ترلیون دلار پسانداز دارد. این امر باعث شده که چین خودش را همواره برتر از آمریکا بداند لذا چین در جهان امروز احساس میکند که باید خلاف جهت ترامپ حرکت کند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه چین هم قطعا از سوی آمریکا شاهد تهدیدات زیادی بوده است، یادآور شد: چین همچنین علاقهمند است در خاورمیانه و در کشورهای اسلامی و غرب آسیا حضور پررنگتری داشته باشد و میداند که جمهوری اسلامی یکی از قدرتهای بزرگی است که میتواند به کشورشان برای حضور و نقشآفرینی در ساختن خرابیهای عراق و حضور اقتصادی در همه کشورهای منطقه کمک کند.
نماینده مردم دامغان با تاکید بر اینکه قانون و مقررات بینالمللی این حق را به ایران میدهد که برای تامین منافع و امنیت ملی خود اقداماتی را انجام دهد، گفت: چین و روسیه هرگز نمیتوانند دنبالهرو آمریکا باشند. این دو کشور حتی از اروپا هم به شدت عصبی هستند که چرا بانکها و تبادلات اقتصادی و نفتی و بیمه را به خوبی و درستی انجام نمیدهد و تابع محض آمریکاییها هستند.
وی ادامه داد: آمریکا در سال 2020 انتخابات دارد و ترامپ همواره تلاش میکند در این انتخابات شکست نخورد و برای این کار دست به هر کاری میزند ازجمله اینکه درخواست تشکیل جلسه حکام را داد، اما شورای حکام هیچ اختیاری در قبال برجام ندارد و تنها میتواند شنونده باشد و نمیتواند در این مباحث تصمیمگیری کنند زیرا تصمیمگیری در موضوع برجام مربوط به کشورها و اعضای برجام است. غنیسازی هم حق ملت ایران است و ایران هم اکنون در حال خویشتنداری است و این اقدامات میتوانست به جای چند مرحله به صورت آنی و همزمان با اینکه ترامپ از برجام خارج شد صورت بگیرد و جمهوری اسلامی هم از این توافق خارج شود.
وی در پاسخ به این سوال که چرا اروپا از ایران خواسته از همین اقدامات اندک در کاهش تعهدات برجامی نیز صرفنظر کند؟ گفت: فشار آمریکا بر اروپا سنگین است. چراغ بریتانیا در سطح جهان خاموش شده و در آن کشور بالغ بر 14 میلیون بی خانمان وجود دارد و 40 درصد جمعیت این کشور زیر خط فقر است و همه کشورهایی که در گذشته طی یک قرن تحت تسلط بریتانیا بودند همه استقلال یافتند و از زیر قیمومیت او خارج شدند و لذا امروز ماندن و حیاتش وابسته به آمریکا است. دو طرف هستند که اینها توان اداره خودشان را ندارند و از آمریکا کمک میخواهند یکی انگلیس است و دیگری رژیم اشغالگر قدس.
این نماینده مجلس دهم ابراز داشت: انگلیسیها الان به عنوان یک سرباز اقدام میکنند و شاهد بودیم که بریتانیا کشتی نفتی جمهوری اسلامی که اصل کشتی متعلق به روسیه بود را توقیف کردند و کاری مضحک همچون دزدان دریایی سومالی انجام دادند و کار بزرگی انجام ندادند. کشتی در قاره اروپا بوده و انگلیس در این اقدام میخواهد خود را توجیه کند.
