محمدرضا خباز:
مفاسد را باید از سرچشمه خشکاند و راه های گریز را بست
عضو حزب اعتماد ملی گفت: اگر ما میخواهیم آب گل آلود نباشد باید سرچشمه ها را سامان دهیم. امروز در سرچشمهها راه گریزهایی وجود دارد که عده ای از آن سوءاستفاده می کنند که بعضی از این راه گریز و فرارها در قوانین کشور، بعضی در دستورالعمل های صادر شده از سوی قوه قضائیه و دولت و برخی دیگر در روش هایی است که از سوی برخی تصمیم سازان و تصمیم گیران در نقاط مختلف به شکل متفاوتی اجرا می شود.
اعتمادآنلاین| برخورد با مفاسد گرچه مدتیست با جدیت بیشتری در دستور کار قرار گرفته است اما واکنشهای عمومی بیانگر آن است که این برخوردها چندان کمکی به افزایش اعتماد عمومی نکرده و به جای اعتماد زایی منجر به اعتمادزدایی شده است.
محمدرضا خباز عضو حزب اعتماد ملی در پاسخ به این سوال که چرا اقدامات در برخورد با مفسدان چندان اعتمادساز نبوده گفت: ببینید امروز شرایط اقتصادی کشور به گونه ای است که باید دو روش برای مبارزه با فساد انجام گیرد که هر کدام بدون دیگری اگرچه شرط لازم بوده اما کافی نیست.
برخورد با مفاسد باعث می شود مردم بدانند که کشور حساب و کتاب دارد
وی ادامه داد: اقدامات قوه قضائیه اگرچه رفتاری قابل قبول بوده اما کافی نیست به عبارتی برخورد با افراد متخلف و مجازات آنها اگرچه آثار منفی محدودی دارد ولی آثار مثبت آن بسیار بیشتر است به طوریکه نه تنها منجر به افزایش امید و اعتماد عمومی میشود بلکه این نگاه را ایجاد می کند که کشور حساب و کتاب داشته و دست درازی به بیت المال و بودجه عمومی با برخورد قاطع قوه قضائیه و بدون هیچ گونه مماشات روبرو خواهد شد اما با این حال کافی نیست.
مفاسد را باید از سرچشمه خشکاند و راه های گریز را بست
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه مفاسد را باید از سرچشمه خشکاند، تاکید کرد: اگر ما میخواهیم آب گل آلود نباشد باید سرچشمه ها را سامان دهیم. امروز در سرچشمهها راه گریزهایی وجود دارد که عده ای از آن سوءاستفاده می کنند که بعضی از این راه گریز و فرارها در قوانین کشور، بعضی در دستورالعمل های صادر شده از سوی قوه قضائیه و دولت و برخی دیگر در روش هایی است که از سوی برخی تصمیم سازان و تصمیم گیران در نقاط مختلف به شکل متفاوتی اجرا می شود.
اگر جلوی رانت گرفته نشود، بگیر و ببندها به تنهایی چاره ساز نخواهد شد
خباز وجود رانت را مهم ترین علت در بروز تخلفات و مفاسد اقتصادی خواند و افزود: در شرایطی که مبارزه با ریشه شکل گیری رانت ها دنبال نشود، بگیر و ببندهای بعدی به تنهایی چاره ساز نبوده و اعتمادسازی لازم را هم ایجاد نخواهد کرد، بنابراین تا زمانیکه رانت در اقتصاد باشد تخلف هم وجود دارد.
یارانه های پنهانی که به دست مردم نمی رسد
وی با بیان اینکه بهترین راه در برخورد با مفاسد سد کردن راه هرگونه رانت است، ادامه داد: جلوگیری از شکل گیری هر گونه رانتی از مسیر قوانین امکانپذیر است، ببینید ما امروز 900 هزار میلیارد دلار یارانه پنهان داریم که با اطمینان می شود گفت درصد بالایی از آن به دست مردم نمی رسد یا اینکه در اقتصاد کشور 14 هزار میلیارد دلار ارز 4200 تومانی وجود دارد که کمتر از نصف آن به دست مردم می رسد و بقیه آن در بازار آزاد به قیمت گران فروخته می شود، همه این ها رانت هایی است که از مسیر قانون باید با آن برخورد شود.
