کد خبر: 372649
|
۱۳۹۸/۱۰/۰۵ ۱۱:۲۴:۱۵
| |

پنهان شدن مخالفان FATF پشت مجمع تشخیص/چند نفر جلوی بررسی کارشناسانه لوایح را گرفته‌اند/ضررهای طولانی شدن بررسی پالرمو و CFT در مجمع

یک نماینده مجلس گفت: درخصوص لوایح مرتبط با FATF هرکس می‌گوید نظر خودم درست است ولی ما هرچه بتوانیم نهادها و سازمان‌های موازی قانون‌گذاری را محدود کنیم، به نفع قانون است.

پنهان شدن مخالفان FATF پشت مجمع تشخیص/چند نفر جلوی بررسی کارشناسانه لوایح را گرفته‌اند/ضررهای طولانی شدن بررسی پالرمو و CFT در مجمع
کد خبر: 372649
|
۱۳۹۸/۱۰/۰۵ ۱۱:۲۴:۱۵

اعتمادآنلاین| حسین رضازاده در پاسخ به این سوال که چرا درباره لوایح FATF که در مجمع تشخیص مصلحت نظام است به نتیجه مشخصی نمی‌رسیم؟ گفت: بنده در مجلس عضو ناظر کمیته‌ای هستم که CFT و پالرمو در آن بررسی می‌شود. بین مسئولان اختلاف نظر وجود دارد ولی به نظر می‌رسد که در نهایت به یک اجماع می‌رسند اما هرچه طولانی‌تر شود، ممکن است یک سری آسیب‌هایی وارد شود. اما تلاش بر این است که در حداقل زمان ممکن تصمیم نهایی گرفته شود و آنچه مصالح مردم و نظام در آن است لحاظ شود و در نهایت تصمیمی قاطع در این باره گرفته شود.

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در پاسخ به این سوال که از آنجایی که مجلس در موضوع پالرمو ایرادات شورای نگهبان در راستای انطباق با قانون اساسی و شرع مقدس را برطرف کرد و هیئت نظارت مجلس نیز پیش از نظر نهایی شورای نگهبان ایرادات خود را به شورای نگهبان ارائه نکرد آیا می‌توان اینطور تلقی کرد که این موضوع به قانون تبدیل شده است و با ابلاغ رئیس‌جمهور امکان اجرا دارد؟ گفت: این یک نگاه است و از طرفی اعضای مجمع نیز معتقد هستند در خصوص مسائلی که مربوط به سیاست‌های کلی نظام می‌شود مجمع تشخیص مصلحت نظام باید نظر دهد.

نماینده مردم کازرون در واکنش به اینکه انجام این امر توسط هیئت نظارت مجمع از لحاظ قانونی صحیح است اما مجمع باید این ایرادات را پیش از اعلام نظر نهایی شورای نگهبان مطرح کند تا امکان تامین نظرش توسط مجلس فراهم باشد، گفت: این یک نظر است و یک نظر هم اعضای مجمع دارند درنتیجه نظر آن‌ها هم باید محترم شمرده شود و در این قضیه هم آن‌ها باتوجه به نظر خودشان عمل می‌کنند.

وی در پاسخ به این سوال که به هر حال نظر کدام یک صحیح است؟ گفت: هرکس می‌گوید نظر خودم درست است ولی ما هرچه بتوانیم نهادها و سازمان‌های موازی قانون‌گذاری را محدود کنیم، به نفع قانون است. هرچه نهادهای تاثیرگذار بر قانون بیشتر شود قانون آن‌طوری که انتظار می‌رود جلو می‌رود و در اجرایش سرعتی وجود نخواهد داشت.

رضازاده در پاسخ به این سوال که آیا فکر نمی‌کنید برخی به دلیل مخالفت‌هایشان با دید جناحی سعی بر به نتیجه نرسیدن این لوایح دارند؟ گفت: این‌ها دغدغه‌هایی است که شاید برخی داشته باشند و واقعا نگران باشند که آیا در راستای آن اهدافی که داریم و آن‌ها را مصوب می‌کنیم در آینده ضرری متوجه کشور نمی‌شود؟ نگرانی‌های آن‌ها وجود دارد و مسائل مهم هم همیشه با یک سری چالش‌هایی اینگونه مواجه می‌شود و اینطور نیست که این مسائل به راحتی بیاید و تصویب شود اگر به راحتی تصویب می‌شد که دیگر اینقدر مهم نمی‌شد.