وی با اشاره به رویکرد آلمان در قبال ایران گفت: آلمان در شرایط نامطلوبی به سر میبَرَد، خانم مرکل و حزبش در زمان انتخابات در اوج قدرت بودند و سعی در نشان دادن اروپای مستقل به آمریکاییها را داشتند ولی الان این حزب در جایگاه ضعیفی قرار گرفته و متوجه این نکته هم شده که لازم است با کلمات و جملات دل آقای ترامپ را راضی کند اما آلمانیها عملا با این مساله که ترامپ از برجام خارج شده مخالف هستند. کشورهای اروپایی الان چیزی برای گفتن ندارند و هر حرفی که میزنند یا خودشان را توجیه میکنند یا به شکلی سعی دارند با کلمات بازی کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان گفت در جلسه شورای حکام با توجه به موضع گیریهای روسها، آمریکا و روسیه در مقابل هم قرار گرفتند؟، گفت: خوشبختانه هم تقابل آمریکا و روسیه را به صورت خیلی شفاف مشاهده کردیم و هم تقابل اعضای شورای حکام با آمریکا را شاهد بودیم و به نوعی اروپاییها هم با کلمات بازی کردند و سعی کردند به ترامپ بله نگویند و از طرفی جملاتی گفتند که در افکار عمومی کشور خودشان تاثیرگذار باشد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با بیان اینکه روسیه به چند دلیل باید در مقابل آمریکا بایستد، در تشریح این دلایل گفت: اول اینکه آمریکاییها امروز تا مرز روسیه پیش رفته و حضور دارند و آمریکا با فروپاشی شوری به سرعت در کشورهای تازه استقلال یافته حضور پیدا کرد و لذا این خطری بزرگ برای روسیه است که باید برای تامین امنیت ملی خودش با آمریکا تقابل داشته باشد. دوم اینکه روسیه اخیرا متوجه شد با پشتوانهای از جمله ونزوئلا و بشار اسد میتواند جایگاه خود را در دنیا حفظ کند. سوم اینکه روسیه در بعد نظامی هیچ چیز از آمریکا کم ندارد و تنها چیزی که شوروی را منهدم کرد بعد اقتصادی بود و آقای پوتین طی سالهای گذشته سر و سامانی به اقتصاد کشور و ملت خود داده است و الان این آمادگی برای پوتین هست که با کشور آمریکا تقابل داشته باشد.
وی در تشریح ویژگیهای روسیه در سطح منطقهای و بینالمللی گفت: انرژی بخش اعظم اروپا از روسیه تامین میشود و لذا اروپاییها به روسیه محتاج هستند چون امروز میتواند آن بخش از کشورهای اروپای شرقی که زمانی از دست داد را در کل اروپا احیا کند. علاوه بر آن یکی از درآمدهای سرشار روسیه از محل تولید جنگ افزار است و امروز روسیه نیازمند فروش جنگ افزارهای خود به دنیا است و این بازار را چند صباحی آمریکا و اروپا گرفته بودند و حالا باید برگردد و برگشت به آن جایگاه هرگز نمیتواند با نرمش و کرنش و عقبنشینی در برابر آمریکا صورت بگیرد. روسیه الان به این جمعبندی رسیده که بایستی محکم بایستد.
این نماینده مجلس دهم خاطرنشان کرد: امروز یکی از هم پیمانهای دیرینه آمریکا یعنی ترکیه به طرف روسیه رفته است. تمایل ترکیه به سمت روسیه با معاهداتی که با این کشور دارد و حتی در خرید S300 و S400 مشهود است و اینها جنگ افزارهایی هستند که آمریکاییها به شدت از آن نگرانند.
وی بیان کرد: وقتی یک جنگ در سوریه رخ داد پاتریوتهای آمریکایی در سوریه فعال بود و سپاه پاسداران هفت موشک به مقر داعش زد و این مقر در 30 کیلومتری پاتریوتها بود، پس این نشان میدهد کارایی آنها کم شده است و از طرفی هم با جنگی که در غزه رخ داد، مشاهده کردند طی دو ساعت 700 موشک و سوی گنبد آهنین شلیک شد و فقط 120 موشک آن توسط پاتریوتها منهدم شد و بقیه به اسرائیل وارد شد. مجموعه این عوامل باعث میشود اردوغان به مردمش بگوید تکنولوژی آمریکایی دیگر کارایی ندارد و به آمریکا هم بگوید به تکنولوژیهای قویتری نیاز داریم و این شد که در جهت خرید S300 و S400 اقدام کرد.
حسن بیگی گفت: آمریکاییها در این بعد احساس ضعف و ناتوانی میکنند و تلاش میکنند طی قراردادهایی با تایوان حضور خود را در چین تایپه نشان دهند، اما در مذاکراتی که انجام دادند مغلوب شدند و ترامپ نیز در شعارهایش یکی پس از دیگری عقبنشینی کرد. ما حرکت روسیه را مثبت میدانیم و روسیه امروز کشوری است که خود را در سطح بینالمللی احیا میکند و قدرت خود را به رخ آمریکاییها میکشد و در حال گسترش بازار و حیطه اقتصادی خود است و هر روز سنگری از سنگرهای اقتصادی آمریکاییها را قبضه میکند.
منبع: ایلنا
دیدگاه تان را بنویسید