خباز افزود: تاکید می کنم تا جلوی رانت گرفته نشود و زمینه رانت در کشور نخشکد به طور طبیعی مبارزه با فساد، مبارزه با معلول است که خیلی منطقی به نظر نمیرسد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه مبارزه با علت باید در دستور کار قرار گیرد، تصریح کرد: مبارزه با علت مبارزه با رانت هایی است که در اقتصاد کشور هم قبل از انقلاب و هم در 40 سال انقلاب وجود داشته و هر روز هم فریاد مبارزه با رانت سر داده می شود اما تا به حال اقدام موثر و امیدوارکننده ای برای مردم اتفاق نیفتاده است، پس بنابراین اقدام قوه قضائیه اگرچه لازم ولی شرط کافی نیست.
مسیر شکل گیری رانت در بودجه و اقتصاد کشور وجود دارد که باید اصلاح شود
وی ادامه داد: البته ما نمی توانیم به قوه قضائیه بگوییم اقدام نکن تا ما ساختارها را درست کنیم بلکه باید به قوه قضائیه گفت شما کار خود را با وسواس بیشتر انجام بده ولی از آن طرف در اصلاح ساختارها به گونه ای اقدام شود که زمینه شکل گیری هر گونه رانتی از بین برود. واقع امر آن است که امروز مسیرها برای شکل گیری رانت ها هم در بودجه کشور و هم قوانین اقتصادی کشور وجود دارد که باید این موارد را اصلاح کرد و برای این کار هر سه قوه باید با تصمیم کامل وارد صحنه شوند.
بهترین راه حذف رانت، ایجاد دولت الکترونیک است
خباز بهترین راه برای حذف هرگونه رانتی را ایجاد دولت الکترونیک خواند و ادامه داد: در این زمینه دولت باید شرایط را برای وزیر ارتباطات و دست اندرکاران به گونه ای فراهم کند تا همه دستگاه ها در یک زمان بندی خاص به دولت الکترونیک بپیوندد و با خاطیان در تخطی از پیوستن به دولت الکترونیک برخورد جدی، قانونی و قضایی کنند.
در ابتدای انقلاب حتی یک نمونه رشوه خواری هم قبیح بود
این فعال سیاسی اصلاح طلب در پاسخ به اینکه آیا اراده ای برای برخورد با علت اصلی شکل گیری مفاسد وجود داشته، گفت: تا به امروز که 40 سال از انقلاب می گذرد اراده کافی در این زمینه وجود نداشته البته باید تاکید کنم که در زمینه شکل گیری فساد هیچ زمانی شرایط کشور مانند امروز حاد و نامناسب نبوده است. در ابتدای انقلاب فضا از قداست و پاکی برخوردار بود که حتی یک نمونه رانت خواری و رشوه خواری انگشت نما و قبیح بود اما امروز شرایط به گونه ای است که اگر کسی دست به این کارها نزند مورد مواخذه قرار می گیرد.
وی ادامه داد: هم اکنون شرایط به گونه ای است که اگر شخصی مسئول بوده و امروز دستش در یک بنگاه اقتصادی بند نیست از نظر فرهنگ و گفتمان امروز به فردی تعبیر می شود که سرش بی کلاه مانده است.
برای جلوگیری از پنهان کاری اقتصادی باید وارد میدان شد
این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه جلوگیری از رانت و شکل گیری اقتصاد شفاف کار آسانی نیست، تاکید کرد: اقتصاد کشور امروز نیازمند جراحی عمیقی است که مقاومت هایی در مقابل آن وجود دارد اما برای جلوگیری از پنهان کاری های اقتصادی و ایجاد شفافیت مردان بزرگ باید وارد عمل شوند.
منبع: خبرآنلاین
دیدگاه تان را بنویسید