وی با بیان اینکه طبیعی است که این نگرانی در رابطه با FATF وجود داشته باشد، گفت: هر محدودیتی ایجاد می‌شود و هر قانون و مقرراتی که مصوب می‌شود یک سری محدودیت‌هایی با خود به همراه می‌آورد و بعضی از کشورها در مناسبات بین‌المللی خود بررسی می‌کنند که محدودیت‌هایی که ناشی از قوانین بین‌المللی یا پیوستن به کنوانسیون‌ها است چقدر است و چه منافعی برایشان تامین می‌کند. طبیعی است که مقداری با این مسائل و مشکلات روبرو می‌شویم.

پیوستن ایران به FATF برای ایران دستاوردی دارد؟

همچنین رییس کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به ایسنا گفت: پذیرش شروط گروه اقدام ویژه مالی (FATF) در حال حاضر هیچ دستاوردی برای ما ندارد.

محمد ابراهیم رضایی در واکنش به پایان مهلت FATF به ایران برای تعیین تکلیف لوایح الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون مقابله با جرائم سازمان‌یافته فراملی (پالرمو)، گفت: در حال حاضر کشورهای مختلف به خصوص غربی‌ها طراح و مدیر FATF هستند. آنها تحت مدیریت آمریکایی‌ها تمامی تلاش‌شان را برای ضربه زدن به ما به کار گرفتند به همین دلیل به شدت نیاز دارند تا اطلاعات بانکی ما را داشته باشند. به همین دلیل در مقطع فعلی پیوستن به FATF هیچ دستاوردی برای ما نخواهد داشت.

وی ادامه داد: ما اگر به FATF بپیوندیم کشورهای دیگر می‌توانند هر نوع نقل و انتقالات پولی و بانکی ما را رصد کنند که این خود به ضرر ما است. ما در حال حاضر تحت تحریم 100 درصد بانکی هستیم، لذا تسهیل ارتباطات بانکی در شرایط تحریمی برای ما فایده‌ای نخواهد داشت پس با پیوستن به FATF اتفاق جدیدی نمی‌افتد بلکه آنها انرژی گذاشته تا اقدامات دیگری را علیه ما انجام دهند.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: ما با پیوستن به FATF عملا به صورت شفاف گزارشی به آنها از گردش پولی خود می‌دهیم و آنها می‌توانند جلوی ما را حتی در مواردی که به صورت غیررسمی فعالیت تجاری می‌کنیم، ببندند. به نظرم این سروصداها بیشتر به نفع غربی‌هاست تا این‌که منافع جمهوری اسلامی ایران تامین شود.

رضایی اضافه کرد: FATF ضرر است اگر قرار به پیوستن به آن باشد باید شروطی را لحاظ کنیم البته که آنها شرط‌پذیر نیستند. مجموع این تحولات باعث شده که در مجمع تشخیص نظرات متفاوتی درباره‌ی لوایح مرتبط با FATF وجود داشته باشد برخی می‌گویند صبر کنیم تا وضعیت اجرای تعهدات اروپایی‌ها همچون کانال مالی اینستکس معلوم شود چون اگر اروپایی‌ها موفق به راه‌اندازی این کانال می‌شدند، فشار تحریم‌های بانکی آمریکا برطرف می‌شد.

به گفته رییس کمیته هسته‌ای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی شاید مجمع تشخیص مصلحت نظام این لوایح را نگه داشته تا تصمیم‌گیری لازم را انجام دهد ولی در برهه فعلی نظر ما این است که FATF هیچ دستاوردی برای ما نخواهد داشت.

نپیوستن به FATF خود تحریمی است

پیام مجرد، فعال سیاسی اما گفت: متاسفانه فقط چند نفر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام نمی گذارند FATF به صورت کارشناسی شده در مجمع بررسی شود.

