محسن غرویان، استاد حوزه و دانشگاه، در گفتوگو با «اعتمادآنلاین»:
تندروها از حاشیهنشینی کلافه شدهاند/ مردم میخواهند آرام و بدون بدبختی زندگی کنند/ برخی دینداری را در گرسنگی و بیچارگی میدانند/ مردم باید از رایآوری مقدسمابان جلوگیری کنند
محسن غرویان، استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، گفت: مردم دنبال عمل هستند و میخواهند ببیند، کدام گروه میتواند در حل معیشت مردم، اشتغال و احقاق حق زنان تاثیرگذارتر باشد تا به آنها رای بدهند. چون آرمانهای واقعی ملت همین مواردی است که عرض شد. همچنین مردم در این برهه، موضوعهای مربوط به سیاستخارجی را با شدت و حدت بیشتری دنبال میکنند.
اعتمادآنلاین| سعید شمس- سال، سالِ انتخابات است. به همین دلیل گروهی که در فضای سیاسی کشور به عنوان نیروهای تندرو شناخته میشوند، تلاش دارند تا اکثریت قدرت را دوباره بدست آوردند.محسن غرویان استاد حوزه علمیه با تاکید بر اینکه «بازگشت احتمالی تندروها هزینههایی گزاف تحمیل خواهد کرد» در همین خصوص به پرسشهای «اعتمادآنلاین» پاسخ داده که در زیر میآید:
گروههای افراطی از حاشیهنشینی کلافه شدهاند
*به نظر میرسد تندروها فعالیتهایشان را برای بازگشت به عرصه شروع کردهاند.
بههرحال کشور گرفتار گروههای افراطی سیاسی است. آنها از حاشیهنشینی کلافه شدهاند. برای اینکه از حاشیهنشینی خارج شده و دوباره خود را در دستگاههای اجرایی و... ببینند، بیشک تلاششان را به کار خواهند گرفت.
البته مردم دنبال عمل هستند و میخواهند ببیند، کدام گروه میتواند در حل معیشت مردم، اشتغال و احقاق حق زنان تاثیرگذارتر باشد تا به آنها رای بدهند. چون آرمانهای واقعی ملت همین مواردی است که عرض شد. همچنین مردم در این برهه، موضوعهای مربوط به سیاستخارجی را با شدت و حدت بیشتری دنبال میکنند.
بالاخره مردم میخواهند کشورشان با کشورهای دیگر رابطهای مسالمتآمیز و توام با همکاری در حوزههای سیاسی، فرهنگی و مخصوصاً اقتصادی داشته باشد تا بتوانند مثل سایر ملتها بدون فشار یا با کمترین فشار ممکن زندگی کنند و روزهایی همراه با آرامش و دلِ خودش داشته باشند و راحت نفس بکشند. بیماریشان معالجه شود و به داور دسترسی داشته باشند. این بستگی به تعامل ما با جهان دارد. به هرحال سوال خیلیها این است که چرا باید همیشه فشار را تحمل کنیم، چرا همیشه باید تحت تحریم باشیم و اینکه چرا همیشه دنیا باید با ما در حال ستیز باشد.
چرا برای ایرانیها زندگی کردن در مقایسه با سایر ملتها سخت است؟ به هرحال سایر کشورها زندگی میکنند. اما سیاستها طوری است که مردم استرس دارند و از امنیت معیشتی و شغلی بیبهره هستند و همچنین از مسائلی که قرار است، فردا بر سرشان بیاید، نگراناند. واقعا مردم ایران چه گناهی کردهاند که باید همیشه این شرایط سخت را با خود به همراه داشته باشند.
اصلاحطلبان به فکر حضوری جدی در انتخابات باشند
*برای ترمیم چنین فضایی توجه به چه الزامهایی لازم است؟
در سال انتخابات، نکته مهم این است که اصلاحطلبان و آنهایی که با برچسب اعتدالگرایی شناخته میشوند، باید از همین حالا با بررسی دقیق و موشکافانه مهرههای درونجریانیشان چهرههای شاخصی را که در کارآمدی و دلسوزی و البته سلامت نفسشان هیچ شک و تردیدی نیست وارد کارزار انتخاباتی کنند تا از این طریق مجلسی در دوره بعد روی کار بیاید که همه هموغم خود را برای کاهش مشکلات و افزایش رضایتمندی و همچنین عزت و اقتدار نظام و کشور به کار گیرد.
*یکسری اما درباره موضوعهای مهم بهگونهای اظهارنظر میکنند که انگار برایشان هر چیزی مهم است الا کشور و مردم.
این نوع اظهارات هزینهساز چیز جدیدی نیست و همیشه شاهد تندرویهایی بودهایم و از این پس هم ادامه خواهد داشت؛ اینکه با عناوین مختلف به مجلس و دستگاههای مختلف رسوخ کردهاند. نگاهشان هم از نظر دینی و اسلامی این است که انسان هر چقدر که گرسنه و بدبخت و بیچاره باشد، به خدا نزدیکتر خواهد شد و میخواهند ممکلت را هم با این روش اداره کنند.
در واقع برایشان اهمیتی ندارد که مردم فقیر و بیمار و بیچاره باشند چون چنین حالتی را ثواب میدانند. متاسفانه یک مشت آدمهای اینچنینی اعم از روحانیون، دانشگاهیان، کسبه و... در کشور هستند که چنین نگاه اشتباهی را به دین و دینداری دارند. اما گروهی هم هستند که معتقدند مسلمانی با آرامش و رفاه در تضاد نیست و همچنین رابطه با دنیا را واجب میدانند تا مردم شب و روز به این فکر نباشند در زمینمان، در دریاهایمان و در آسمانمان چه اتفاقهایی خواهد افتاد یا با کدام کشور در جنگ خواهیم بود.
خوشبختانه اصلاحطلبان و اعتدالیون دنبال نگاه دوم هستند و به همین دلیل، مردم در موعدهای انتخاباتی باید در صحنه حاضر شوند تا خدای ناکرده تندروهایی مقدسماب نتوانند به کرسیهای رسمی کشور دست پیدا کنند.
تندروها به لایههای حاکمیت نفوذ کردهاند
*نگرانی این است که مردم تحت تاثیر مشکلات از حضور در پای صندوق رای دلسرد شوند.
این هم احتمالی است که تحلیلگران خبر میدهند. مردمی که این روزها سفرههایشان را کوچک شده میبینند، برای جلوگیری از ورود آنهایی که فقر را نشانهای از دینداری میدانند، بیایند و با رایهای خود کسانی را به مجلس بفرستند که نگاهشان به مسائل نگاهی بهروز باشد.
*این تندروهای هزینهساز چطور به لایههای نظام راه پیدا کردهاند؟
به هر حال دستهای هستند که به واسطه نفوذ خود تریبونها و سمتهایی را در اختیار افراطیون قرار میدهند تا بتوانند تفکرات خود را به ذهن مردم تزریق کنند. البته خوشبختانه مردم دیگر به مانند گذشته توجهی به برخی از تریبونها نشان نمیدهند و به همین دلیل تندروها را ناکام میگذارند. در پایان لازم میدانم توضیح دهم که اسلام با فقر و بیچارگی سازگاری ندارد.
دیدگاه تان را بنویسید