وی ادامه داد: همین اشخاص با انتشار اطلاعات اشتباه که ناشی از عدم شناختشان است، جو جامعه را تحریک می‌کنند. FATF یک فدراسیون جهانی مالی است و فقط از ما می خواهد که استاندارد های مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را در کشور خود اجرا کنیم.

مجرد تاکید کرد: برخی به اشتباه و برای تحریک جامعه می گویند که باید اطلاعات مالی را انتشار دهیم. کدام بند از این لایحه به همچنین چیزی اشاره می کند؟ نهاد مالی FATF همانند سازمان ملل است؛ مگر می شود کشوری در جهان وجود داشته باشد که بخواهد جزو کشورهای جهان محسوب نشود. عضویت در این ساز و کار هم حکم عضویت در سازمان ملل را دارد.

این فعال سیاسی گفت: اصلی ترین پیامد نپذیرفتن ؛ قطع ارتباط مالی ایران با کشورهای جهان است؛ حتی در زمانی که ایران تحریم نباشد. در حال حاضر با وجود تمام این تحریم های ظالمانه چند کشور هنوز هم از ما نفت می‌خرند و هم در حوزه‌های مختلف همکاری های تجاری با ایران دارند. بیشترین همکاری تجاری را ما با کشورهای چین و روسیه داریم ، آیا باید دور کشور دیوار بکشیم و برای خودمان شعب ابی طالب راه بی اندازیم؟

وی خاطرنشان کرد: ایران با عدم عضویت در این کنوانسیون تنها کشوری است که به دنبال خود تحریمی خود است. مورد دیگری که از معایب عدم اجرا شدن FATF است، دستور توصیه‌ای بند 19 است؛ که اقدامی مقابله ایی با ایران است و سازکار های مالی ایران را وارد بازی‌های پیچیده ایی می کند.عدم تصویب این سازوکار موجب می‌شود هر فرد یا شرکت ایرانی که بخواهد با دنیا ارتباط مالی داشته باشد، دچار مشکل شود. یعنی کشورهای دیگر حق ندارند با هرکس که تابعیت ایران دارد، معامله کنند، حالا می‌خواهد حقیقی باشد یا حقوقی.

وی تصریح کرد: همین حداقل تجارت بین المللی را که ایران دارد کم کم از دست خواهد رفت و اجازه هیچ فعالیت تجاری و مالی برای تمامی 80 میلیون جمعیت ایران نخواهیم داشت و با نپذیرفتن FATF رسما ما خودمان را تحریم کرده ایم. حال باید آقایانی که با این کنوانسیون مقابله می کنند پاسخ دهند که چرا در زمان دولت احمدی نژاد این سازوکار خوب بود و الان بد شده است؟

این فعال سیاسی گفت: با توجه به زمان هایی که تا به حال دولت جهت تصویب این طرح گرفته ثابت کرده که موافق این سازوکار است . مجلس هم مصوب کرده و بارها و بارها پیگیر شده است. حال چرا نباید انجام شود الله اعلم. آیا آقایانی که در حال حاضر مخالف هستند و خود را پشت مجمع پنهان می کنند حاضر هستند مسئولیت عدم تصویب و مشکلاتی که قرار است به این تحریم ها اضافه شود را بپذیرند؟

مجرد گفت: عدم پیوستن به این کنوانسیون یعنی خود ما جلوی دور زدن تحریم ها را بگیریم و نگذاریم حتی یک قلم کالا وارد ایران شود. هیچ دیگاه کارشناسی در مورد علت عدم پیوستن ایران به FATF وجود ندارد و فقط سیاه نمایی عده ای در دولت در سایه است . اگر حرف کارشناسی شده‌ایی داشتند بر اساس بند های مصوبات و طرح اعلام می‌کردند نه اینکه همش فقط کلمات بسیار کلیشه ایی بگویند.

وی در پایان گفت: هر یک از فعالین سیاسی بعد از ورود به مجلس دولت و سایر نهاد های حاکمیتی باید تفکر منفعت جریانی را کنار بگذارند و با دید باز به سمت منافع ملی حرکت کنند.

منبع: ایلنا

دیدگاه تان را بنویسید

خواندنی ها